11.05.2018 17:25

PTAC ikgadējo rotaļlietu tirgus uzraudzības pārbaužu laikā konstatējis neatbilstības deviņiem rotaļlietu paraugiem

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
PTAC ikgadējo rotaļlietu tirgus uzraudzības pārbaužu laikā konstatējis neatbilstības deviņiem rotaļlietu paraugiem Patērētāju tiesību aizsardzības centrs

Ikgadējā rotaļlietu tirgus uzraudzības projekta laikā veiktajās pārbaudēs Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) konstatējis neatbilstības deviņiem rotaļlietu paraugiem, informēja iestādē.

PTAC projekta laikā veica dažādu rotaļlietu veidu testēšanu, nosakot to atbilstību būtiskajām drošuma prasībām, galvenokārt, pārbaudot mehāniskās un fizikālās īpašības un dažādu ķīmisko vielu klātbūtni. Projekta laikā PTAC izņēma 49 rotaļlietu paraugus, lai noteiktu fizikālās, mehāniskās un ķīmiskās īpašības, kā arī mikrobioloģisko piesārņojumu. Neatbilstības tika konstatētas deviņiem rotaļlietu paraugiem - diviem paraugiem ftalātu saturs pārsniedza pieļaujamās normas un četri neatbilda fizikālo un mehānisko īpašību prasībām, saturot sīkas detaļas vai pēc testa veikšanas padarot pieejamas pogveida baterijas.

Vienlaikus rotaļlietu tirgus uzraudzības projekta laikā PTAC pārbaudīja 277 rotaļlietu modeļu marķējumus, brīdinājumus un lietošanas pamācības valsts valodā. No veiktajām pārbaudēm, 14 pārbaudēs pārkāpumi netika konstatēti, savukārt 35 pārbaudēs jeb 168 rotaļlietu modeļiem tika konstatētas tādas neatbilstības kā nenorādīts preces ražotāja un/vai importētāja nosaukums, nepieciešamo brīdinājumu un instrukcijas trūkums, nenodrošināta informācija valsts valodā un CE atbilstībai trūkstošs marķējums.

Kopumā tirgus uzraudzības pasākumu laikā atbildīgie komersanti brīvprātīgi iznīcinājuši 50 preču modeļus jeb 4774 vienības, no tirgus izņēmuši 26 modeļus un novērsuši pārkāpumus 69 modeļiem.

Projekta noslēgumā PTAC konstatēja, ka drošuma prasībām neatbilstošu rotaļlietu skaits Latvijas tirgū pēdējos gados ir būtiski samazinājies. Tomēr, ņemot vērā, ka 61% no Latvijas tirgū piedāvātajām rotaļlietām ir konstatētas marķējuma neatbilstības, PTAC arī turpmāk rotaļlietu tirgus uzraudzību izvirzīs kā vienu no prioritārajām jomām.

Pēc PTAC paustā, rotaļlietas ir viens no pirmajiem priekšmetiem, kas jau agrā vecumā nonāk bērnu rokās, tomēr ne vienmēr vecāki aizdomājas, ka rotaļlietas var apdraudēt bērnu un radīt nopietnas, pat dzīvībai bīstamas traumas.

Lai pasargātu bērnus no traumām, PTAC aicina patērētājus ziņot par rotaļlietām, kuras izraisījušas traumas vai varēja tādas radīt, zvanot pa Patērētāju traumu ziņojumu tālruni, sūtot e-pastu vai aizpildot formu PTAC mājas lapā.

Plašāk ar rotaļlietu iegādes apsvērumiem iespējams iepazīties PTAC interneta vietnē. Tāpat PTAC izveidotajā datu bāzē iespējams aplūkot Latvijā konstatētās nedrošas preces atrodamas, bet Eiropā konstatētās nedrošās preces atrodamas RAPEX datu bāzē.