14.02.2018 17:02

Latvijas iedzīvotāji ziemā iecienījuši pastaigas brīvā dabā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Latvijas iedzīvotāji ziemā iecienījuši pastaigas brīvā dabā pixabay.com

70% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem ziemā mēdz pastaigāties brīvā dabā, liecina pētījumu kompānijas "Kantar TNS" februāra sākumā veiktā aptauja par iedzīvotāju ziemas fizisko aktivitāšu ieradumiem.

Vairāk nekā desmitā daļa iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem ziemā slido (15%) vai brauc ar ragavām (14%). Gandrīz desmitā daļa iedzīvotāju ziemā slēpo – vai nu nodarbojas ar distanču slēpošanu (9%), vai kalnu slēpošanu (7%). Vēl 3% iedzīvotāju brauc ar sniega dēli, bet pa 1% nodarbojas ar ziemas skriešanu, zemledus makšķerēšanu vai kādu citu ziemas sporta veidu vai aktivitāti brīvā dabā.

Vecumgrupu griezumā redzams, ka jaunieši 18–29 gadu vecumā biežāk nekā pārējie slido, kamēr 30–39 gadus vecie ziemas aktivitāšu cienītāji biežāk brauc ar ragavām vai sniega dēli.

Kā norāda aptaujas autori, ir vērojama skaidra sakarība starp iedzīvotāju vecumu un ziemas aktivitātēm – jo jaunāks ir cilvēks, jo vairāk nodarbojas ar dažādām ziemas fiziskajām aktivitātēm. Un otrādāk – jo vecāks cilvēks ir, jo mazkustīgāks paliek. Tā jauniešu 18–29 gadu vidū ir teju divreiz mazāk tādu, kas brīvā dabā nenodarbojas ne ar kādām ziemas aktivitātēm, nekā 50–60 gadus veco vidū (attiecīgi 12% pretstatā 21%).

Aptauju veica pētījumu kompānija "Kantar TNS" laikā no 6. līdz 8. februārim, ar interneta starpniecību visā Latvijā aptaujājot 802 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 60 gadiem.