01.12.2017 12:23

Farmaceite: Ikvienam vismaz reizi gadā būtu jāveic HIV pārbaude

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Farmaceite: Ikvienam vismaz reizi gadā būtu jāveic HIV pārbaude publicitātes

Katru gadu 1.decembrī vispasaules AIDS dienā "Eiroaptieka" aicina Latvijas sabiedrību atbildīgi izturēties pret regulārām HIV testa pārbaudēm. Šā gada AIDS dienas tēma pasaulē ir "Tiesības uz veselību", kas aktualizē visu vīrusa skarto cilvēku tiesības uz ārstēšanos un uzsver laicīgas bīstamā vīrusa diagnosticēšanas nozīmi.

Pašlaik ar HIV vīrusu dzīvo 36,7 miljoni pasaules iedzīvotāju. Kaut arī Latvijā reģistrēts 7121 ar HIV vīrusu inficēts cilvēks, Pasaules Veselības organizācijas (PVO) aplēses liecina, ka patiesais inficēto skaits Latvijā varētu būt vismaz divas reizes lielāks.

Atbilstoši PVO pētījumam, Latvijā ir ir visaugstākais HIV inficēšanās līmenis Eiropas Savienības valstu vidū, jo 18,5 cilvēkiem uz 100 000 iedzīvotāju ir HIV.

"Euroaptiekas" farmaceite Zane Melberga norādīja, ka ir jāaizmirst, ka ar HIV vīrusu inficējas vien narkotisko vielu lietotāji, ka tas skar kādas konkrētas sabiedrības grupas vai ka tas ir izplatīts tikai Āfrikas valstīs. "Lai arī Dienvidāfrikā joprojām ir vislielākā epidēmijas izplatība un tā tiek uzskatīta par slimības epicentru, arī Latvijā ir satraucoša situācija, kas apliecina problēmas nopietnību," skaidroja farmaceite.

Viņa sacīja, ka par HIV atklāti runāt gatavi ir tikai nedaudzi, tomēr regulāras pārbaudes vismaz reizi gadā būtu jāuztver kā ierasta lieta. "Zemais veikto testu skaits visdrīzāk nozīmē arī to, ka joprojām ir daudz cilvēku, kuri neapzinās, ka ir inficējušies. Arī novēlota vīrusa ārstēšana veicina risku infekcijas tālākai izplatībai," uzsvēra speciāliste.

Vidējā HIV pacienta profils ir mainījies, jo nereti no jauna reģistrētie ar HIV inficētie ir heteroseksuāli izglītoti cilvēki ar labu darbu un ģimeni, visbiežāk līdz 40 gadu vecumam.

"Euroaptiekas" farmaceiti novērojuši, ka slimības ārstēšanai ārsti pacientiem izraksta jaunās paaudzes medikamentus, kas palīdz ar HIV vīrusu cīnīties pēc iespējas efektīvāk. Tomēr jāatceras, ka cilvēkiem pret savu veselību jāizturas ar atbildību un jau laikus jāierodas pakaļ medikamentiem. Diemžēl nereti gadās situācijas, kad farmaceitiem jāzvana klientiem un jālūdz, lai viņi atnāk pēc nepieciešamajām zālēm.

Minēto iemeslu dēļ, "Euroaptieka" pārstāvji pauda aicinājumu ikvienu Latvijas iedzīvotāju regulāri veikt HIV pārbaudi un atgādināja, ka valsts piedāvātie pārbaudes testi ir anonīmi un bez maksas. Tos var veikt lūdzot ārstam nozīmēt HIV pārbaudi vai arī bez ārsta nosūtījuma, nododot asins analīzes.

"Euroaptiekas" pārstāvji uzsvēra, ka HIV pārbaudes jāveic vismaz reizi gadā, vienlaikus aicinot Latvijas iedzīvotājus nekautrēties no tām un aicināt savus ģimenes locekļus un draugus pārbaudīties.

Plašāku informāciju par bezmaksas HIV testiem iespējams iegūt Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapas sadaļā "HIV profilakses punkti".