23.02.2017 15:54

Pētījums: 53 % Latvijas iedzīvotāju savu dzīves kvalitāti vērtē kā vidēju

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pētījums: 53 % Latvijas iedzīvotāju savu dzīves kvalitāti vērtē kā vidēju publicitātes

Vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju, kuri piedalījās "Lielajā Latvijas veselības testā", savu dzīves kvalitāti vērtē kā vidēju, bet trešdaļa (32 %) atzīst, ka ikdienā bieži jūtas saspringuši.

"Labi, ka šāda aptauja ir tapusi, jo redzam tendenci, un tā ir satraucoša. Gandrīz trešdaļa jeb 29% aptaujāto iedzīvotāju jūtas slikti. Mums būtu jāpievērš vairāk uzmanības sabiedrības izglītošanai, par lietām, kas ikdienas paradumos būtu jāmaina, lai pašsajūta un dzīves kvalitāte uzlabotos," komentējot testa rezultātus, atzina "Veselības centrs 4" filiāles "Bērnu veselības centrs" ārste psihoterapeite Gunta Andžāne.

Ne pārāk veselīgi ir aptaujāto iedzīvotāju ēšanas paradumi. 22 % ēd pie televizora vai datora, un visbiežāk tie ir iedzīvotāji vecuma grupā līdz 35 gadiem. Savukārt 15 % maltīti mēdz ieturēt vēlu vakarā. Lielākais vēlo ēdāju īpatsvars ir grupā no 45 līdz 55 gadiem, informē "Lielais Latvijas veselības tests" organizatore Nadīna Erdmane.

Kā, diskutējot par testa rezultātiem, izteicās diētas ārste, Rīgas Stradiņa universitātes studiju programmas "Uzturzinātne" vadītāja Lolita Neimane, cilvēki ikdienā krietni par daudz patērē cukuru. Savukārt, "Veselības centrs 4" grupas uzņēmuma "Capital Clinic Riga" ģimenes ārste Dārta Miķelsone norādīja, ka vairāk uzmanības būtu jāpievērš videi, kurai būtu jābūt pielāgotai veselīgākiem paradumiem, piemēram, darbavietās nodrošinot iespēju pagatavot veselīgu maltīti vai ēdot iepriekš pašu pagatavotas pusdienas.

Testa rezultāti iezīmē to, ka trešdaļa (35 %) aptaujāto darba dienu pavada sēžot. Satraucoši ir dati par fiziskajām aktivitātēm ikdienā. Puse aptaujāto jeb vairāk nekā 22 000 iedzīvotāju atzīst, ka sporto retāk nekā reizi mēnesī. Kritiski maz sportisku aktivitāšu veic aptaujātie iedzīvotāji 36 līdz 45 gadu vecumā, kad nesporto jau 57 % sieviešu un 52 % vīriešu, skaidro N. Erdmane.

Pozitīvu tendenci uzrāda "Lielais Latvijas veselības tests" attiecībā uz naktsmieru – tam testa dalībnieki velta laiku vidēji 7,5 stundas. Arī ūdeni patērē gana daudz – vidēji 5,4 glāzes dienā, lai gan, kā norādīja Lolita Neimane, ideālais ūdens daudzums būtu 8 glāzes dienā.

"Lielais Latvijas veselības tests" ir aptauja, ko veica "Euroaptieka" un kurā piedalījās vairāk nekā 42 000 Latvijas iedzīvotāju. 

Tests, kas tapis sadarbībā ar Viļņas Universitātes Sabiedrības veselības institūtu tā direktora prof. Rimanta Stuka vadībā, 2015. gadā jau noritējis Lietuvā, un to plānots īstenot arī Igaunijā. "Lielais Latvijas veselības tests" Latvijā notika no 6. līdz 31. janvārim, vēsta N. Erdmane.