16.10.2017 07:44

Vai Pierīgas peldbaseinos ir droši?

Autors  Agita Klapare
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ķekavas vidusskolas mazajā baseinā 12 bērnu grupu apmāca viens treneris, savukārt lielajā baseinā vienam trenerim jāuzrauga divi celiņi, kuros peld līdz pat 24 bērniem. Ķekavas vidusskolas mazajā baseinā 12 bērnu grupu apmāca viens treneris, savukārt lielajā baseinā vienam trenerim jāuzrauga divi celiņi, kuros peld līdz pat 24 bērniem. arhīvs, Ķekavas un Siguldas novadu pašvaldības

Oktobra sākumā Ventspilī notikusī traģēdija, kur peldēšanas nodarbības laikā baseinā noslīka četrus gadus vecs bērns, bija skarbs apliecinājums tam, ka drošībai peldbaseinos netiek pievērsta pietiekami liela vērība.

Daudzviet Pierīgas novados ir pieejami publiskie peldbaseini, un "Rīgas Apriņķa Avīze" skaidroja, kādus drošības pasākumus šajos baseinos ievēro Pierīgā – Stopiņu, Babītes, Inčukalna, Siguldas un Ķekavas novadā. Lai gan peldbaseinos atzīst, ka pēc Ventspils traģēdijas jāpārvērtē drošības apsvērumi, izrādās, ka arī dažos no tiem paļaujas uz vienu treneri 15 bērniem un videonovērošanas kameras aci.

Peldbaseinus uzrauga sertificēti speciālisti

Par drošību Pierīgas peldbaseinos gādā atbildīgās personas, tomēr atgādinot, ka drošība ir arī pašu peldētāju rokās. Proti, apmeklētājiem jāievēro peldbaseina lietošanas un iekšējās kārtības noteikumi, savukārt vecākiem ar savām atvasēm jāpārrunā drošības jautājumi ūdenī.

Ulbrokas sporta kompleksa direktore Aelita Veipa apstiprina, ka Stopiņu peldbaseina peldētājus pastāvīgi uzrauga sertificēts peldēšanas instruktors. Stopiņu peldbaseinā tiek organizētas peldētapmācības nodarbības bērniem no septiņu gadu vecuma, un katrā grupā pieņem ne vairāk kā 10 bērnus.

"Nodarbību laikā ar grupu strādā sertificēts peldēšanas treneris un peldbaseinu pārrauga dežurējošais instruktors. No peldbaseina atvēršanas līdz tā slēgšanai uz vietas dežurē sertificēts mediķis," stāsta Aelita Veipa. Apmeklētājiem tiek nodrošināti peldēšanas palīglīdzekļi, bērni var izmantot peldēšanas vestes un dēlīšus, piepūšamos riņķus un uzročus.

Savukārt Inčukalna sporta kompleksa baseinā peldētājus uzrauga sporta metodiķis un medmāsa. Bērniem no piecu gadu vecuma tiek rīkotas peldēšanas apmācības, un grupās esot ne vairāk kā 10 bērnu, apstiprina Inčukalna novada sporta kompleksa direktors Antons Geiba.

Peldēšanas apmācības notiek trenera un sporta metodiķa uzraudzībā, un nodarbības var vērot arī bērnu vecāki, sēžot tribīnēs. Papildu drošības nodrošināšanai peldbaseinā tiek veikta videonovērošana, bet baseina iekšējās kārtības noteikumi paredz, ka drošības nolūkos bērni līdz desmit gadu vecumam peldbaseinu drīkst apmeklēt tikai pieaugušo vai sporta treneru klātbūtnē un stingrā uzraudzībā.

Ventspils traģēdija liek pārvērtēt drošības apsvērumus

Skumjais notikums Ventspils peldbaseinā licis padomāt par iespējām uzlabot drošības pasākumus arī Babītes peldbaseinos, atzīst Babītes sporta kompleksa pārstāve Ilze Jermaka. "Peldbaseinu telpās esam izvietojuši informatīvās zīmes ar brīdinājumu neatstāt bērnus vienus pašus bez pieaugušo uzraudzības, kā arī baseina dziļuma atzīmes, lai apmeklētāji varētu izvēlēties sev piemērotāko un drošāko peldvietu."

Babītes sporta kompleksa mazajā peldbaseinā reizi nedēļā tiek organizētas bezmaksas peldēšanas apmācības grupas 5–6 gadus veciem bērniem, kuru dzīvesvieta deklarēta Babītes novadā. Šīm apmācībām šobrīd pieteikti jau 124 pirmsskolas vecuma bērni. Saskaņā ar Babītes sporta kompleksa iekšējās kārtības noteikumiem līdztekus nodarbību vadītājiem bērnus uzrauga arī viņu vecāki. Peldēšanas instruktori kontrolē apmeklētāju sadalījumu pa celiņiem, kā arī uzrauga, lai tiktu ievēroti lēkšanas un niršanas noteikumi, lai neviens ar savām darbībām neapdraudētu citu apmeklētāju drošību.

Arī Ķekavas novadā esošajā Daugmales multifunkcionālā centra peldbaseinā nodarbības tiek organizētas bērniem jau no zīdaiņa vecuma līdz septiņu gadu vecumam grupās līdz 15 dalībniekiem. Visas nodarbības notiek profesionālu treneru uzraudzībā; nodarbībās zīdaiņiem piedalās arī vecāki. Peldēšanas nodarbības Daugmalē apmeklē arī vietējie skolēni. Uz katriem 15 bērniem tiek nodrošināts viens pieaugušais, bet individuālās apmācībās viens treneris atbild par 12 bērniem. Saskaņā ar Daugmales pamatskolas direktora Andra Ceļmalnieka teikto, peldbaseinā papildu drošībai drīzumā tiks uzstādītas novērošanas kameras.

Ķekavas vidusskolas sporta kompleksa peldbaseinā kopš septembra beigām norit peldēšanas pulciņu nodarbības un Ķekavas novada sporta skolas treniņi. Nodarbības tiek organizētas bērniem no piecu gadu vecuma. Kompleksā ir divi peldbaseini – viens liels, otrs mazāks, kas paredzēts peldētprasmju apgūšanai. Baseinos tiek nodrošināts atbilstošs treneru skaits un nodarbību dalībnieku sadalījums.

Mazajā baseinā peldēšanas grupas tiek veidotas līdz 12 bērniem, un lielajā baseinā vienā celiņā atļauts peldēt ne vairāk kā 12 bērniem. Mazajā baseinā šāda lieluma grupu apmāca viens treneris, savukārt lielajā baseinā vienam trenerim jāuzrauga divi celiņi. Tiek veikta videonovērošana, uz vietas ir dežurējošais mediķis. Gan Ķekavas, gan Daugmales peldbaseinu darbiniekiem tiek organizētas pirmās palīdzības sniegšanas nodarbības.

Ņemot vērā nesen notikušās tehniskās problēmas jaunajā sporta zālē, tiks veikta visa Ķekavas vidusskolas sporta kompleksa un tajā esošā aprīkojuma, tostarp peldbaseinu, drošības pārbaude, lai novērstu jebkādas iespējamās tehniskās kļūmes nākotnē.

Instruktoriem un uzraugiem aizliegts "sēdēt" telefonos

Siguldā šā gada pavasarī apmeklētājiem durvis vēra moderns sporta centrs, kurā peldētājiem pieejams 25 metrus garš lielais baseins, kā arī speciāls baseins bērnu peldētapmācībām. Rūpējoties par peldētāju drošību, pirms peldbaseina pirmā apmeklējuma viņiem tiek sniegta instruktāža par iekšējās kārtības un drošības noteikumiem, kā arī pirmajā nodarbībā liela uzmanība tiek vērsta uz drošību ūdenī un tā tuvumā.

Nodarbības mazākajiem peldētājiem notiek atsevišķā peldbaseinā, kas ir labi pārredzams un vienmērīgi dziļš. Lielākiem bērniem ar labākām peldētprasmēm peldēšanas apmācības nodarbības notiek lielā peldbaseina malējos celiņos, kas nodrošina papildu drošību un atrašanos maksimāli tuvu instruktoram – trenerim.

Peldēšanas apmācību nodarbības 3–4 gadus veciem bērniem notiek vecāku un sertificēta instruktora uzraudzībā (nodarbībā piedalās ne vairāk kā seši bērni), savukārt nodarbībās grupās no piecu gadu vecuma piedalās ne vairāk kā desmit bērnu. Nodarbības zīdaiņiem notiek tikai kopā ar vecākiem un treneri.

Siguldas Sporta centra direktors Juris Dzenis teic, ka papildu drošībai plānots arī reizi gadā organizēt pirmās palīdzības sniegšanas apmācības sporta centra darbiniekiem. Turklāt, lai nodrošinātu nepārtrauktu peldbaseina apmeklētāju uzraudzību, Siguldas Sporta centra peldbaseina instruktoriem un ūdens atrakciju un atpūtas parka uzraugiem peldbaseinā un parka zonā aizliegts lietot privātos mobilos tālruņus.

Reizēm pietiek ar pavisam nelielu neuzmanību, lai notiktu liela nelaime. Esiet modri, sargājiet sevi un savus bērnus! Jo arī Ventspils baseinā klāt bija treneris un bērni bija instruēti par drošību. Kā pēc traģēdijas izteicās izglītības nozares speciālisti – ar 15 bērnu grupu nav viegli tikt galā pat uz sauszemes, kur tad vēl ūdenī. Tāpēc Pierīgas peldbaseinu vadībai jāpārdomā, vai viens treneris spēs pārraudzīt 15 bērnu delverības ūdenī.