14.06.2012 13:28

Ērču inficētība augstāka nekā pērn, atsevišķos Pierīgas novados bērnus potē bez maksas

Autors  Līga Greiškane
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ērču inficētība augstāka nekā pērn, atsevišķos Pierīgas novados bērnus potē bez maksas arhīvs

No šogad Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) pārbaudītajām ērcēm 9,2% bijušas inficētas ar ērču encefalītu.

Atsevišķu Pierīgas novadu bērniem ir iespēja bez maksas saņemt vai nu visas trīs, vai vēl divas pēdējās potes.

Kopš 23. marta, kad tika noņemta šogad pirmā cilvēkam piesūkusies ērce, mediķu palīdzību ērces noņemšanā meklējuši vairāk nekā 400 iedzīvotāju, liecina LIC apkopotā informācija. Laboratorijā pārbaudītas 784 ērces, un konstatēts, ka ērču inficētības līmenis ir 9,2%. Salīdzinot ar situāciju pagājušā gada analogā laika periodā, kad laboratoriski tika pārbaudītas 777 ērces (inficētība 1,4%), šogad ērču inficētība pieaugusi par septiņām reizēm.

Stacionārā ārstējušies 13 ērču encefalīta un trīs Laima slimības pacientu. Patlaban ārstējas 10 cilvēki, kuri inficējušies ar ērču encefalītu, un viens Laima slimības pacients.

LIC mediķi atgādina, ka efektīvākais aizsardzības līdzeklis pret ērču encefalītu ir vakcinācija. Teritorijās, kur ērču inficētība ir vislielākā, bērni līdz 18 gadiem tiek potēti bez maksas. Šogad tās sadalītas divās grupas - vietās, kur vakcinācija tiek gan sākta, gan pabeigta, un tādās, kur tiek apmaksāta tikai vakcinācijas pabeigšana.

No Pierīgas novadiem Baldonē un Krimuldā bērni var saņemt valsts apmaksāto pirmo, otro un trešo poti, kā arī balstvakcināciju pret ērču encefalītu neatkarīgi no tā, kur atrodas viņa ģimenes ārsta prakse. Savukārt Saulkrastos un Babītē deklarētajiem bez maksas pienākas otrā un trešā pote.

Valsts apmaksāta vakcinācija pret ērču encefalītu pienākas arī bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem. Bērnu aprūpes iestādēs un internātskolās bērnu vakcināciju plāno un organizē attiecīgās iestādes administrācija. Citu bāreņu un bez vecāku gādības palikušo bērnu vakcināciju organizē ģimenes ārsti.

Bērnus pret encefalītu var vakcinēt no viena gada vecuma vai nepieciešamības gadījumā arī ātrāk pēc saskaņošanas ar ģimenes ārstu. Savukārt pirmā revakcinācija jāveic pēc trīs gadiem, bet nākamās atkarībā no vecuma un veselības stāvokļa pēc trim līdz pieciem gadiem. Imunitāte pret slimību iestājas pēc divām nedēļām, kad ievadīta otrā vakcīna.