20.09.2017 07:44

Miega medicīnas eksperti: Skolai vajadzētu sākties vēlāk

Autors  "Kodols", pēc Time.com
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Miega medicīnas eksperti: Skolai vajadzētu sākties vēlāk pixabay.com

Pamatskolā un vidusskolā mācībām vajadzētu sākties ne agrāk par plkst. 8.30, publiskā paziņojumā paudusi Amerikas Miega medicīnas akadēmija (American Academy of Sleep Medicine). Ārsti apgalvo, ka agrā celšanās traucē pusaudžiem izbaudīt pilnvērtīgu nakts miegu, kas savukārt nelabvēlīgi ietekmē viņu veselību, drošību un mācību procesu.

Strīdi par to, cikos būtu jāsākas skolai, nav nekāds jaunums, taču šī ir pirmā reize, kad Amerikas Miega medicīnas akadēmija – ārstu un zinātnieku organizācija, kas apvieno vairāk nekā 10 000 biedru, – ir oficiāli paudusi savu nostāju šajā jautājumā. Arī pirms tam dažādi pētījumi ir norādījuši uz to, ka vēlāks skolas sākuma laiks var pozitīvi ietekmēt bērnus un pusaudžus, kam bieži ir grūtības vakaros aizmigt, kā rezultātā viņi nereti aizguļas.

Paziņojums, kas publicēts izdevumā "Journal of Clinical Sleep Medicine", sasaucas ar Amerikas Pediatrijas akadēmijas (American Academy of Pediatrics) un ASV Slimību kontroles un novēršanas centra (Centers for Disease Control and Prevention) rekomendācijām, kurās teikts: ja pamatskolas un vidusskolas skolēniem ļautu no rīta ilgāk pagulēt, viņi dienas gaitā spētu labāk koncentrēties, būtu uzmanīgāki pie auto stūres (ASV automašīnu atļauts vadīt no 16 gadu vecuma – red.) un retāk kavētu stundu sākumu.

Miega medicīnas akadēmijas speciālisti iesaka pusaudžiem gulēt 8–10 stundas naktī, taču statistika liecina, ka teju 70 procenti vidusskolēnu naktī guļ septiņas stundas vai mazāk. Lielā mērā tas notiek tāpēc, ka pubertātes vecumā pusaudžu smadzenes vēlāk izstrādā iemigšanas hormonu melatonīnu, līdz ar to viņi nejūt nogurumu ātrāk par vienpadsmitiem vakarā. Turklāt, atrodoties gultā, paiet laiks, kamēr izdodas iemigt. Līdz ar to celšanās laikam vajadzētu būt ne agrāk par plkst. 7.30, lai izbaudītu pilnvērtīgu nakts miegu.

Taču daudzās skolās mācības sākas pat pirms astoņiem rītā, kā rezultātā pusaudži nevar pilnvērtīgi izgulēties. Tam var būt nopietnas sekas. Hroniska neizgulēšanās var radīt grūtības mācībās, lielāku depresijas risku, sirds problēmas, kā arī veicināt pārgalvīgu uzvedību, kas balstīta nespējā apzināties riskus.

Amerikas Miega medicīnas akadēmijas oficiālā paziņojuma autors un Vašingtonas Universitātes asociētais neiroloģijas profesors Nataniels Vatsons stāsta, ka līdz šim pozitīvas pārmaiņas ir panāktas, iesaistoties aktīviem vecākiem, ārstiem un ieinteresētajām personām, kas šo jautājumu ir aktualizējušas skolu sanāksmēs: "Ja viss tiek darīts, rūpīgi izvērtējot visus apstākļus, daudzi jautājumi ir atrisināmi. Galu galā mēs visi vēlamies vienu un to pašu – veselīgus, dzīvespriecīgus bērnus, kuri dzīvē gūst panākumus."

Paziņojumā atzīts, ka izmaiņas mācību laikā neatrisinātu visas pusaudžu miega problēmas. Vecākiem bērni jāmudina piekopt veselīgu dienas grafiku, kā arī izvairīties no elektronisko ierīču lietošanas pirms naktsmiera. Vatsons uzskata, ka izmaiņas mācību sākuma laikā būtu pirmais solis, kas varētu pamudināt ģimenes pārskatīt savu dienas režīmu un ieviest arī citus veselīga miega paradumus.