14.09.2017 15:14

Mobilitātes nedēļā aicinās cilvēkus izvēlēties videi draudzīgus pārvietošanās veidus

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mobilitātes nedēļā aicinās cilvēkus izvēlēties videi draudzīgus pārvietošanās veidus publicitātes

Jau par tradīciju kļuvušajā Eiropas Mobilitātes nedēļā (EMN) no 16. līdz 22. septembrim daudzās Latvijas pašvaldībās, tostarp Pierīgā, norisināsies tematiski pasākumi. Cilvēki tiks iedrošināti izvēlēties videi draudzīgus pārvietošanās veidus, dodoties pārgājienos vai kolektīvos izbraucienos ar velosipēdiem.

EMN mērķis ir aicināt cilvēkus dažādot pārvietošanās veidus, lai risinātu Eiropas Savienības iedzīvotājiem aktuālas problēmas – mazinātu satiksmes sastrēgumus un atmosfēru sasildošo izplūdes gāzu apjomu pilsētās, mudinātu pārvietoties ar velosipēdu un kājām, uzlabojot eiropiešu veselības stāvokli. Kā vēsta rīkotāji, EMN pasākumu ietvaros būs arī iespēja veikt divriteņa apkopi, apmeklēt izglītojošas lekcijas un izjust, kādas būtu ielas bez automašīnām.


Salaspilī EMN pasākumi sāksies jau 16. septembrī ar velobraucienu "Atklāj Doles salu". Līdz 20. septembrim norisināsies zīmējumu konkurss skolām un bērnudārziem "Pārvietojies gudrāk, dzīvo labāk", kura labākie zīmējumi būs apskatāmi naksnīgā izstādē "Nakts saripošanās" pasākumā 22. septembrī Zinību ielā. Savukārt 23. septembrī Nacionālajā botāniskajā dārzā notiks tradicionālais Salaspils Zīriņu rudens velokross.

"Ādaži Velo" komanda 17. septembrī rīkos kopīgu braucienu ar velosipēdu pa Ādažu un Garkalnes novadiem. 30 kilometru distance no Ādažu Līgo laukuma vedīs caur Garkalnes novada "Namdara darbnīcu", kur būs iespēja izmēģināt latviešu tradicionālos darbarīkus un pie ugunskura iestiprināties ar tēju un cepamdesām.

Popularizējot aktīvu dzīvesveidu, visi Carnikavas pamatskolas un bērnudārza audzēkņi, kā arī skolas pedagogi 22. septembrī dosies uz mācību iestādi ar velosipēdiem.

Ķekavā 22. septembra vakarā norisināsies pasākums "Ķekava naktī – skrien, skrituļo, brauc ar velo", kurā ikviens interesents varēs pieveikt pusotra kilometra distanci ejot kājām, braucot ar velosipēdu, skrituļslidām, skeitbordu un jebkuru citu transporta līdzekli bez iekšdedzes dzinēja.

Viens no nedēļas centrālajiem pasākumiem būs akcija "Ar velo uz darbu" 19. septembrī Rīgā. Šajā dienā Rīgā pie Brīvības pieminekļa tiks sveikti visi rīdzinieki, kuri dienas gaitās būs devušies ar divriteni. Laikā no plkst. 7.00 līdz 12.00 visi velobraucēji tiks cienāti ar "Paulig" kafijas dzērieniem, tēju, "Rochester" ingvera dzērieniem, uzkodām un našķiem. Gardumu baudīšanu varēs apvienot ar tehniskās apkopes veikšanu velosipēdam "IF velodarbnīcā", iepazīšanos ar "Stick with us" atstarojošajām uzlīmēm, kā arī transporta līdzekļa piereģistrēšanu CSDD datu bāzē, kas atvieglo divriteņa identificēšanu tā nozagšanas gadījumā.