02.05.2018 11:43

No maija Jūrmalā darbu sākusi NMPD speciālā brigāde

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
No maija Jūrmalā darbu sākusi NMPD speciālā brigāde NMPD

No 1. maija Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) Jūrmalā izvietos īpašu brigādi – ārsta speciālista brigādi, kas dosies palīgā citiem mediķiem sarežģītākajos izsaukumos.

"Šis ir īpašs atbalsta pasākums mūsu ārsta palīgu brigādēm situācijās, kad pacienti ir kritiskā stāvoklī un ir vajadzīga palīdzība, ko var sniegt visaugstākās kvalifikācijas pieredzējuši ārsti," paziņojumā norāda NMPD direktore Liene Cipule.

Ārsta speciālista brigādē strādā pieredzējuši reanimatologi anesteziologi un neatliekamās medicīnas ārsti. Šo brigādi nevar izsaukt pacients. To piesaista mediķi, kuri jau strādā izsaukuma vietā. Atšķirībā no ierastajām brigādēm, kuras izsaukumos dodas ar lielajiem operatīvajiem medicīniskajiem transportlīdzekļiem, šī brigāde pārvietojas ar speciāli aprīkotu vieglo automašīnu.

Ārsta speciālista brigādes dodas palīgā izsaukuma vietā jau strādājošiem mediķiem īpašās situācijās, piemēram, negadījumos ar daudz cietušiem (negadījumi ar pasažieru autobusiem, kur notikuma vietā jāvada vairāku brigāžu darbs), ja ir gūtas ļoti smagas traumas vai pacienta dzīvība apdraudēta saslimšanas dēļ (avārijas, ugunsgrēki, kritieni no augstuma, slīkšana, infarkts, insults u.c.).

Šobrīd dienestā ir trīs šādas speciālās brigādes – Rīgā, Jelgavā un Lielvārdē. No 1. maija uz Jūrmalu ir pārcelta Lielvārdes brigāde, kura turpmāk dosies palīgā citām brigādēm uz izsaukumiem Daugavas kreisajā krastā un Kurzemē. Rīgā esošā brigāde sniegs atbalstu mediķiem izsaukumos Daugavas labajā krastā un Vidzemē, savukārt Jelgavas brigāde Zemgalē un Kurzemē.

Kā skaidro dienestā, šāds lēmums dienestā pieņemts, izvērtējot speciālo brigāžu līdzšinējo darbību, izsaukumu intensitāti, ārstu nodrošinājumu un analizējot arī Latvijas ceļu "melno punktu" karti. Ņemti vērā arī citi riski, piemēram, Rīgā plānotie plašie ielu remonti, kas kavētu šobrīd vienīgās šeit esošās speciālās brigādes ātru ierašanos notikuma vietā, vasaras sezonā pieaugošais atpūtnieku skaits Jūrmalā un valsts simtgades pasākumi galvaspilsētā, kas palielinās gan transporta plūsmu, gan pulcēs lielu skaitu pilsētas viesu, līdz ar to šeit prognozējams ievērojami vairāk izsaukumu.

"Speciālās brigādes ir viens no dienesta dārgākajiem resursiem. Mums ir jānodrošina, ka to izmantojam ar maksimālu atdevi," uzsver L. Cipule. "Pietuvinot otru speciālo brigādi Rīgai, mēs mazinām riskus un ārstu resursus izmantojam efektīvāk. Mēs redzam nepieciešamību tuvākajos gados šādas speciālās brigādes izveidot katrā reģionā. Šobrīd dienestā domājam, kā varam savu darbu darīt efektīvāk un atrast iekšējos resursus."

Ārsta speciālista brigādes dienestā veidotas pakāpeniski kopš 2015. gada. Lielvārdē tā izveidota 2016. gada nogalē, taču speciālistu trūkuma dēļ ik mēnesi vienu nedēļu šeit brigādi nav iespējams nokomplektēt, arī izsaukumu skaits ir zems (vidēji 0,7 izsaukumi diennaktī). Brigādes pārcelšana uz Jūrmalu nodrošinās efektīvāku resursu izmantošanu – speciālā brigāde turpmāk strādās katru dienu, un palielināsies tās iesaiste sarežģītos un kritiskos izsaukumos.