22.06.2012 10:33

Kontrolēs ģenētiski modificēto augu un citu kultūraugu līdzāspastāvēšanu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kontrolēs ģenētiski modificēto augu un citu kultūraugu līdzāspastāvēšanu arhīvs

Turpmāk pašvaldības varēs kontrolēt ģenētiski modificēto augu un citu kultūraugu līdzāspastāvēšanu, paredz 21.jūnijā Saeimā trešajā un galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi ģenētiski modificēto organismu (ĢMO) aprites likumā.

Patlaban 101 no 110 Latvijas pašvaldībām ir noteikusi ĢMO kultūraugu audzēšanas ierobežojumus. Latvijas kompetentās institūcijas pagaidām nav saņēmušas nevienu pieteikumu, kurā būtu pausta vēlme sākt ĢMO kultūraugu audzēšanu Latvijā, tāpēc šādu kultūraugu līdzāspastāvēšanas uzraudzība un kontrole netiek veikta, vēsta aģentūra LETA.


Grozījumi pilnvaros valdību noteiktā termiņā pieņemt ĢMO un citu kultūraugu līdzāspastāvēšanas prasības un precizēt kompetento iestāžu atbildības jomas. Tādējādi pašvaldības varēs noteikt attiecīgus pasākumus teritorijā, lai konvencionālajos un bioloģiskajos kultūraugos vai biškopības produktos izvairītos no ĢM kultūraugu audzēšanas.

Izmaiņas likumā ļaus nepieciešamās darbības veikt, kā arī precizēs kompetento iestāžu uzraudzības un kontroles funkcijas. Grozījumi arī precizē organisma, mikroorganisma un ĢMO mikroorganisma definējumu un vairākas likumā noteiktās definīcijas atbilstoši Eiropas Komisijas izteiktajiem priekšlikumiem, piemēram, definīciju par ĢMO izplatīšanu vidē izmēģinājumiem un kultūraugu līdzāspastāvēšanas definīciju.

Latvijā patlaban nav saņemts neviens iesniegums par vēlēšanos audzēt ĢM kultūraugus.