22.01.2018 16:54

Ārsta palīgi atbalstītu recepšu izrakstīšanas iespēju paplašināšanu

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ārsta palīgi atbalstītu recepšu izrakstīšanas iespēju paplašināšanu arhīvs

Latvijas Ambulatorā dienesta ārsta palīgu profesionālā biedrība atbalstītu recepšu izrakstīšanas iespēju paplašināšanu, sacīja biedrības priekšsēdētājs Juris Raudovs.

Patlaban ambulatorā dienesta ārsta palīga kompetencē ir patstāvīgi lietot un izrakstīt medicīniskos preparātus, tostarp stipri iedarbīgos preparātus, proti, ārsta palīgam ir tiesības izrakstīt parasto recepti, tomēr patlaban viņš nevar izrakstīt kompensējamos medikamentus vai psihotropas vielas saturošus medikamentus.

Kā skaidroja Raudovs, recepšu izrakstīšanas tiesību paplašināšana būtu atbalstāma, taču šāds lēmums būtu jāpieņem diskusijā kopā ar ārstiem. Ārsta palīgi kopā ar Veselības ministriju un Latvijas Ģimenes ārstu asociāciju jau vairākus gadus runā par noteiktas medikamentu grupas izrakstīšanas tiesība piešķiršanu ārsta palīgiem, piebilda Raudovs.

Pēc viņa domām, šādas izmaiņas atvieglotu ārsta palīgu darbu lauku reģionos, kur šis mediķis bieži vien strādā patstāvīgi.

Jau ziņots, ka veselības ministre Anda Čakša (ZZS) ar medicīnas sabiedrības piekrišanu atbalstītu grozījumu veikšanu, lai māsām un ārsta palīgiem ļautu izrakstīt receptes.

LETA jau ziņoja, ka Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija rosināja veikt grozījumus Ministru kabineta noteikumos, lai pieļautu, ka māsa un ārsta palīgs var izrakstīt recepti saskaņā ar ārsta norādījumiem. Par šo mediķi ir sūdzējušies jau ilgstoši, jo lēni strādājošas e-veselības sistēmas apstākļos minētais apstāklis kavē pacientu apkalpošanu.