27.10.2017 11:55

Balvu par mūža ieguldījumu veselības veicināšanā saņēmis profesors Anatolijs Danilāns

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Balvu par mūža ieguldījumu veselības veicināšanā saņēmis profesors Anatolijs Danilāns publicitātes

26. oktobrī pasniegta ikgadējā "Latvijas Ārstu biedrības Veselības gada balva". Svinīgā apbalvošanas ceremonijā tika godināti desmit laureāti – pārtikas ražotāji, sabiedriskās organizācijas, pašvaldības un cilvēki, kas ar savu darbību veido izpratni par sabiedrības veselību.

Pirms pieciem gadiem Latvijas Ārstu biedrība iedibināja "Veselības gada balvu", kas ir atzinība par paveikto darbu Latvijas sabiedrības veselībā. Pasniedzot šo balvu, tiek aktualizēta veselīgas vides nozīme sabiedrības veselībā un valsts nākotnes attīstībā kopumā.

"Tas nozīmē ne tikai rūpes par cilvēka fizisko, bet arī psihoemocionālo veselību, par tīrām upēm, ezeriem un jūrām, par veselīgu pārtiku un fiziskajām aktivitātēm. Mums ir svarīgi, lai mūsu un nākamās paaudzes dzīvotu tīrā un veselīgā vidē, ēstu veselīgu pārtiku, elpotu nepiesārņotu gaisu un dzertu tīru ūdeni, lai mūsu laukus neapsmidzinātu ar pesticīdiem un herbicīdiem, lai mēs nepapildinātu pasaules plastmasas maisiņu kalnus, lai sportotu un būtu laimīgi," vēsta pasākuma rīkotāji. Šogad laureāti dāvanā saņēma Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas audzēkņu īpaši šim pasākumam apgleznotus koka krēslus, katru ar savu stāstu, vēlējumu un simbolu.

Balvu par mūža ieguldījumu veselības veicināšanā šogad saņēma gastroenterologs profesors Anatolijs Danilāns, kuru šodien zina un pazīst katrs Latvijas iedzīvotājs, jo viņš ar saviem cilvēciskajiem padomiem un humora izjūtu spēj iedvest cerību katram pacientam.

Studēt medicīnu A. Danilāns apņēmies jau bērnībā pēc drauga nāves, kurš saslimis ar akūtu reimatismu. Profesors atzīst, ka viņam paveicies, jo ārsta darbs vienlaikus ir arī hobijs.

Nominācijā par tautas sporta organizēšanu balva tika piešķirta orientēšanās sacensību kustībai "Magnēts". Par veselīga uztura ražošanu balvu saņēma zemnieku saimniecība "Ķelmēni", kas ir ģimenes uzņēmums Gulbenes novada Rankas pagastā. "Ķelmēnos" un kur bioloģisko maizi cep kopš 1993. gada.

Nominācijā par videi draudzīgu dzīvesveida popularizēšanu tika apbalvota biedrība "Zaļā brīvība", kas laidusi klajā "Zaļo ceļvedi" – padomu rokasgrāmatu, kas palīdz mainīt ikdienas patērēšanas ieradumus. Nominācijā par nozīmīgu ieguldījumu dabas aizsardzībā paldies par paveikto tika teikts Latvijas Dabas fonda padomes loceklei, augu sugu un biotopu ekspertei Leldei Eņģelei.

Kalnciema kvartāla veikums tika atzīmēts ar balvu par ilgtspējīgas pilsētvides sakārtošanu. Nominācijā par nozīmīgu ieguldījumu pacientu atbalstam un sabiedrības izglītošanā balva tika pasniegta biedrībai "Dia+logs", kas sniedz psiholoģisku, emocionālu un sociālu atbalstu visiem, kurus skar HIV/AIDS, piedāvājot psihologa konsultācijas, iesaistoties šļirču apmaiņas programmā. Pasniedzot balvu par daudzpusīgu veselības un sociālā darba organizēšanu, tika novērtēts biedrības "Latvijas Sarkanais Krusts" darbs. Par nopelniem sabiedrības veselības veicināšanā balvu šogad saņēma Rīgas pašvaldība.

Savukārt godpilnā balva nominācijā Gada cilvēks sabiedrības veselībā tika pasniegta Latvijas Kardioloģijas centra Ambulatorās un diagnostikas nodaļas vadītājai, LU pedagoģei, kardioloģei Ivetai Mintālei.