29.01.2018 12:55

Veselības aprūpes sistēmas reforma paplašinās Siguldas slimnīcas pakalpojumu klāstu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Veselības aprūpes sistēmas reforma paplašinās Siguldas slimnīcas pakalpojumu klāstu arhīvs

Veselības aprūpes sistēmas reformas rezultātā Siguldas slimnīcā tiks paplašināts pieejamo pakalpojumu klāsts – reforma paredz, ka slimnīcai būs jānodrošina darbība trīs obligātajos profilos – terapijā, hronisku pacientu aprūpē un ķirurģijā.

Savukārt 24 stundas diennaktī steidzamās medicīniskās palīdzības sniegšanai būs jānodrošina trīs speciālisti – ķirurgs un internists, kā arī anesteziologs-reanimatologs un, ņemot vērā, ka slimnīcā ir dzemdību nodaļa, arī ginekologs-dzemdību speciālists un pediatrs-neonatologs, informēja Siguldas novada pašvaldībā.

"Siguldas slimnīcai šīs reformas rezultātā nebūs daudz izmaiņu, jo jau pašlaik mēs nodrošinām lielāko daļu no iepriekšminētajiem pakalpojumiem. Mēs esam vienīgā aprūpes slimnīca ar funkcionējošu dzemdību nodaļu, kas pēc pagājušā gada 1114 pieņemtām dzemdībām ir piektā lielākā valstī," norāda SIA "Siguldas slimnīca" valdes loceklis Valdis Siļķe.

"Siguldas slimnīcā nav likvidēta ķirurģijas nodaļa – tā strādā valsts pasūtījuma ietvaros kā dienas stacionārs un veic lielās plānveida operācijas maksas programmā diennakts režīmā. Savukārt uzņemšanas nodaļā visu diennakti strādā steidzamās medicīniskās palīdzības punkts, kas sniedz ambulatoru palīdzību akūtu traumu un terapeitisku saslimšanu gadījumā. Reformas rezultātā slimnīca papildu nodrošinās plānveida īslaicīgās ķirurģijas gultas vietas ķirurģijas nodaļā, kur operācijas apmaksās Nacionālais veselības dienests."

Pašvaldību reformas rezultātā SIA "Siguldas slimnīca" kopš 2009. gada pieder Siguldas novada pašvaldībai, kas ik gadus slimnīcas darbības nodrošināšanai, infrastruktūras uzlabošanai un nepieciešamās aparatūras iegādei, atvēl ap 100 000 eiro.

"Pērn pašvaldībai piederošajai Siguldas slimnīcai iegādāts dzemdību galds, krioterapijas iekārta, veikta lifta izbūve poliklīnikas ēkā un citi ieguldījumi. Savukārt šogad ar pašvaldības atbalstu tiks iegādāta jauna funkcionālās diagnostikas sistēma, mazuļu reanimācijas galds, vēl viena fototerapijas iekārta jaundzimušajiem, kā arī vēl viens kardiotokogrāfs ar bezvada zonžu sistēmu, kas nodrošinās augstu mātes un mazuļa izmeklējumu precizitāti un drošību. Tāpat plānots iegādāties piecas funkcionālās gultas ķirurģijas nodaļai un veikt infrastruktūras sakārtošanas remontdarbus," jau izdarīto un vēl darāmo uzskaita Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics.

Pašlaik top investīciju projekts, kas paredz tuvāko trīs gadu laikā Siguldas slimnīcas 3. aprūpes nodaļas renovācijai un tehniskajam nodrošinājumam ieguldīt 770 650 eiro, no tiem 85% būs Eiropas Reģionālā attīstības fonda atbalsts, 9% – valsts finansējums, 6% – slimnīcas finansējums.