30.05.2018 16:49

Čakša: Rudenī varētu panākt vienošanos par alternatīvo kompensējamo medikamentu cenu samazināšanu

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Čakša: Rudenī varētu panākt vienošanos par alternatīvo kompensējamo medikamentu cenu samazināšanu Veselības ministrija

Augustā vai septembrī varētu panākt vienošanos par alternatīvo kompensējamo medikamentu, kas ir dārgāki, cenu samazināšanu, trešdien Pieprasījumu komisijas sēdē pavēstīja veselības ministre Anda Čakša (ZZS). Komisijas sēdē tika sasaukta, lai skatītu opozīcijas pieprasījumu par pārāk lielajām zāļu cenām.

Čakša skaidroja, ka tas attieksies uz pašlaik kā kompensējamiem noteiktajiem medikamentiem, uz zālēm ar tādu pašu ķīmisko nosaukumu, kura grupā ir vismaz trīs attiecīgie medikamenti. Līdz ar to samazinātos cena dārgākajiem medikamentiem, kam ir alternatīvie medikamenti.

Sarunas notiek ar zāļu ražotājiem vai īpašniekiem, lai panāktu uzcenojuma samazinājumu alternatīvajiem kompensējamajiem medikamentiem, norādīja Čakša. VM piedāvājusi noteikt, ka uzcenojums tāda paša veida alternatīvajiem medikamentiem varētu būt ne lielāks par 100%. Reizē vēl nav zināms, kāds kompromisa variants sarunās tiks panākts, norādīja ministre.

Komisijas sēdē tika skatīts opozīcijas iesniegtais pieprasījums par zāļu cenu atšķirībām Baltijas reģionā sabiedrībai vitāli svarīgu slimību ārstēšanai. Pamatojot pieprasījumu, deputāts Vitālijs Orlovs (S) norādīja, ka Latvijai sarunās ar medikamentu ražotājiem vai īpašniekiem ir jāpanāk, ka to cena ir salīdzināma vai līdzīga ar cenu pārējās Baltijas valstīs. Kā piemēru viņš minēja konkrētas zāles, kas Latvijā ir pieejama par 57 eiro, savukārt Lietuvā 15 eiro.

Politiķis akcentēja, ka Latvijai vajag proaktīvi rīkoties, lai samazinātos zāļu cena, jo ir jāmaina pašreizējā situācija, kad ražotājs vai zāļu īpašnieks diktē cenu. Viņš vērsa uzmanību, ka šādas sarunas var dot rezultātu, jo pašlaik jau 40% no zāļu cenas veido mārketinga izdevumi.

Čakša norādīja, ka jautājums ir par finansējuma apjomu, kas ļautu palielināt kompensējamo zāļu saraksta apjomu. Nokļūst kompensējamo zāļu sarakstā, tām samazinās cena, jo ir panākta vienošanās ar zāļu ražotājiem vai īpašniekiem. Ministre vērsa uzmanību, ka saskaņā ar 2016.gada datiem no Baltijas valstīm Latvijā kompensētajiem medikamentiem bija piešķirts vismazākais līdzekļu daudzums. Politiķe reizē akcentēja, ka šogad kompensējamajiem medikamentiem ir palielinājušies līdzekļi par 25%.

Komisijas sēdē tika apspriesti dažādi ar veselības tēmu saistīti jautājumi, tajā skaitā fakts, ka, piemēram, "Ibumetins" Igaunijā ir lētāks, jo ir iekļauts kompensējamo medikamentu sarakstā. Deputāts Jānis Klaužs (ZZS) pauda bažas, ka, ja kādreiz "Ibumetins" tiktu iekļauts kompensējamo zāļu sarakstā, tad iedzīvotājiem būtu apgrūtināta iespēja to iegādāties, ņemot vērā laiku, kas nepieciešams, lai tiktu pie ārsta. Čakša gan aģentūrai LETA norādīja, ka šāds jautājums nav darba kārtībā.

Ņemot vērā paskaidrojumu saņemšanu, pieprasījumu veselības ministrei opozīcijas deputāti neuztur, norādīja Orlovs.