05.07.2017 16:12

Kāpēc grūtniecības laikā ir jāvingro

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Topošā māmiņa siguldiete Gunta (attēlā pa labi): “Esmu diezgan aktīva, kādreiz skrēju, vingroju, tāpēc vēlos turpināt būt aktīva. Man ļoti patīk, ka Fanija sīki un smalki izstāsta, kāpēc jāveic viens vai otrs vingrojums. Viņa pievērš lielu uzmanību tam, ko un kā mēs darām, palabo, ja nepareizi. Nākšana šurp dod stimulu būt aktīvai arī mājās, tomēr, vienatnē vingrojot, pietrūkst pacietības, parasti atrodas svarīgāki darbi, kas darāmi. Tāpēc labāk nākt uz sporta centru. Turklāt šī ir vieta, kur varu satikt citas topošās māmiņas, parunāties un jauki pavadīt laiku.” Topošā māmiņa siguldiete Gunta (attēlā pa labi): “Esmu diezgan aktīva, kādreiz skrēju, vingroju, tāpēc vēlos turpināt būt aktīva. Man ļoti patīk, ka Fanija sīki un smalki izstāsta, kāpēc jāveic viens vai otrs vingrojums. Viņa pievērš lielu uzmanību tam, ko un kā mēs darām, palabo, ja nepareizi. Nākšana šurp dod stimulu būt aktīvai arī mājās, tomēr, vienatnē vingrojot, pietrūkst pacietības, parasti atrodas svarīgāki darbi, kas darāmi. Tāpēc labāk nākt uz sporta centru. Turklāt šī ir vieta, kur varu satikt citas topošās māmiņas, parunāties un jauki pavadīt laiku.” Ieva Karlsberga un publicitātes

Siguldas Sporta centra trenere Fanija Šitca (attēlā pa kreisi) stāsta, ka grūtniecības laikā sievietes ķermenis piedzīvo lielas pārmaiņas, un fiziskās nodarbības palīdz organismam labāk adaptēties tām. Muskuļu stiprināšana mazina problēmas, kas saistītas ar stājas izmaiņām, ko izraisa bērna augšana mātes klēpī.

Patīkama, pareiza fiziskā slodze sniedz emocionālu pacēlumu, savukārt cikliska aerobā slodze veicina elpošanas un asinsrites sistēmas nevainojamu darbību.

Ja topošā māmiņa ir bijusi sportiski aktīva pirms grūtniecības iestāšanās, ir dabiski saprotama viņas vēlme turpināt ierasto treniņu rutīnu arī grūtniecības laikā, tomēr speciālisti iesaka pirmajās 12 grūtniecības nedēļās atturēties no sporta nodarbībām un saudzēt ķermeni pārmaiņu procesa sākumā. No 13. grūtniecības nedēļas topošajām māmiņām ieteicams piedalīties grupu nodarbībās vai sportot individuāli, konsultējoties ar savu ārstu un treneri.

Vingrošana grūtniecības laikā stiprina stratēģiski svarīgas muskuļu grupas veiksmīgai grūtniecības norisei (mugura, kājas), trenē ķermeņa augšdaļas muskulatūru (pleci, rokas, krūtis), kā arī palīdz sagatavoties dzemdībām un sagatavo sievieti pēcdzemdību periodam.

Topošajām māmiņām ir jāievēro piesardzība, nodarbojoties ar sportu. Ir jāseko līdzi sirdsdarbības frekvencei (jāskaita pulss) aerobo slodžu un vingrošanas nodarbību laikā, ja slodze ir vidēji intensīva. Nekādā gadījumā nedrīkst sportot, ja grūtniece jūtas nevesela, ja ir paaugstināta ķermeņa temperatūra. Nav ieteicamas lielas fiziskas slodzes karstā laikā. Ir virkne vingrinājumu un ķermeņa pozu, ko neiesaka atsevišķos grūtniecības posmos (atšķiras vingrinājumi pirmajā, otrajā un trešajā grūtniecības trimestrī).

Trenere aicina sportotāju pulciņā, tomēr sievietēm, kuras arī grūtniecības laikā vēlas būt fiziski aktīvas, iesaka vispirms konsultēties ar savu ārstu par grūtniecības norisi un rekomendācijām vai ierobežojumiem fiziskajām nodarbībām. Pēc ārstu ieteikumiem, vislabāk ir sportot drošā un patīkamā veidā sadarbībā ar treneri.

Fanija Šitca ir pārliecināta, ka satikšanās ar citām topošajām māmiņām sporta nodarbībās sniedz ieguldījumu sievietes veselībā un labsajūtā, kā arī ir labs socializācijas veids.