20.08.2012 15:38

Iespējams, skolās atgriezīsies veselības mācība

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Iespējams, skolās atgriezīsies veselības mācība arhīvs

Pagājušās nedēļas beigās Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas "abortu jautājuma" darba grupa vakar konceptuāli atbalstīja priekšlikumu skolās ieviest ģimenes un veselības mācību.

 

Plānots, ka tajā gan runātu par reproduktīvās veselības jautājumiem, gan veicinātu izpratni par ģimeniskām vērtībām.

Šis priekšlikums gan izraisīja asas diskusijas, jo vairāki darba grupas dalībnieki aicināja sākotnēji definēt, ko tieši ietver jēdziens "ģimene". Tomēr apakškomisijas vadītājs Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) aicināja atbalstīt priekšlikumu par ģimenes un veselības mācību un visas diskusijas turpināt kopsēdē ar Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisiju.

Savukārt vairāku organizāciju pārstāvji vērsa uzmanību uz to, ka nevar atbalstīt to, kam nav noteiktas robežas. Resursu centra sievietēm "Marta" pārstāvji akcentēja, ka veselības mācība skolās ir atbalstāma, iespējams, arī ģimenes mācība, ja tiek precizēts, kas tieši ir "ģimene" atbilstoši sociāli ekonomiskajai situācijai Latvijā un Eiropas tiesību aktiem. Arī citi darba grupas dalībnieki, kas balsoja pret priekšlikumu par ģimenes un veselības mācību, piekrita centra "Marta" paustajai nostājai.

I. Parādnieks, kas arī iesniedza priekšlikumu par ģimenes un veselības mācību, skaidroja, ka tā būtu kompleksa mācība un ir nepieciešams veicināt ģimenisko un tikumisko vērtību apguvi.

Viņš arī nepiekrita, ka būtu jārunā tikai par veselības mācību, jo tas esot plašāks jautājums. Tikmēr Veselības ministrijas parlamentārā sekretāre Liene Cipule (VL-TB/LNNK) uzsvēra, ka veselības mācības ietvars nav tikai reproduktīvā veselība, bet arī psiholoģiskās problēmas un morāli ētiskie aspekti.

Atbalstot šo priekšlikumu, darba grupa vienojās, ka par veidiem, kā šo priekšmetu ieviest, tiks organizēta kopsēde ar Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisiju.

Tāpat šodien izskatīts I. Parādnieka priekšlikums par to, lai aizliegtu ginekologiem pašiem piedāvāt mākslīgu grūtniecības pārtraukšanu, ja tam nav kādu īpašu medicīnisku indikāciju. Savukārt ārsti ginekologi, kas piedalījās darba grupas sēdē, sacīja, ka ginekologi nekad nepiedāvā uzreiz veikt abortu, ja tam nav indikāciju. Tad apakškomisijas vadītājs aicināja izstrādāt vadlīnijas, informēt ginekologus par labas prakses piemēriem šo jautājumu risināšanai.

Kopumā darba grupai bija iesniegti 32 priekšlikumi, taču sēdē izskatīja tikai divus, jo tie izraisīja plašas diskusijas. Turklāt sēdes gaitā tika risināti arī vairāki organizatoriskie jautājumi, piemēram, priekšlikumu sarakstā nebija norādīts to iesniedzējs, savukārt darba grupas dalībnieki aicināja informēt par to, kas tieši iesniedzis katru priekšlikumu.

Balsojot par pirmo priekšlikumu, balsoja gandrīz visi klātesošie, arī tie, kas neesot reģistrēti darba grupā. Tāpēc I. Parādnieks pārbaudīja, kuri no cilvēkiem, kas piedalījās sēdē, reģistrēti darba grupā, un tad balsošana notika atkārtoti. Tomēr arī šīs process izraisīja domstarpības, jo vairāki dalībnieki teica, ka nebija skaidras kārtības, kā reģistrēties dalībai darba grupā.

Citi priekšlikumi, kurus darba grupa šodien nepaspēja izvērtēt, paredz piedāvāt plašu informatīvo materiālu sievietēm, kuras vēlas veikt abortu, izveidot īpašu anketu, lai saņemtu informāciju un uz tās pamata varētu koriģēt valsts atbalsta programmu. Tāpat tiek piedāvāts noteikt pārdomu laiku 120 stundas, lai varētu apmeklēt konsultantu un sievietei būtu iespēja izzināt visu vēlamo, savukārt pirmās grūtniecības gadījumā būtu nepieciešams obligāts konsultanta apmeklējums.

Vēl viens priekšlikums paredz nodrošināt atbalsta mehānismus – vienreizējo finansiālo atbalstu krīzes situācijā, ja tas palīdz sievietei izvēlēties saglabāt bērnu, kā arī audžuģimenes, tāpat tiek piedāvāts nodrošināt sociālos dzīvokļus topošām māmiņām, kuras "vēlas izrauties no nelabvēlīgās vides". Vēl viens priekšlikums paredz iespēju strādāt, kopjot bērnu un nezaudējot pabalstu. Citi priekšlikumi paredz arī paaugstināt tēvu un vīriešu atbildību, uzlabot ģimenes un laulības prestižu, kā arī pieņemt Ģimenes atbalsta likumu, kurā tiktu noteikts, kā valsts atbalsta jaunu ģimeņu rašanos, atvieglojumus ģimenēm u. c. Tāpat tiek piedāvāts civillikumā ieviest paplašinātu definīciju jēdzienam "ģimene", nosakot, ka tā neaprobežojas ar attiecībām, kas balstās uz laulību, vēsta portāls "Medicine.lv".

Tāpat priekšlikumos iekļauts piedāvājums noteikt Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā, ka tā "mērķis ir noteikt tiesiskās attiecības seksuālās un reproduktīvās veselības jomā, lai aizsargātu jebkuras personas seksuālo un reproduktīvo veselību, kā arī aizsargātu nedzimušu dzīvību no ieņemšanas brīža no jebkādiem prettiesiskiem apdraudējumiem un nodrošinātu embrija un augļa attīstības aizsardzību".