20.07.2017 10:59

Padomi senioriem veselīgai dzīvei

Autors  Anita Baumane, Siguldas Sporta centra trenere
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Padomi senioriem veselīgai dzīvei pixabay.com

Latvijā par senioru tiek uzskatīts cilvēks no 62 gadu vecuma. Tas ir brīnišķīgs vecums, kad tu vari baudīt dzīvi un priecāties par katru mirkli, ko tā tev sniedz.

Katrā dzīves posmā mūsu organismā notiek pārmaiņas – tas, vai tās būs pozitīvas vai negatīvas, atkarīgs no tava dzīvesveida. Jaunākie medicīniskie pētījumi apstiprina, ka pareizs uzturs un regulāras fiziskās aktivitātes var novērst vai vismaz aizkavēt tādas saslimšanas kā osteoporozi (kaulu masas zudums), sirds slimības un cukura diabētu.

Ar gadiem mainās cilvēka ķermeņa uzbūve – taukaudu masa palielinās, bet muskuļu masa samazinās, un bieži vien tas ir tādēļ, ka muskuļi netiek aktīvi izmantoti. Obligāti ir jāvingro! Ir tik daudz iespēju! Tā var būt nūjošana, ātra un ilgstoša pastaiga vismaz stundu dienā, vingrošana senioriem, ūdens aerobika. Izkustēšanās ne vien saglabā muskuļu spēku, bet arī uzlabo garastāvokli.

Cilvēkam kļūstot vecākam, pazeminās ķermeņa spēja uzsūkt un izmantot atsevišķas barības vielas, nereti novēro gremošanas trakta orgānu pārmaiņas – peristaltika (zarnu darbība) kļūst kūtrāka, kas savukārt rada aizcietējumus. Vecākiem cilvēkiem nepieciešams uzņemt vairāk minerālvielu, vitamīnu un šķiedrvielu.

Ārsti nereti rekomendē lietot vitamīnus un minerālvielas, lai nodrošinātu to, ka uzturvielu ieteicamā dienas deva tiek uzņemta pilnībā. Tomēr jāņem vērā tas, ka aptiekās nopērkamie uztura bagātinātāji nevar aizstāt veselīgu uzturu, jo pārtikas produkti satur citas nozīmīgas vielas, piemēram, šķiedrvielas. Vajadzētu rūpīgi izvērtēt vitamīnu un minerālvielu papildu uzņemšanu, jo, piemēram, pastiprināta A vitamīnu uzņemšana var veicināt lielāku kaulu masas zudumu. Visu vajag ar mēru!


Lai ērti varētu apskatīt, ko būtu ieteicams izmantot un ievērot senioru uzturā, Siguldas Sporta centra trenere un topošā uztura speciāliste Anita Baumane sagatavojusi "Veselīgā uztura ābeci".