26.08.2017 08:52

Elektriskā vai parastā – kādu zobu birsti izvēlēties?

Autors  Inita Čeire, zobārstniecības klīnikas “Sirowa Rīga” sertificēta zobu higiēniste
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Elektriskā vai parastā – kādu zobu birsti izvēlēties? pixabay.com un publicitātes

Lai gan nevaram iedomāties savu ikdienu bez tehnoloģijām praktiski visās dzīves sfērās, vēl aizvien esam dilemmas priekšā, lai izvēlētos tik parastu lietu kā zobu birsti.

Zobu higiēnisti uzskata, ka galvenais faktors veseliem zobiem un smaganām ir tieši pareiza zobu tīrīšanas tehnika un regularitāte, nevis elektriska vai parasta birstīte.

Zobārstniecības klīnikas “Sirowa Rīga” sertificēta zobu higiēniste Inita ČeireZobārstniecības klīnikas “Sirowa Rīga” sertificēta zobu higiēniste Inita Čeire



Tas, ka slikti iztīrīti zobi ar elektrisko zobu birsti vienmēr dos labāku rezultātu nekā ļoti rūpīgi iztīrīti zobi ar parasto zobu birsti, diemžēl ir maldīgs uzskats. Ja ievērojat pareizu tehniku un regulāri tīrāt zobus, arī parastā zobu birste ir labākais instruments rūpēm par jūsu smaidu.

Zobi jātīra katru dienu divas reizes – no rīta un vakarā, bet optimāli – pēc katras ēdienreizes, tīrot gan ar zobu birsti, gan zobu diegu. Starp ēdienreizēm ieteicams lietot zobu diegu, košļājamo gumiju vai mutes skalojamo līdzekli, lai novērstu kaitīgo mikroorganismu veidošanos un jūsu elpa vienmēr būtu svaiga.

Zobu tīrīšanas tehnika, tīrot zobus ar elektrisko birsti, ir ļoti atšķirīga. Lai kāda būtu jūsu elektriskā birstīte, tai parasti būs pievienota lietošanas instrukcija, kas palīdzēs rūpēties par zobu pareizu tīrīšanu, taču vislabāk jautāt padomu savam zobu higiēnistam, lai nesavainotu smaganas un pilnvērtīgi izmantotu visas birstes iespējas.

Lietojot soniskās elektriskās zobu birstes, roka būs jākustina tik un tā, jo pati birste tikai vibrē, taču kustības, lai iztīrītu zobus, ir jāveic pašam.

Ja apsverat elektriskās zobu birstes iegādi, tad galvenais faktors, kam ir jāpievērš uzmanība, ir kustības veids – rotējošs vai sonisks. Rotējošas kustības veido berzi pret virsmu. Ilgstoši lietojot rotējošā principa elektrisko birsti, pacienti var saskarties ar smaganu atkāpšanos, ja neievēro pareizu tīrīšanas tehniku.

Savukārt daudz efektīvākas par rotējošām kustībām ir soniskās kustības, kas nevis berzē virsmu, bet atgrūž aplikumu no zobu virsmas, to atšķeļot ar mikrovibrāciju. Mikrovibrācijas ir pulsējošas, slaukošas u.tml., ko mēs ar aci neredzam, bet šis faktors būtiski atspoguļojas tieši elektriskās birstes cenā. Soniskās birstes tīrīšanas tehnikas pamatā ir tādas pašas kustības kā parastajai manuālajai birstei.

Maldīgs ir uzskats, ka ar elektrisko zobu birsti zobi tiek iztīrīti ātrāk – ar parasto birsti zobi jātīra trīs minūtes, bet, piemēram, ar sonisko elektrisko birsti – divas. Elektriskās birstes priekšrocība ir, ka tā kontrolē tīrīšanas procesu – katram mutes dobuma kvadrantam nodrošina pietiekami ilgu tīrīšanu visās četrās mutes dobuma zonās.


Cenu veido vairāki faktori

Elektronisko birstīšu cenu nosaka tieši rotējošais vai soniskais vibrācijas mehānisms, zīmols un pati izgatavošanas tehnoloģija, uzlādēšanas un glabāšanas iespējas u.c. Soniskās birstītes būs dārgākas, taču efektīvākās un drošākas jūsu smaganām nekā rotējošās. Gan elektriskajai, gan parastajai birstei ir jābūt mīkstiem (soft) vai ļoti mīkstiem (super soft) birstes sariņiem.

Tāpat kā parastā zobu birste, arī elektriskās zobu birstes galviņa jāmaina četras reizes gadā.

Elektriskajām zobu birstēm ir dažādi papildu efekti – zobu baltināšana, smaganu kopšana, vairāki režīmi, kas dod iespēju kontrolēt tīrīšanas procesu – arī šie kritēriji ietekmē birstes cenu. Taču būtu maldīgi uzskatīt, ka elektriskā zobu birste izbalinās jūsu zobus.

Kad izvēlēties elektrisko

Elektriskās birstītes ir rekomendējamas pacientiem, kuriem ir subjektīvi slikta mutes dobuma higiēna – biežāk veidojas zobakmens, aplikums, viskozas, biezas siekalas, bieži kariesi, smaganu iekaisumi, protams, cilvēkiem ar rokas kustību traucējumiem.

Elektriskā birste palīdz vieglāk noņemt pigmentētu zobu aplikumu, kas rodas no kafijas, tējas un sarkanvīna lietošanas. Ieteicamas arī pacientiem, kuri lieto ortodontiskās aparatūras – neizņemamas zobu protēzes, kā arī pacientiem ar zobu implantiem. Brekešu virsma ir nelīdzena un piesaista ēdiena paliekas un mīksto zobu aplikumu, kas var izraisīt demineralizāciju un radīt neparedzētu kosmētisku defektu.


Zobu higiēna – svarīgāka par visu

Lai cik rūpīgi jūs tīrītu zobus ar elektrisko vai parasto zobu birstīti, vismaz divas reizes gadā ir jāapmeklē zobu higiēnists un zobārsts, lai pārbaudītu mutes veselības stāvokli un iztīrītu zobus profesionāli – noņemtu virssmaganu un zemsmaganu zobakmeni, kas kairina apkārtējos zoba audus un smaganas, ko nav iespējams notīrīt mājas apstākļos.

Zobu higiēnai ir liela ietekme uz vispārējo organisma stāvokli, īpaši sirds un asinsvadu sistēmu. Neveicot higiēnu, varam ātrāk pazaudēt zobus un "iedzīvoties" kariesos un nopietnākās smaganu saslimšanās, kas progresē gadu laikā.

Tas, kādu zobu birstīti jūs izmantojat, ir jūsu ziņā, taču vislabāk jautāt padomu savam zobu higiēnistam.