27.05.2012 14:34

Padomi dzīvei: muguras sāpes jāārstē visas kopā

Autors  Inguna Almbauere, «Rīgas Apriņķa Avīze»
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Apmēram 2/3 iedzīvotāju vismaz reizi mūžā saskārušies ar muguras sāpēm.

Uz jautājumu "Vai jūs katru dienu izjūtat muguras sāpes?" apstiprinoši atbild apmēram 15% iedzīvotāju.

Tādēļ ar jautājumu, kā izvairīties no muguras sāpēm un tās visefektīvāk ārstēt, ir nodarbināti gan iedzīvotāji, gan ārsti. Muguras sāpes var ļoti ierobežot cilvēka dzīves kvalitāti – gan darba spējas, gan fizisko aktivitāti utt.

Mugurkaulam ir nenovērtējama nozīme cilvēka veselības uzturēšanā, tam ir daudz funkciju un uzdevumu, tādēļ ir ļoti svarīgi rūpēties par tā veselību. Mugurkauls ne tikai satur kopā visu balsta sistēmu, bet nodrošina arī ķermeņa kustības visos virzienos.

Mugurkaulam ir ārkārtīgi svarīga loma no neiroloģijas viedokļa, jo tas sargā muguras smadzenes un nervu kanālus, kas savieno galvas smadzenes ar pārējo ķermeņa daļu, kas savukārt nodrošina, vienkārši sakot, spēju staigāt un just tās ķermeņa daļas, kas atrodas zemāk par galvu. Mugurkauls sastāv no daudziem elementiem, ko veido kauli, starpskriemeļu diski un saistaudi. Katram mazākajam elementam ir ļoti svarīga loma kopīgajam mugurkaula kustīgumam un tā veselībai.

Biežākie sāpju iemesli

Muguras sāpju iemesli var būt visdažādākie, sākot no muskuļu sastiepuma vai stīvuma, kas rodas, ilgstoši sēžot pie datora, bet visbiežāk muguras sāpes rodas traumu vai nepareizi veiktu kustību – celšanas, liekšanās rezultātā, kad rodas skriemeļu vai starpskriemeļu disku nobīde un pastiprinošas, bieži ar organisma novecošanos saistītas izmaiņas, skolioze, spondiloze u. c.

Iemesls sāpēm var būt arī nervu saknīšu iekaisums. "Rodoties problēmām mugurkaulā, ne vienmēr sāpes izjūtam tieši mugurā. Tā kā mugurkauls ir cieši saistīts ar visiem orgāniem, var gadīties, ka sāpes lokalizējas, piemēram, sirds apvidū, kaut arī sirds ir vesela, vai nieru rajonā. Muguras sāpju pastiprinoša ietekme var būt arī stresam, pārdzīvojumiem un citiem psihoemocionālajiem faktoriem, cilvēkiem ar depresiju vai tiem, kas strādā nemīlamu darbu, sāpes mugurā ir biežs pavadonis," atklāj neiroloģe Santa Ašmane.

Visnopietnākās problēmas rodas tad, ja mugurkaula traumu vai citu iemeslu rezultātā cieš arī muguras smadzenes vai nervu kanāli Ja tie ir neatgriezeniski bojāti, var iestāties arī paralīze. Tādēļ, ja cilvēks jūt, ka muguras sāpju dēļ sākas jušanas problēmas kājās vai rokās, iepriekš nebijusi urīna nesaturēšana, ir pēdējais steidzamais brīdis meklēt ārsta palīdzību.

Īpaša nozīme – fizioterapijai un vingrošanai

S. Ašmane uzsver, ka fizioterapija un ārstnieciskā vingrošana ir neatsverama muguras sāpju ārstēšanas sastāvdaļa, jo, stiprinot muskuļus un saites, tiek stabilizēts mugurkauls. Labs fizioterapeits sastādīs katram individuāli piemērotu vingrojumu un procedūru kompleksu, kas palīdzēs risināt problēmu, tikai ļoti būtiski ir to arī īstenot un fizioterapeita norādījumus ievērot. Regulāra vingrošana mugurkaula veselības uzturēšanai ir jāpārvērš par ikdienas normu, tad ārstēšanās rezultāti neizpaliks.

Visiedarbīgākā – kompleksa ārstēšana

Ārsta palīdzību ieteicams meklēt jebkurā muguras sāpju gadījumā, jo tikai speciālists izvēlēsies gan nepieciešamākās diagnostikas metodes, gan arī ārstēšanu, tostarp, ja nepieciešams, medikamentozo.

"No pieredzes varu teikt, ka visiedarbīgākā ir kompleksā muguras sāpju ārstēšana, iekļaujot ārsta apmeklējumu sāpju iemesla un diagnozes noteikšanai, terapijas norīkojumam un kontrolei, nepieciešamos izmeklējumus (rentgenu ar funkcionālām provēm, ja nepieciešams – kompjūtertomogrāfiju, magnētisko rezonansi, asinsvadu doplerogrāfiju u. c.), fizioterapiju un ārstniecisko vingrošanu, procedūru kompleksu (ārstnieciskās masāžas, zemūdens masāžas, relaksējošās masāžas u. c.) Pastāv daudzas metodes, kas muguras sāpju ārstēšanai var palīdzēt – adatu terapija, osteopātija un osteorefleksoterapija un citas.