21.08.2012 13:36

Circene: ar mākslīgās apaugļošanas programmu būtu jāpanāk dzimstības pieaugums par 3 %

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Circene: ar mākslīgās apaugļošanas programmu būtu jāpanāk dzimstības pieaugums par 3 % arhīvs

Ieviešot valsts apmaksātas mākslīgās apaugļošanas programmu, tās mērķis būtu, līdzīgi kā Igaunijā, sasniegt dzimstības pieaugumu par 3 %, uzskata veselības ministre Ingrīda Circene ("Vienotība").

 

Ministre skaidroja, ka Igaunijā, ieviešot līdzīgu programmu, dzimstība pieauga par 3 %. Tikmēr Latvijā jau šā gada pirmajā pusgadā dzimstība ir palielinājusies, kas varētu būt saistīts ar to, ka šis ir Mātes un bērna veselības gads, pieļauj ministre.

Šogad no valsts budžeta līdzekļiem mākslīgās apaugļošanas veikšanu un neauglības ārstēšanu paredzēts apmaksāt 50 pāriem. I. Circene norādīja, ka apmaksātus pakalpojumus saņems 50 pāri, savukārt programmai reģistrējušies aptuveni 1000. Pakalpojumus šogad saņems tie pāri, kuri pirmie veiks visus nepieciešamus izmeklējumus un diagnostiku, tomēr šis gads drīz beigsies, un 2013. gadā palīdzību saņems nākamie pāri, akcentēja ministre.

"Ņemot vērā, ka ir jau gandrīz septembris, mēs nevarētu runāt par palikšanu aiz strīpas," skaidroja ministre. Viņa piebilda, ka dažiem cilvēkiem ir nepieciešama arī ārstēšana, kas nav tieši saistīta ar mākslīgo apaugļošanu, un arī tas aizņem laiku.

Grozījumi veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā, par kuriem šodien lems valdība, paredz, ka ar 1. septembri valsts apmaksās diagnostiku neauglības cēloņu noteikšanai, mākslīgo apaugļošanu sievietēm līdz 37 gadu vecumam. Tāpat grozījumi paredz, ka pacienta iemaksa par valsts apmaksātām medicīniskās apaugļošanas procedūrām būs trīs lati par konsultāciju.

Vienlaikus grozījumi paredz, ka Nacionālais veselības dienests var slēgt līgumus par grūtnieču aprūpi ar ginekologiem, kuriem patlaban nebija līguma ar valsti.

Iepriekš I. Circene teica, ka mākslīgās apaugļošanas veikšanu un neauglības ārstēšanu no valsts budžeta šogad varētu apmaksāt 50 pāriem, bet nākamajos gados vajadzētu panākt, lai šis skaitlis palielinās no 250 līdz 300 un pat 600 pāriem.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets 12. jūnijā atbalstīja Veselības ministrijas izstrādāto Mātes un bērna veselības uzlabošanas plānu 2012.–2014. gadam, kurā paredzēti pasākumi zīdaiņu mirstības samazināšanai un mātes veselības uzlabošanā. Plānā paredzēti pasākumi arī neauglības problēmas risināšanai, un jau ir sākts darbs pie centralizēta reģistra izveides, kurā tiek ievietota informācija par personām, kurām nepieciešama valsts atbalsta programma neauglības ārstēšanai, vēsta LETA.