05.04.2017 09:51

Pārbaudītas šogad pirmās piesūkušās ērces

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pārbaudītas šogad pirmās piesūkušās ērces arhīvs

Latvijas Infektoloģijas centrs jau saņēmis pirmās iedzīvotājiem piesūkušās ērces, lai pārbaudītu, vai tās nav encefalīta vīrusa pārnēsātājas. Speciālisti atgādina, ka vienīgais veids, kā sevi pasargāt no ērču encefalīta ir vakcinācija.

Latvijas Infektoloģijas centrs pirmo ērci uz pārbaudi saņēmis jau 18. februārī. SIA "Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca" pārstāvis Normunds Beļskis informējis, ka līdz 30. martam saņemti rezultāti par trīs no sešām atnestajām ērcēm – visi bijuši negatīvi. Pārējās ērces vēl tiek pārbaudītas, taču ir skaidrs, ka tās ir modušās un palielināsies arī uz Infektoloģijas centru pārbaudei atnesto parazītu skaits.


AS "Veselības centru apvienība" (VCA) dati liecina, ka šogad būtiski pieaudzis vakcinēto iedzīvotāju skaits. 2017. gada februārī VCA poliklīnikās veiktas 212 pretencefalīta vakcinācijas, pērn februārī – 169. Savukārt šā gada martā VCA poliklīnikās vakcināciju veikuši jau 1058 cilvēki, kas ir gandrīz uz pusi vairāk nekā 2016. gada martā.

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) informē, ka šogad līdz 27. martam fiksēts viens saslimšanas gadījums ar ērču encefalītu, saslimšana gan notikusi 2016. gadā. Fiksēti 32 saslimšanas gadījumi ar Laimas slimību, no tiem šajā gadā – deviņi gadījumi. Šajā gadā fiksēts arī viens saslimšanas gadījums ar ērlihiozi, pati saslimšana gan notikusi 2016. gadā.

VCA neiroloģe Dace Bērziņa uzsver, ka pašreiz ir pēdējais laiks, lai vakcināciju veiktu budžetam draudzīgi. "Sadalot vakcināciju pa mēnešiem, atbilstoši kalendāram, sadalās arī izmaksas. Savukārt laikā, kad ērces būs masveidā modušās, abas vakcinācijas potes vajadzēs veikt divu nedēļu laikā," uzsver VCA neiroloģe. Praksē viņa novērojusi, ka ir salīdzinoši liela iedzīvotāju daļa, kura neatceras, vai ievērojuši korektu vakcinācijas kalendāru, neatceras, kad nepieciešama nākamā pote. Šādā situācijā labākais risinājums ir imunitātes līmeņa pārbaude.

"Imunitātes pārbaudi var veikt gan tie, kuri ir izslimojuši encefalītu, bet nav droši, vai imunitāte joprojām saglabājusies, gan arī tie, kuri īsti neatceras, kad pēdējo reizi vakcinējušies un kad veicama nākamā pote. Vienkāršas analīzes imunitātes līmeni ļauj noteikt," skaidro Dace Bērziņa.

SPKC epidemiologi atgādina, ka, dodoties dabā, apģērbs jāpielāgo tā, lai ērce nevarētu zem tā pakļūt – bikšu gali jāieliek zeķēs vai zābakos, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūze vai krekls jāieliek biksēs. Ērces visbiežāk pieķeras garāmejošiem cilvēkiem potīšu augstumā, tādēļ, pat uz īsu brīdi iebrienot zālē, jānodrošinās, lai ērce nevarētu pakļūt zem apģērba.