15.10.2015 10:37

Mājas tīrīšana, izmantojot tehnoloģiskos brīnumus vai sen aizmirstas metodes

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mājas tīrīšana, izmantojot tehnoloģiskos brīnumus vai sen aizmirstas metodes Einārs Binders

Iknedēļas uzkopšanas darbus var veikt arī ar videi un paša veselībai draudzīgām metodēm, izmantojot jaunākos tehnoloģiskos risinājumus vai sen aizmirstas metodes no vecmāmiņas laikiem. Piedāvājam "Rīgas Apriņķa Avīzes” redakcijas darbinieku padomus un pieredzi mājas kopšanā, iztiekot bez ķīmiskajiem tīrīšanas līdzekļiem.

Spodrs spogulis, izlietne un pat apavi, izmantojot mikrošķiedras lupatiņas

Ieva Karlsberga, redaktore:

"Man mājas tīrīšanā par neatņemamu sastāvdaļu ir kļuvušas mikrošķiedras lupatiņas*. Tās ir dažādu veidu, bet es esmu iecienījusi divas – universālo un logu un spoguļu tīrīšanai. Ar universālo varu notīrīt jebkuru virsmu – slauku gan putekļus, gan virtuves darba virsmu un galdu, gan izlietnes un ūdenskrānus. Man patīk tā sajūta, kad, pārlaižot ar mitru lupatiņu pār krānu, kas no ūdens nogulsnēm kļuvis gandrīz vai matēts, tas pēkšņi kļūst spožs un spīdīgs.

Tā sajūta ir laba tieši tāpēc, ka apzinos – panāku to bez ķīmisku līdzekļu palīdzības. Ļoti ērta ir arī spoguļu un logu tīrīšanai paredzētā lupatiņa – atliek to viegli samitrināt un pārlaist pār nošķiesto spoguli, un tas acīmredzami kļūst spīdīgs. Turklāt, atšķirībā no citām lupatām, šīs netīrumus neizdzenā, bet gan savāc audumā, atstājot aiz sevis tīru, gluži vai sterilu virsmu.

Ja uz apģērba ticis kāds traips, zem auduma palieku sausu lupatiņu, bet virspusi notīru ar samitrinātu. Nedaudz parīvējot netīro vietu, traips diezgan ātri pazūd, turklāt – bez ķīmiskajiem līdzekļiem.

Tā kā lupatiņas pēc 2–3 gadiem mēdz nolietoties, es tās nemetu ārā, bet izmantoju netīrāku virsmu (arī apavu) tīrīšanai. Bet, ja lupatiņas regulāri izskalo (tās var mazgāt arī veļasmašīnā), tās kalpo pat vairākus gadus. Ja sākotnēji šķiet, ka tās ir dārgas (aptuveni 6–10 eiro), pēc gada saproti, ka sen jau ir atmaksājušās.

Esmu iecienījusi "Norvex" firmas lupatiņas, kuras var iegādāties pie izplatītājiem vai interneta veikalā, bet zinu, ka līdzīgas Latvijā piegādā arī citi ražotāji.

Daudzi izturas skeptiski pret šīm "burvju lupatiņām" un netic to spējām. Arī mans vīrs neticēja izplatītāju stāstiem līdz brīdim, kad viņam nodemonstrēju, ko tās spēj. Informāciju par lupatiņu izmantošanas iespējām un to kopšanu var izlasīt internetā vai pajautāt to izplatītājiem. No savas puses varu piebilst, ka, ja māju tīra regulāri, ķīmiskie līdzekļi nav nepieciešami pat "kritiskāko vietu" – podu un duškabīņu stūrīšu – tīrīšanai. Svarīgākais, kas, izmantojot mikrošķiedras lupatiņas, jāievēro – papildus neizmantot citus tīrīšanas līdzekļus. Tas nemaz nav nepieciešams, un arī lupatiņas audums tādā veidā var tikt sabojāts."

*Mikrošķiedras lupatiņas no parastajām atšķiras ar to, ka audums sastāv no smalkiem plastmasas pavedieniem.

Soda kā alternatīva trauku, dažādu virsmu un paklāju tīrīšanas līdzekļiem

Kristīne Šterna, maketētāja:

"Dažnedažādus mājas tīrīšanas līdzekļus krāsainās pudelītēs, kas sola ne vien perfektu tīrību, bet arī īpašu aromātu un citus bonusus, var aizstāt ar visparastāko sodu. Tas ir patiešām universāls līdzeklis mājas uzkopšanai, jo notīra faktiski jebko.

Piemēram, jau daudzus gadus ar sodu mazgāju traukus. Tā taukus tīra tikpat labi cik niknākais trauku mazgāšanas līdzeklis un padara tos spīdīgus. Bet, lai nomazgātu katliņu, kurā piededzis ēdiens, tajā jāieber dzeramā soda un jāatstāj iedarboties uz 15 minūtēm. Pēc tam traukus mazgā kā parasti.

Esmu atklājusi, ka ar sodu lieliski var notīrīt arī apsūbējušas sudrablietas: karstā ūdenī izšķīdina sodu, iemērc tajā sudrablietas un, kad apsūbējums pazudis, ņem ārā un noslauka.

Tāpat arī pūkainie paklāji nebūt nav jātīra ar putojošiem ķīmiskiem līdzekļiem, jo talkā var ņemt sodu. Uzberot to sausā veidā uz paklāja un pēc kāda laiciņa sasūcot ar putekļusūcēju, iegūstam tīru tepiķi bez lielas beršanas un piepūles. Turklāt, šādi tīrot paklājus, tie tiek arī atsvaidzināti, tajos tiek iznīcināti visi kaitēkļi un neitralizētas smakas.

Tāpat arī izlietni, krānus, vannas virsmu lieliski var notīrīt ar sodu. Uzber uz sūkļa sodu un tīra, bet, ja nepieciešams likvidēt kādu niknāk ieēdušos traipu, sodai var pievienot rupjo sāli – taču jāuzmanās, jo tā darbosies abrazīvi."

Četri iemesli, kādēļ ģenerālo tīrīšanu labāk veikt, izmantojot dabai draudzīgas metodes:

• Daļa ķīmisko vielu, it īpaši tās, kuras iegūtas no petroķīmiskajiem produktiem, var būt toksiskas. Piemēram, alkilfenola etoksilātus bieži izmanto veļas mazgāšanas līdzekļos, dezinfekcijas līdzekļos un traipu noņēmējos. Daudzi nonilfenola lietošanas veidi pašlaik Eiropas Savienībā ir aizliegti, tomēr oktilfenolu vēl lieto. Tas, iespējams, izraisa endokrīnās sistēmas traucējumus, kā rezultātā zivīm novērojama dzimuma maiņa.

• Tīrīšanas līdzekļiem bieži pievieno smaržvielas. Tās lēni sadalās un bieži izraisa alerģijas, var karināt acis, elpceļus, izraisīt galvassāpes. Smaržvielu iegūšanai kosmētikā izmanto līdz pat 300 dažādu ķīmisko vielu. No tām aptuveni 100 ir potenciāli bīstamas.

• Savukārt antibakteriālie līdzekļi, tādi kā hlora un amonjaka savienojumi, kairina ādu un var izraisīt pastiprinātu tās jutīgumu un veicina baktēriju noturību (rezistenci) pret antibiotikām. Sevišķi bīstams ir triklozāns, kas uzkrājas audos un ir atrasts mātes pienā, tātad šī kaitīgā viela var tikt nodota no paaudzes paaudzē.

• Sadzīves ķīmijā plaši izmanto oglekli saturošas ķīmiskas vielas – gaistošos organiskos savienojumus, kas karina acis un elpceļus un, iespējams, izraisa vēzi. Gaistošo organisko savienojumi rādījumi gandrīz pusē Eiropā izpētīto bērnistabu pārsniedza normu. Vienlaikus šie savienojumi reaģē ar slāpekļa oksīdu, kas ir viens no būtiskiem gaisa piesārņotājiem un saules gaismā rada ķīmisko smogu.

Iepriekš:

Tīrība un kārtība mājoklī, neizmantojot sadzīves ķīmiju