29.10.2017 15:22

Pieci veidi, kā lasīšana pirms gulētiešanas var uzlabot miegu

Autors  "Kodols", pēc bustle.com
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Pieci veidi, kā lasīšana pirms gulētiešanas var uzlabot miegu pixabay.com

Ir teiciens, ka grāmatu mīļotāji nekad neiet gulēt vieni. Bet tas nav vienīgais iemesls, lai pirms gulētiešanas ķertos pie grāmatas lasīšanas. Pētījumi ir pierādījuši, ka lasīšana var uzlabot miegu. Protams, izņemot tās reizes, kad, lasot grāmatu, paliekat nomodā visu nakti, jo vēlaties uzzināt, kas notiks tālāk.

Lasīšana ir ļoti labs treniņš smadzenēm. Gluži tāpat kā skriešana liek ķermenim justies labi, arī lasīšana trenē smadzenes un rada tām labsajūtu. Kad smadzenes jūtas labi, tās labāk spēj tikt galā arī ar uzdevumu nodrošināt kvalitatīvu miegu.

Ikviens, kurš mēdz lasīt pirms gulētiešanas, piekritīs, ka tas patiešām darbojas. Pat ja lasāt tikai 10 minūtes, smadzenēm tam ir liela nozīme. Un nav svarīgi, vai jūs lasāt aizraujošu detektīvstāstu vai telefongrāmatu, – tas ir vienkāršs (un lēts) veids, kā nodrošināt sev labāku miegu. Lūk, kāpēc!

Lasīšana samazina stresu

Saseksas Universitātes pētnieki atklājuši, ka pusstundu ilga nesteidzīga lasīšana pazemina stresa līmeni, turklāt daudz efektīvāk nekā citas metodes, piemēram, mūzikas klausīšanās vai tējas dzeršana. Tā kā stress ir viens no bezmiega cēloņiem, lasīšana var palīdzēt aizdzīt uzmācīgās domas, kas traucē jums iemigt.

Lasīšana nozīmē, ka neskatāties ekrānā

Miega eksperti apgalvo, ka pirms gulētiešanas nevajadzētu skatīties spilgtā ekrānā, tātad nav ieteicams lietot viedtālruni, datoru vai skatīties televizoru. Tāpēc dodiet priekšroku grāmatai!

Grāmata ir "barība" sapņiem

Jūs noteikti kādreiz esat redzējuši sapnī kaut ko, kas atspoguļo konkrētās dienas notikumus. Lielākā daļa grāmatu cienītāju jums pateiks, ka viņi ir sapņojuši par lasīto grāmatu varoņiem. Patiešām, izlasītā grāmata ir "barība" sapņiem! Un kas gan var būt aizraujošāk, kā sapņot, piemēram, par Cūkkārpu?

Lasīšana ir lielisks vakara rituāls

Nacionālais Miega fonds (ASV) iesaka izveidot vakara rituālus pirms gulētiešanas. Viens no tiem varētu būt grāmatas lasīšana. Regulāra lasīšana pirms gulētiešanas atgādinās jūsu smadzenēm, ka ir laiks posties uz naktsmieru.

Lasīšana pirms gulētiešanas palīdz ķermenim nomierināties

Ķermenim nepieciešama pāreja no aktīvā dienas režīma uz vakara mieru. Līdz ar to stundu pirms gulētiešanas ieteicams nodoties mierīgām aktivitātēm, piemēram, lasīšanai. Tikai nelasiet šausmu stāstus, ja vien nevēlaties palikt nomodā visu nakti!