25.06.2012 08:51

FOTO: Auksts vai silts, ik rītu septiņos jūrā iekšā

Autors  Karina Bērziņa
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Auksts vai silts, ik rītu septiņos jūrā iekšā Sollija Lipore

Garciema pludmalē ik rītu pulksten 7.00 ziemas peldēšanas entuziaste Līga Saulīte aicina sākt dienu ar krietnu izvingrošanos.

 

Jūnija rītā, kad portāls Apriņķis.lv viesojās pludmalē, spīd saule, bet spirgtais vējš no jūras liek mazliet drebināties, taču dāmas, kas pulcējušās pludmalē, tas nebiedē.

Jaunākajai – 12

"Mums te ir tā iekārtots, ka ikreiz viena no dāmām vada vingrošanu un pārējās izpilda, tā maināmies, lai varam viena no otras kaut ko jaunu iemācīties. Drīzumā pievienosies dāma, kas iemācīs pareizi norīvēties ar dvieli. Kad iesils jūra, vingrotgribētāju kļūs vairāk," stāsta L. Saulīte, kas 69 gadu vecumā ik rītu stāv uz galvas, bet pērn izcīnījusi 7. vietu pasaules čempionātā ziemas peldēšanā.

Garciemā vairākās vietās ir piestiprināts aicinājums uz vingrošanu "tiem, kam pāri 50", taču tikpat laipni gaidīti tiek arī jaunāka gadagājuma cilvēki. Šorīt jaunākajai vingrotājai ir vien 12 gadi, bet vecākā ir pāri pusmūža vecumam.

Ar novēlošanos ierodas Vitas kundze un L. Saulīte kā stingra skolotāja taujā pēc kavējuma iemesla un saņem atbildi, ka esot aizgulējusies. Dāmas grib pačalot, taču trenere iesaka nesarunāties, jo tas traucējot saglabāt pareizu elpošanu.

Drēbes ir, rumpīša nav

Vingrojam smiltīs un L. Saulīte stāsta par savu lielo mīlestību – ziemas peldēšanu. Protams, gadās arī kuriozi. Reiz L. Saulīte atbraukusi ar slēpēm uz jūru nopeldēties, noģērbusies, apsējusi dvieli ap galvu un metusies ūdenī. Tikām citi slēpotāji piebrauc un spriež: "Dīvaini – drēbes ir, rumpītis nav!" Vīri uztraukti meklē drēbju īpašnieci, līdz beidzot peldētāja nākusi ārā. "Gunti, nāc, atradās rumpītis," saucis viens no vīriem.

Izvingrina visas muskuļu grupas

Dāmu vingrojumu komplekss ik dienas mainās, bet nemainīgs paliek fakts, ka tiek rūpīgi piedomāts par visām muskuļu grupām, katrai savi vingrojumi, netiek aizmirsts pat par acu muskuļiem un dāmas ar acīm "zīmē" debesīs dažādas figūras un savus vārdus, līdz beidzot uzsāk rāpošanu pa smiltīm un kāda no viņām paskaidro, ka tas ir ļoti veselīgi mugurai un dāvājot mundrumu visai dienai.

Pelde saltā jūrā

Vingrošana beidzas, taču L. Saulīte tomēr nesēžas uz velosipēda, lai dotos prom, bet gan dodas ūdenī. Saņemos un sekoju. Jāteic, ka ūdens temperatūra todien bija vien 10 grādi, saltais ūdens kņudina ādu kā ar tūkstoš sīkām adatiņām un jūtams, kā ceļas adrenalīna līmenis, tāpēc nopeldēt izdodas vien pārdesmit metrus, taču L. Saulīte peldi turpina. Neparasts mundrums, kas pārņemot gan ķermeni, gan prātu, ir izjūtas, kādas nekad nerodas pēc peldes siltā ūdenī. Pat klepus un iesnas pazūdot bez vēsts. "Man ar vienaudžiem nav par ko runāt, jo viņi visi kā viens sūdzas par veselības problēmām. Tad cukurs augšā, tad holesterīns, tad asinsspiediens. Kustēties vajag, tad aizmirsīsies visas problēmas," rezumē L. Saulīte.