04.09.2012 12:00

Pārbaudīt tularēmiju ūdenī – neiespējamā misija

Autors  Imants Liepa
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Silabriežu apkaimē un tieši pie dīķa izvietotie plakāti iedzīvotājus brīdina par aizliegumu peldēt, taču dīķa krasti joprojām ir aizauguši un neapkopti – tieši tādi, kādi grauzējiem patīk. Silabriežu apkaimē un tieši pie dīķa izvietotie plakāti iedzīvotājus brīdina par aizliegumu peldēt, taču dīķa krasti joprojām ir aizauguši un neapkopti – tieši tādi, kādi grauzējiem patīk. Imants Liepa

Tikai portālā "Apriņķis.lv": Atbildīgie dienesti "spēlē tenisu", cilvēku ar dīķa ūdens paraugu sūtītu no iestādes uz iestādi.

Pēc atgadījuma Salaspils novada Silabriežos, kad ar reto kaiti pēc peldēšanās dīķī saslima seši bērni, apkārtnes iedzīvotājiem var rasties pamatota vēlēšanās pārbaudīt sava piemājas dīķa vai upītes ūdeni.

Valsts sedz tikai speciālistu epidemiologu ņemtās analīzes tieši aizdomīgajā infekcijas perēklī, bet apkārtnes dīķu īpašniekiem par analīzēm jānorēķinās pašiem. Ja vien Latvijā būtu iespēja tās veikt.

Iestāžu riņķa dancis

Peldūdeņi ir viens no inficēšanās veidiem ar tularēmiju. Tas var notikt, nejauši norijot ūdeni vai caur ādas bojājumiem. Kā skaidroja Pārtikas un veterinārajā dienestā, ūdens analīzes veic Veselības inspekcija. Tomēr inspekcijas veiktās klasiskās peldvietu ūdens analīzes neuzrāda tularēmijas ierosinātāja klātbūtni, nepieciešamas specifiskākas.

Šajā iestādē norāda: tularēmijas ierosinātāja analīzes ūdenī ir dārgas un tās šobrīd Latvijā varot veikt tikai Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) laboratorijā. Jeļena Storoženko, LIC direktora vietniece laboratorijas jautājumos, gan apgalvoja, ka ūdens analīzes centrs neveic, taču laboratorijā varot pārbaudīt, vai nav notikusi saslimšana ar tularēmiju, veicot asins analīzes.

Kā liecina LIC interneta vietnē atrodamā informācija, šādas analīzes ietilpst bakterioloģisko izmeklējumu grupā un izmaksās Ls 2,01. Tomēr tajās var konstatēt saslimšanu, nevis uzzināt, vai ir droši izmantot tuvīnās ūdenskrātuves ūdeni. Pēc J. Storoženko ieteikuma RAA sazinājās ar Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātnisko institūtu "BIOR". Tomēr arī tajā nevienā no trim laboratorijām ūdens paraugus šādām analīzēm nepieņem.

Slimību kontroles un profilakses centra (SKPC) izstrādājis ieteikumus, kā izvairīties no inficēšanās Silabriežu iedzīvotājiem. SKPC komunikācijas nodaļas speciāliste Laura Ševčenko RAA apgalvoja, ka analīzes (gan saslimušo asins analīzes, gan ūdens paraugu analīzes) tomēr nodotas LIC laboratorijā un apstiprinājums tularēmijai saņemts tieši no turienes. Vēlreiz sazinoties ar LIC, RAA saņēma to pašu atbildi – ūdens pārbaudes LIC neveic, ar dīķa ūdens paraugu trauciņā uz LIC doties neesot jēgas.

LIC: problēma izcelta par ātru

Visticamāk, noticis speciāls pasūtījums starp valsts iestādēm, un LIC tomēr veicis pārbaudi atsūtītajiem ūdens paraugiem, taču tas nav ikdienišķs gadījums, tādēļ turlarēmijas analīzes ūdenim nav pieejamas jebkuram. "Jebkuras briesmīgas slimības gadījumā pārbaudes veic LIC. Bet konceptuāli ūdens analīzes neveicam," komentē centra sabiedrisko attiecību speciāliste Velta Puriņa. Tularēmijas pārbaudes Latvijā neesot bijušas laboratoriski pieprasītas, pat 1984. gadā, kad reģistrēja pirmo saslimšanas gadījumu ar reto slimību, to apstiprināja klīniski, nevis laboratoriski, viņa norāda.

Tas, ka veikt ūdens analīzes nav iespējams, esot "risināms jautājums, un šajās dienās notiek saziņa starp dažādiem dienestiem," skaidro LIC pārstāve. "Esat jautājumu pacēluši, pirms tas ir gatavs," piebilda V. Puriņa. Aptuveni nedēļas laikā sajukums tikšot novērsts. V. Puriņa ir saprotoša – daudziem var rasties vēlme pārbaudīt ūdeni, kaut raizējoties par pašu vai bērnu veselību, jo saslimšana ar tularēmiju izpaužas ar augstu temperatūru un limfmezgliem pat vistas olas lielumā – šādi slimība noritējusi Silabriežu dīķī saslimušajiem sešiem bērniem. "Iespējams, pārbaudei būtu nepieciešama liela ūdens daudzuma koncentrācija, bet varbūt vajag noķert pat kādu dzīvnieciņu," atvadoties norādīja V. Puriņa.

Limfmezgli vistas olas lielumā

Nesakopta teritorija, grauzēju klātbūtne masveidā un ūdensžurkas, kas apdzīvo dīķi, ir nopietns riska faktors, lai tularēmija parādītos, norāda Veselības inspekcijā. Šis drauds katram piemājas dīķa īpašniekam jāizvērtē pašam. Taču, vienīgi veicot analīzes, var noteikt, vai ūdenī ir slimības ierosinātājs. Tāpēc Veselības inspekcija iesaka peldēties labiekārtotās un sakoptās peldvietās.

Pārtikas un veterinārā dienesta Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere pastāstīja, ka visuzņēmīgākie pret slimības ierosinātāju ir savvaļas dzīvnieki – zaķi, no mājdzīvniekiem truši un aitas. Tularēmiju var izplatīt grauzēji, odi, ērces. Slimības ierosinātājs ir baktērija Francisella tularensis.

Savukārt SKPC darbinieki iesaka ne vien peldēties sakārtotās ūdenskrātuvēs, bet arī izvairīties no saskarsmes ar grauzējiem, apkarot kukaiņus, ievietot aizsargtīklus logu un durvju ailēs, lai novērstu odu iekļūšanu mājoklī. Visaugstākais inficēšanās risks ar tularēmiju pastāv tieši jūlijā, augustā un septembrī, kad ir vislielākā asinssūcēju posmkāju aktivitāte, kā arī uz cilvēku mājokļiem dodas grauzēji.

Ļoti iespējams, ka Silabriežu apkārtnes iedzīvotājiem, kuri ilgi bijuši saskarē ar slimības ierosinātāju, izveidojas imunitāte. Kā norāda inspekcijā, ārzemju pieredze liecina, ka parasti pēc pārslimošanas imunitāte izveidojas uz mūžu. Par jauniem saslimšanas gadījumiem nav ziņots, tāpēc Veselības inspekcijas speciālisti uzskata, ka slimības ierosinātāja izplatībai Salaspils un Stopiņu novadā tomēr nav masveida raksturs.

Iepriekš:
Salaspils novadā jau sākti darbi tularēmijas izplatīšanās novēršanai
Salaspilī ar bīstamu slimību – tularēmiju – inficējušies vairāki bērni