17.08.2017 12:17

Ar "Bērnu intensīvās terapijas ceļvedi" cer palīdzēt bērniem kritiskā situācijā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ar "Bērnu intensīvās terapijas ceļvedi" cer palīdzēt bērniem kritiskā situācijā publicitātes

Bērnu slimnīcas fonds un Bērnu slimnīcas speciālisti ceturtdien nodeva ilgi un rūpīgi veidoto "Bērnu intensīvās terapijas ceļvedi" Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadītājai Sarmītei Villerei un reģionālo slimnīcu pārstāvim. Jau pavisam drīz šāds ceļvedis būs palīgs ikvienam mediķim, kurš sniedz neatliekamo palīdzību bērniem.

"BKUS Bērnu intensīvās terapijas ceļvedis" ir kabatas formāta rokasgrāmata ar nepieciešamo informāciju ātrai lēmumu pieņemšanai kritisku slimu bērnu ārstēšanā", ceļvedi raksturoja viens no grāmatas autoriem, BKUS reanimatologs Reinis Balmaks.

Ceļvedis tapis ar Bērnu slimnīcas fonda un ziedotāju atbalstu, un to radījusi Bērnu slimnīcas reanimatologu un anesteziologu komanda, lai nodrošinātu vienlīdzīgu pirmās palīdzības sniegšanas līmeni bērniem visā Latvijā. Grāmata ir īss un kodolīgs kopsavilkums par bērniem specifiskajām intensīvās terapijas tēmām, galvenokārt, kas saistīts ar zāļu, to devu un aprīkojuma izvēli, kā arī biežāk nepieciešamie algoritmi.

Kaut arī Bērnu intensīvās terapijas pamatprincipi ir līdzīgi kā pieaugušo medicīnā – ātra orgānu bojājumu novēršana, pielietojot invazīvas ārstēšanas un pacientu uzraudzības metodes, bērniem piemērotu medikamentu devu un inventāra izvēli ievērojami apgrūtina lielā pacientu vecumu un izmēru dažādība – no jaundzimušajiem līdz gandrīz pilngadību sasniegušiem jauniešiem, skaidro grāmatas autori. Tas īpaši izpaužas stresa apstākļos ārstiem, kas ikdienā nestrādā ar bērniem, un rezidentiem apmācības procesā.

Šī iemesla dēļ tika radīts bērnu intensīvās terapijas ceļvedis, kura galvenais mērķis ir atvieglot ātru lēmumu pieņemšanu kritiski slimiem bērniem gan Bērnu slimnīcā, gan ārpus tās. Grāmata būs pieejama bez maksas speciālistiem, kuri piedalās neatliekamās palīdzības procesā.

"Darba instrumenti un to kvalitāte mediķiem ir ļoti būtiska, tāpēc ceļvedi mēs veidojām kā profesionālu darba instrumentu, kurš ir gan informatīvi bagāts, gan praktiski un ērti lietojams. Sirsnīgs paldies ziedotājam, kurš saredzēja šī ceļveža nozīmi un piekrita atbalstīt tā izdošanu, kā arī mūsu ārstu komandai – Reinim Balmakam, Arnitai Tomiņai un Ivaram Veģerim, jo saturs tapa, pateicoties viņu iniciatīvai, ārpus darba laika un tiešajiem pienākumiem," pateicību pauda Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa.

Ik gadu Bērnu slimnīcas Intensīvās terapijas nodaļā ārstējas ap 700 bērnu. Visā Latvijā šogad septiņu mēnešu laikā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests palīdzību ir sniedzis 27 000 bērnu.