08.12.2017 17:04

Reizēm vecāku aizņemtības dēļ mediķu rokās nonāk jau novēloti bērnu saslimšanas gadījumi

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Reizēm vecāku aizņemtības dēļ mediķu rokās nonāk jau novēloti bērnu saslimšanas gadījumi arhīvs

Reizēm vecāki aizņemtības dēļ nepamana saslimšanas simptomus bērnam, kā rezultātā viņš mediķu rokās nonāk, kad jūtas jau ļoti slikti, piektdien diskusijā par bērnu onkoloģisko slimību ārstēšanu Latvijā sacīja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas hematoonkoloģe Gunita Medne.

Vienlaikus viņa atzina, ka ir arī gadījumi, kad saslimšana atklāta novēloti audzēja atrašanās vietas dēļ, kā rezultātā ilgi nav bijušas sūdzības no bērna puses.


Bērnu slimnīcā ik gadu nonāk apmēram 50-70 jaunu bērnu, kuriem konstatēta onkoloģiska saslimšana, turklāt reizēm šie gadījumi konstatēti jau, kad redzamas lielas izmaiņas bērna fiziskajā un emocionālajā stāvoklī, tāpēc diskusijā speciālisti aicināja vecākus būt vērīgiem, jo onkoloģiskas saslimšanas gadījumā pirmais un vienkāršākais ir rūpīgs vecāks, kurš ieraudzīs, ka bērns jūtas slikti, piebilda Medne.

Viņa norādīja, ka vecākiem būtu jāpievērš uzmanība katrām izmaiņām, kas nav bērnam raksturīgas - emocionālā stāvokļa izmaiņas, nogurums, izmaiņas ādā, veidojumi uz tās un citas izmaiņas, kuras pamanot nekavējoties jāvēršas pie ģimenes ārsta.

Arī slimnīcas hematoonkoloģe Žanna Kovaļova uzsvēra, ka onkoloģiska bērna saslimšana var skart jebkuru ģimeni, turklāt nepastāv profilaktiski pasākumi, lai no tās izvairītos. Šī iemesla dēļ vecākiem un līdzcilvēkiem, pamanot simptomus, kas bērnam novērojami ilgāk par divām nedēļām, jāvēršas pēc medicīniskas palīdzības.

Kovaļova uzsvēra, ka tāpat jebkurš veidojums jāuzskata par ļaundabīgu, līdz brīdim, kad pierādīts pretējais. Kaut arī bērnu onkoloģiska saslimšana ir reta, vecākiem jābūt uzmanīgiem un, mazgājot bērnu, jāizpēta viņu no galvas līdz pēdām, kā arī regulāri jāapvaicājas, vai viņam viss ir kārtībā.

Onkoloģe atzina, ka reizēm vecāku vērība ir mazāka, savukārt mediķi vēlētos strādāt ar gadījumiem, kas atklāti pēc iespējas agrāk.

Savukārt slimnīcas radioloģe-diagnostiķe Laura Muižniece norādīja, ka standarta sākums jebkurām aizdomām ir sonogrāfija, kas ir ātrs un bērnam nekaitīgs izmeklējums, kura rezultātā vecāki redz, kas ir noticis, kā arī tiek informēti par to, kas jādara tālāk.

"Benu aptieka" Farmācijas daļas vadītāja Vizma Vīksna sacīja, ka bērna saslimšanas gadījumā ne vienmēr tablete vai kāds cits nopērkams medikaments ir labākais risinājums, tāpēc farmaceita uzdevums ir vērst vecāka uzmanību, ka zāles ir viens, bet tik pat svarīgi vērsties pēc medicīniskas palīdzības.

"Benu aptieka" sākusi kampaņu, kurā vāc līdzekļus bērniem ar onkoloģisku saslimšanu zāļu, kuras 100% nekompensē valsts, iegādei. Pircēji var iegādāties pirkumus "Benu aptiekā", bet konkrētajā pirkumā iegūtos punktus uz klienta kartes iespējams izvēlēties nevis uzkrāt, bet ziedot bērniem ar onkoloģiskām saslimšanām, turklāt visu akcijas laikā savākto finansējumu aptieka dubultos. Patlaban no 1. decembra savākti 3700 eiro jeb 7400 eiro, kas nonāks līdz bērniem ar onkoloģisku saslimšanu.

Savukārt, ja ir vēlme ziedot bērniem ar onkoloģisku saslimšanu, var ziedot arī Bērnu slimnīcas fonam, maksājuma mērķi norādot, ka ziedojums domāts bērniem ar onkoloģiskām slimībām.