04.07.2016 16:50

Valdība nav gatava sarunām par nodokļu pārdali veselībai; ieviesīs veselības apdrošināšanu

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Valdība nav gatava sarunām par nodokļu pārdali veselībai; ieviesīs veselības apdrošināšanu medicine.lv

Valdība šobrīd nav gatava sarunām par nodokļu pārdali, lai atrastu trūkstošo finansējumu veselības nozarei, bet veselības ministre Anda Čakša nedomā atkāpties no veselības apdrošināšanas modeļa idejas, pirmdien pēc koalīcijas padomes sadarbības sēdes paudis valdības vadītājs Māris Kučinskis.

"Valdībā tiks prezentēti trīs veselības finansēšanas modeļi, no kuriem Čakšas atbalstītais modelis paredz valsts veselības apdrošināšanu. Tajā, iespējams, var runāt par kādu privāto apdrošināšanas iesaisti "kādā zonā", bet tā ir valsts apdrošināšana," sacīja Kučinskis. Cits modelis, savukārt, paredzot pilnīgu pāreju uz privāto veselības apdrošināšanu, taču, pēc premjera vārdiem, Latvijā esot pārāk maz iedzīvotāju, lai to varētu ieviest. 

Tāpat valdības vadītājs sacīja, ka izskanējušās runas par iespējamo sociālā nodokļa pārdali pašlaik nav pamatotas, jo valdība par to neesot gatava runāt."Šīs sarunas, iespējams, būs rudenī. Taču tikai tad, kad mēs būsim sagatavojušies šādām sarunām, tās nevar notikt aizmuguriski," sacīja Kučinskis. Viņš norādīja – ir skaidrs, ka veselības apdrošināšana netiks veikta bērniem, tāpēc skatoties veselības finansējumu, tiks skatītas iespējas palīdzēt arī pensionāriem."Kas attiecas uz strādājošajiem - katram būs polise," teica Kučinskis.

Čakša izteikusi priekšlikumu veselības aprūpes nodrošināšanai novirzīt 1% no sociālās apdrošināšanas iemaksām, kas būtu 70 miljoni, sestdien vēstīja LTV raidījums "Panorāma". Šādu soli neatbalsta labklājības ministrs Jānis Reirs ("Vienotība"), norādot, ka šāda finanšu injekcija neatrisinās krīzi nozarē un var pasliktināt pensionāru stāvokli.

Veselības ministre iepriekš pauda, ka atbalsta valsts īstenotu veselības apdrošināšanas modeli un to arī plāno virzīt kolēģiem izskatīšanai. Tieši veselības finansēšanas modelis esot bijis visvairāk apspriestais jautājums ministres pirmās darba nedēļas laikā. Viņa norādīja, ka vēlētos redzēt kombinēto variantu - esot jābūt valsts nodrošinātam pakalpojumu grozam un tad papildus var tikt iesaistīts arī privātais sektors.

Čakša arī iepriekš pauda gatavību aktīvi aizstāvēt savu modeli gan koalīcijā, gan Saeimas frakcijās. "Ļoti svarīgi, lai mēs vienotos," sacīja ministre.