09.02.2018 13:47

Pa onkoloģijas miljonu pēdām. Kam tie pienākas, kam ne?

Autors  Una Griškeviča
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Pa onkoloģijas miljonu pēdām. Kam tie pienākas, kam ne? publicitātes

Iepriekš aizsākām tēmu, pētot, kur tad īsti paliek onkoloģijas nozarei dāsni atvēlētie miljoni un kāpēc eksperti uzskata, ka nauda tiek izlietota nelietderīgi. Tāpēc tagad, turpinot iedziļināties šajā daudziem tik būtiskajā tēmā, iepazīstināsim ar naudas dalītāju – Veselības ministrijas un Nacionālā veselības dienesta – atbildēm, kā arī bijušā veselības ministra Gunta Belēviča viedokli.

Eksministrs: Izvēle būs grūta
Bijušais veselības ministrs Guntis Belēvičs teic: "Jūs jautājat, vai ir vērts rīkot labdarības koncertus un vākt naudu onkoloģijas slimniekiem, kam valsts palīdzību atteikusi? Viens ir skaidrs – ar savāktajiem 110 tūkstošiem eiro nepietiks. Un, lai šo situāciju korekti komentētu, ir jāzina, kā šī nauda tiks sadalīta. Uz "galviņām" vai kā citādi? Un tad "Ziedot.lv" radīsies tas pats jautājums, kas rodas valstij – kam atvēlēt šo naudu? Kuram pacientam un kurai diagnozei tā ir nepieciešamāka?"

G. Belēvičs atzīst, ka saskata šeit ētiska rakstura problēmu un nevēlētos būt "Ziedot.lv" vadītājas vietā, jo, viņaprāt, nauda visnepieciešamākā būtu cilvēkiem, kuriem ir vislielākās cerības izārstēties vai paildzināt dzīvi par vairākiem gadiem.

"Bet ko darīt pārējiem? Viņi taču arī grib dzīvot. Tā arī ir mana atbilde uz jautājumu, vai nav saskatāms neoloģisms starp to, ka nauda it kā ir, bet tās visiem nepietiek. Un tāpēc arī sabiedrībai, kas saziedoja naudu, radīsies jautājums: kuram to dot?"

Savukārt, lūgts komentēt naudas sadali šajā nozarē, eksministrs atbildēja: "Ir jāzina precīzi skaitļi, lai to darītu. Manā rīcībā tādu nav."

Četri miljoni tomēr nav pazuduši
Kā "Rīgas Apriņķa Avīzei" paskaidroja Nacionālā veselības dienesta Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Agnese Jasenoviča, 2017. gadā papildu finansējums 12,3 miljonu eiro apmērā tika novirzīts onkoloģisko saslimšanu diagnostikas un ārstēšanas pieejamības uzlabošanai. No šīs summas 4,1 miljons eiro novirzīts kompensējamajiem medikamentiem onkoloģijas pacientiem, 2,5 miljoni eiro – onkoloģisko pacientu ārstēšanai stacionārā, bet 5,7 miljoni eiro – ambulatorajiem pakalpojumiem onkoloģiskajiem pacientiem, tajā skaitā "zaļajam koridoram", kas nodrošina onkoloģisko slimību ātrāku primāro diagnostiku.

Savukārt uz jautājumu, kas notika ar tiem zāļu kompensēšanai paredzētajiem četriem miljoniem eiro, kas 2017. gada oktobrī vēl nebija iztērēti, Agnese Jasenoviča atbildēja, ka arī šis finansējums gada beigās novirzīts onkoloģiskajiem pacientiem paredzētajiem kompensējamajiem medikamentiem. Tātad – šī nauda nekur nav pazudusi.

Kā savā atbildē raksta Agnese Jasenoviča, "kopējais 2018. gadam valsts kompensējamām zālēm onkoloģijā paredzētais finansējums veido 31,5 miljonus eiro. Salīdzināšanai: 2016. gadā onkoloģisko zāļu kompensācijai tika izlietoti nepilni 22 miljoni eiro, bet 2017. gadā – nedaudz virs 25 miljoniem eiro."

Varētu palīdzēt 54 tūkstošiem cilvēku
Cik onkoloģiskajiem slimniekiem, pēc NVD aprēķiniem, atvēlētie līdzekļi varētu palīdzēt atveseļoties vai palielināt dzīves ilgumu?

"Ņemot vērā palielināto finansējumu onkoloģijai 2018. gadā, aprēķināts, ka onkoloģiskos pakalpojumus šogad saņems vairāk nekā 54,8 tūkstoši pacientu," raksta NVD pārstāve, paskaidrojot, ka pacientiem ar onkoloģisku diagnozi no valsts budžeta tiek apmaksāti dažādi veselības aprūpes pakalpojumi – ģimenes ārstu sniegtie pakalpojumi, ārstu-speciālistu konsultācijas, diagnostiskie izmeklējumi, ķīmijterapija, staru terapija, ķirurģiskie pakalpojumi, medicīniskā rehabilitācija u.c. Vienlaikus tiek nodrošināta iespēja saņemt valsts kompensējamos medikamentus.

Visu nosaka MK noteikumi
Protams, izlasot visu šo stāstu par onkoloģiskajiem slimniekiem atvēlētajiem līdzekļiem, kas nebūt nav mazi, loģisks liktos jautājums: ja jau reiz naudas ir tik daudz (jo 30 miljonus eiro pat gribot nevar nosaukt par mazu naudu), kādēļ jārīko labdarības koncerti, lai vāktu naudu konkrētiem slimniekiem? Vai tas nozīmē, ka šiem cilvēkiem nepienākas valsts apmaksātas vai kompensētas zāles? Un kas (vai kurš) galu galā ir tas, kas nosaka – šim cilvēkam nauda zālēm pienākas vai nepienākas?

Kā skaidro NVD pārstāve, zāļu iegādes kompensācijas sistēma nodrošina pacientiem iespēju saņemt noteiktu slimību ārstēšanai nepieciešamos medikamentus, kurus pilnībā vai daļēji apmaksā valsts un kuri ir iekļauti valsts kompensējamo zāļu sarakstā.

"Tāpat ir gadījumi, kad ārsts, ņemot vērā pacienta veselības stāvokli, var izvērtēt nepieciešamību pacientam saņemt zāles individuālās iegādes izdevumu kompensācijas kārtībā. Tādā gadījumā pacientam ir tiesības iesniegt Nacionālajā veselības dienestā iesniegumu, pievienojot attiecīgās ārstniecības nozares ārstu konsilija lēmumu. Ministru kabineta noteikumi paredz, ka Nacionālais veselības dienests var piešķirt līdzekļus individuālai kompensācijai, ja konkrētā pacientam noteiktā diagnoze nav iekļauta kompensējamo diagnožu sarakstā (citas onkoloģiskās diagnozes ir iekļautas šajā sarakstā) vai ja konkrētās slimības ārstēšanai sarakstā nav iekļautas nevienas zāles."

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem NVD paredzētajos gadījumos kompensē zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumus līdz 14 228,72 eiro vienam pacientam 12 mēnešu periodā. Ja kopējā summa pārsniedz maksimālo izdevumu apmēru (14 228,72 eiro 12 mēnešu periodā), tad lēmumā par zāļu kompensēšanu individuālā kārtībā tiek norādīts, cik par katru medikamentu iepakojumu tiek maksāts no valsts budžeta līdzekļiem, ņemot vērā noteikto maksimālo izdevumu apmēru 12 mēnešu periodā (t.i., šī summa tiek izdalīta uz nepieciešamo zāļu iepakojumu skaitu). Pārējā daļa par katru zāļu iepakojumu ir jāsedz no personīgajiem līdzekļiem.

Ierobežota finansējuma apstākļos kompensējamo zāļu sarakstā nav iekļautas visas audzēju ārstēšanai lietojamās zāles, tādēļ tiek meklēts finansējums ārpus valsts nodrošinātajām iespējām. Vienlaikus jāmin, ka 2017. gadā individuālajā kompensācijas kārtībā zāles apmaksātas 211 onkoloģijas pacientiem. Kopumā pērn saņemti 979 iesniegumi (dažādas diagnozes) par zāļu individuālo kompensāciju 811 unikālajiem pacientiem, no tiem 721 gadījumā lēmums ir bijis pozitīvs.

Agnese Jasenoviča arī uzsver: "Ja pacients savai ārstēšanai zāles no kompensācijas sistēmas jau ir saņēmis, zāļu iegādes izdevumu kompensāciju diemžēl nākas atteikt. Pacientam ar iesniegumu par līdzekļu piešķiršanu individuālai kompensācijai jāvēršas Nacionālajā veselības dienestā, pievienojot attiecīgās ārstniecības nozares ārstu konsilija lēmumu."

Rezumējot:
Četri miljoni nekur nav pazuduši. Tie zāļu kompensācijām izlietoti 2017. gada beigās.
Onkoloģijas pacientiem atvēlētie miljoni pieaug, bet vienam cilvēkam paredzētais valsts līdzmaksājums – 14 tūkstoši eiro – nemainās. Tātad, ja jaunās paaudzes medikamentu cena pieaugs, cilvēkiem no savas kabatas vajadzēs piemaksāt vairāk. Un atkal būs jārīko labdarības koncerts.
Un vēl – es negribētu būt konsilijā, kas lemj par cilvēku dzīvībām un iespēju to pagarināt. Vai arī tieši otrādi...

Iepriekš:

Kur paliek onkoloģijas nozarei piešķirtie miljoni?

Labdarības koncertā vēža slimnieku atbalstam saziedoti 110 214 eiro