23.04.2015 14:26

PVD pārbaužu laikā konstatē pārkāpumus 69 % skolēnu ēdināšanas uzņēmumu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
PVD pārbaužu laikā konstatē pārkāpumus 69 % skolēnu ēdināšanas uzņēmumu arhīvs

No 13. līdz 17. aprīlim Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārtikas inspektori veica 78 pārbaudes Latvijas izglītības iestāžu ēdināšanas uzņēmumos. Pārkāpumi konstatēti 54 uzņēmumos jeb 69 % no pārbaudītajiem uzņēmumiem. No tiem uztura normas nav ievērotas 37 uzņēmumos.

Kā pavēstīja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Anna Joffe, pārbaužu laikā inspektori 20 ēdināšanas uzņēmumos konstatējuši, ka ir nepietiekama dienas vai ēdienreizes enerģētiskā vai uztura vērtība, nepietiekams nedēļas ēdienkartē iekļauto produktu daudzums, galvenokārt augļu, dārzeņu, siera, biezpiena. Atsevišķos gadījumos ēdienkartē nav iekļauts pamatēdiens vai arī ēdieni nedēļas ēdienkartē atkārtojas.

14 uzņēmumos konstatētas dažādas neatbilstības ēdienkartē – ēdienkarte nav saskaņota ar iestādes vadītāju, tajā nav norādīta visa nepieciešamā informācija, pasniegtie ēdieni neatbilst ēdienkartē norādītajiem, izmaiņas nav saskaņotas ar iestādes vadību.

Vēl 14 uzņēmumos konstatēts, ka uzturā iekļauti produkti, kas neatbilst noteiktajām prasībām vai kurus aizliegts izmantot ēdienu gatavošanai, piemēram, pelmeņi un desa, kuru sastāvā ir nepietiekams gaļas daudzums, kā arī nav informācijas par sāls saturu produktā. Tāpat arī konstatēti gaļas produkti, kuriem pievienotas pārtikas piedevas – garšas pastiprinātāji, augu eļļa, kas satur ĢMO, kā arī garšvielu maisījumi, kas satur sāli, cukuru un/vai garšas pastiprinātājus, un konditorejas izstrādājumi, kas satur daļēji hidrogenētus augu taukus vai arī nav informācijas par tauku hidrogenizācijas pakāpi. Konstatēti arī gadījumi, kad cūkgaļa saņemta saldētā veidā, kas nav atļauts.

Pārbaužu laikā arī atklājies, ka sāls un cukurs tiek pievienots ēdieniem nekontrolēti vai arī tas pārsniedz noteiktās normas.

43 uzņēmumos konstatēti higiēnas prasību pārkāpumi, tostarp produkti, kuriem nav norādīts vai ir beidzies derīguma termiņš, produkti ar redzamām bojāšanās pazīmēm, nav nodrošināta izsekojamība svaigai gaļai. Bijuši arī gadījumi, kad roku mazgāšanai nav nodrošināts karstais ūdens, ir nolietojies, bojāts vai netīrs virtuves inventārs un iekārtas u. c.

Par konstatētajiem pārkāpumiem sešos gadījumos sastādīti akti par pārtikas produktu izplatīšanas apturēšanu vai izņemšanu no apgrozības un trijos gadījumos sākta administratīvā lietvedība. Administratīvās sankcijas izglītības iestādēm tiek piemērotas gadījumos, ja ēdināšanas uzņēmuma darbības rezultātā tiek apdraudēta izglītojamo veselība un/vai būtiski pārkāpumi tiek konstatēti atkārtoti.

Pēc PVD uzņēmumu reģistrācijas datiem, pamata un vispārējās izglītības iestādēs ēdināšanu nodrošina 912 PVD reģistrēti uzņēmumi, pirmsskolas izglītības iestādēs – 807 uzņēmumi.

Lai iegūtu objektīvus datus par uzņēmumiem, kas sniedz ēdināšanas pakalpojumus izglītības iestādēs, PVD līdz mācību gada beigām turpinās minēto uzņēmumu pārbaudes pakalpojumu sniegšanas vietās.