20.06.2012 11:37

Pierīgas sievietes aktīvāk veic dzemdes kakla vēža pārbaudes

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pārbaudes var veikt ārstniecības vietās, kuras norādītas saņemtajā uzaicinājumā. Pārbaudes var veikt ārstniecības vietās, kuras norādītas saņemtajā uzaicinājumā. arhīvs

Pērn palielinājies to Pierīgas reģiona sieviešu skaits, kuras veikušas onkocitoloģiskās pārbaudes, liecina Slimību profilakses un kontroles centra publicētā statistika.

Uz aicinājumiem bez maksas veikt dzemdes kakla vēža pārbaudes 2011. gadā atsaukušās 25 152 Pierīgas sievietes. Salīdzinoši gadu iepriekš šis skaitlis bija nedaudz mazāks - 24 082.


Visā Latvijā 2011. gadā šo iespēju izmantoja 269 642 sievietes vecumā no 25 līdz 70 gadiem. Likumsakarīgi, ka visvairāk sieviešu - 124 684 - onkocitoloģiskās uztriepes pārbaudes veica galvaspilsētā, bet vismazāk, pēc iedzīvotāju skaita un teritorijas ziņā, lielajā Zemgalē – tikai 25 100.

Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas vadītāja Dace Rezeberga portālam "Medicine.lv" norāda, ka ka interese par dzemdes kakla izmeklējumiem varētu būt augstāka, un kopš programmas sākšanas vēža izmeklējumi veikti vien 16,2% no uzaicinātajām sievietēm.

Bažām arī ir pamats, jo Latvijā saslimstība ar dzemdes kakla vēzi pēdējo desmit gadu laikā ir pieaugusi par 60%, un ik mēnesi šī slimība laupa ap desmit sieviešu dzīvības. Tas ir otrs izplatītākais vēža veids sievietēm gan Latvijā, gan visā Eiropā. Pirmajā vietā joprojām atrodas krūts vēzis. Taču modernās tehnoloģijas sniedz iespēju dzemdes kakla vēzi izārstēt, ja vien tas ir laicīgi diagnosticēts.

Efektīvākā metode ir onkocitoloģiskā uztriepes pārbaude. Ar to iespējams noteikt šūnu izmaiņas, kas var liecināt par agrīnu vēža stadiju.