14.10.2015 13:47

Tīrība un kārtība mājoklī, neizmantojot sadzīves ķīmiju

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Tīrība un kārtība mājoklī, neizmantojot sadzīves ķīmiju Einārs Binders

Īpašs līdzeklis logu mazgāšanai, savs līdzeklis traukiem, šķīdums flīžu tīrīšanai, pasta plīts virsmām un izlietnēm, speciāls šķīdums grīdas un paklāju mazgāšanai – šķiet, mūsdienās mājas uzkopšana bez visiem šiem ķīmiskajiem tīrīšanas līdzekļiem ir neiedomājama, taču tā nebūt nav.

Piedāvājam "Rīgas Apriņķa Avīzes" redakcijas darbinieku padomus un pieredzi mājas kopšanā, iztiekot bez ķīmiskajiem tīrīšanas līdzekļiem.

Paciņa citronskābes cīņā ar kaļķakmens nosēdumiem

 


Maruta Jirgenšteine, biroja vadītāja: "Tējkanna itin bieži mēdz aizaugt ar nejaukiem kaļķakmens nosēdumiem, un šķiet, ka tikt vaļā no šīm nogulsnēm bez īpašiem līdzekļiem ir teju neiespējami. Tomēr tā nebūt nav. Reiz kāds mans paziņa kā iedarbīgu atkaļķošanas līdzekli tējkannai ieteica izmantot citronskābi. Proti, vesela paciņa citronskābes jāieber tējkannā, kurā ieliets ūdens, jāliek vārīties un kādu laiciņu jāļauj iedarboties. Pēc tam citronskābes ūdens ir jāizlej, bet tējkanna jāizskalo.

Rezultāts ir ideāls, tāpēc šo metodi iesaku izmantot katram. Ja tējkanna apaugusi ar ļoti biezu kārtu, tīrīšanas procesu var atkārtot. Līdzīgi var atkaļķot arī veļasmašīnu: ieber mazgāšanas līdzekļa nodalījumā citronskābi un palaiž darboties tukšu veļasmašīnu viskarstākajā režīmā."

Logu mazgāšana, izmantojot vecmammiņas metodes


Ģirts Kondrāts, žurnālists: "Nemaz ne tik sen saimnieces logus mazgāja nevis ar izsmidzināmiem krāsainiem logu mazgāšanas šķīdumiem, bet ar siltā ūdenī samitrinātu drāniņu un avīzēm. Un, kā par brīnumu, toreiz, kad vēl nebija pieejami mūsdienās tik "neaizstājamie" brīnumlīdzekļi, logi visās mājās spīdēja un laistījās.

Manuprāt, izvairoties no kaitīgās sadzīves ķīmijas,šādu metodi var lietot arī tagad. Bet, ja tā šķiet ķēpīga un ir tik ļoti pierasts pie ērtajiem tīrīšanas līdzekļiem, logu mazgāšanas šķīdumu izsmidzināmā pudelītē var pagatavot arī pats, vienādās proporcijās sajaucot etiķi ar ūdeni. Bet, ja etiķa smārds nepatīk, brūvējumam var pievienot nedaudz degvīna, ožamā spirta, citrona sulas vai dažus pilienus ēteriskās eļļas. Apbrīnojami, bet šis etiķūdens ļoti labi der jebkuru stikla virsmu tīrīšanai – arī mašīnas logu stikliem, spoguļiem un tamlīdzīgi."

Tīra vannasistaba un virtuve, izmantojot etiķi, citronu un sodu

Arita Rudzīte, žurnāliste: "Nesen saimniecības preču veikalā lūkojos pēc efektīva tīrīšanas līdzekļa cepeškrāsnij. Ilgi stāvēju pie sadzīves ķīmijas līdzekļu plaukta un nevarēju vien izšķirties, kuru tīrīšanas līdzekli labāk izvēlēties. Uz pudelīšu etiķetēm bija sadrukāti gan cukuroti solījumi par to, cik tie efektīvi, gan instrukcijas, ka, tos lietojot, jāvelk cimdi, jāsargās no kaitīgo vielu ieelpošanas un šķīduma nokļūšanas uz ādas. Tā nu man prātā iešāvās doma: vai tiešām es esmu gatava savā cepeškrāsnī, kurā regulāri gatavoju cepešus un kūkas, liet tādu indi, lai to atkal padarītu spodru? Kam tādam es nebiju gatava, tāpēc no veikala izgāju, ne ko nenopirkusi.

Tieši šā iemesla dēļ nu jau kādu laiku cepeškrāsni, plīts virsmu, vannu un izlietni tīru ar ekoloģiskiem līdzekļiem, kas atrodami ikvienā virtuvē. Spodru izlietni, tīru vannu, plīts virsmu un pat flīzes var panākt, izmantojot etiķi. To uzlej uz sūkļa un netīrās vietas paberž. Savukārt, viegli parīvējot ūdens krānu ar pārgrieztu citronu, tas atkal kļūst spodrs. Ar etiķī samitrinātu sūklīti vai citronu paberzējot netīro cepeškrāsni, pēc brīža visi netīrumi sāk lobīties nost, un tad tos var pavisam viegli noslaucīt ar lupatiņu. Savukārt, ja cepeškrāsns ir ļoti, ļoti netīra, var izmantot tīrīšanas līdzekli, ko pagatavo, sajaucot sodu ar ūdeni līdz putriņas konsistencei. Tad ar šo pastu noklāj traipus un atstāj iedarboties, bet pēc tam visus netīrumus noslauka nost ar drāniņu."

Četri iemesli, kādēļ ģenerālo tīrīšanu labāk veikt, izmantojot dabai draudzīgas metodes:

• Lielākā daļa veikalos pieejamo tīrīšanas un mazgāšanas līdzekļu ir veidoti uz sintētisko ķīmisko vielu bāzes un var saturēt videi un veselībai bīstamas vielas. Viens mazgāšanas līdzeklis sastāv no aptuveni 10–30 dažādām ķīmiskām vielām. Turklāt visas līdzekļa sastāvdaļas nebūt nav norādītas uz etiķetes.

• Izpētīts, ka sadzīves ķīmija ir arī viens no galvenajiem iekštelpu gaisa piesārņojuma avotiem, proti, pēc kārtīgas tīrīšanas iekštelpās ir trīs līdz piecas reizes piesārņotāks gaiss nekā uz ielas. Toksiskie izgarojumi var būt sevišķi bīstami bērniem un mājdzīvniekiem.

• Ķīmiskie tīrīšanas līdzekļi ir videi kaitīgi. Nonākot gaisā, ūdenī vai zemē, tie piesārņo vidi, kā rezultātā kaitējums tiek nodarīts dzīvniekiem, augiem, tiek piesārņots dzeramais ūdens, samazināts ozona slānis.

• Videi kaitīgie tīrīšanas līdzekļi maksā bargu naudu. Dabīgie līdzekļi bieži vien ir lētāki, tāpēc, izvēloties tos, sanāks arī ietaupīt.