12.02.2015 09:41

Siguldas slimnīca attīsta medicīnas tūrismu; pērn ārstēti norvēģi, zviedri un spāņi

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Siguldas slimnīca attīsta medicīnas tūrismu; pērn ārstēti norvēģi, zviedri un spāņi arhīvs

Siguldieši un iedzīvotāji no tuvējām apdzīvotām vietām nav vienīgie pacienti, kuri ārstējas Siguldas slimnīcā. Ārstniecības iestāde jau piecus gadus cenšas attīstīt medicīnas tūrismu, un nu Siguldas slimnīcas pacientu vidū ir ne vien rīdzinieki, bet arī norvēģi, zviedri un spāņi.

Siguldas slimnīcas vadītājs Valdis Siļķe stāsta, ka pērn tikai 39 % no visiem ārstniecības iestādes pacientiem bija vietējie. Pagājušajā gadā 55 % pacientu bija no Rīgas un citām Latvijas pilsētām, bet 6 % bija ārvalstu klienti no dažādām Eiropas valstīm.

V. Siļķe norādīja, ka slimnīca ārvalstu pacientu ārstēšanai pievērsusies pēc tam, kad 2010. gadā strauji samazinājās valsts pasūtījums un veselības iestādei nācās domāt par to, kā izdzīvot.

"Toreiz bija jautājums, kā uzturēt slimnīcas infrastruktūru, sniegt iedzīvotājiem atbilstošus veselības aprūpes pakalpojumus ļoti maza valsts finansējuma apstākļos. Tad arī aizsākās Siguldas slimnīcas pieredze medicīnas tūrisma jomā. Rehabilitāciju, plānveida ķirurģiju un dzemdību palīdzību noteicām par stratēģiskajiem virzieniem, kuri jāattīsta," teica V. Siļķe.

Viņš stāstīja, ka toreiz Siguldas slimnīca sāka veikt ar aptaukošanās slimībām sirgstošu pacientu radikālo ķirurģisko ārstēšanu (bariatrisko ķirurģiju). Pirms pieciem gadiem šādus pacientus Latvijā operēja tikai neliels skaits medicīnas iestāžu.

"Šobrīd tieši bariatriskā ķirurģija ir kļuvusi par mūsu slimnīcas galveno eksporta produktu. Līdz šim esam izoperējuši jau 500 pacientu no Norvēģijas, kuriem aptaukošanās dēļ bija dažādas citas vainas, tostarp hipertoniskas saslimšanas, cukura diabēts un locītavu deformāciju. Faktiski bariatriskā ķirurģija nav kosmētiska operācija, bet operācija, kas cilvēkiem atjauno darba spējas, paildzina dzīvildzi," skaidroja Siguldas slimnīcas vadītājs.

Viņš arī atzīmēja, ka norvēģi nav vienīgie ārvalstnieki, kuri labprāt ārstējas Siguldā, – slimnīcā savu veselības stāvokli labprāt vēlas uzlabot arī pacienti no Zviedrijas, Lielbritānijas, Īrijas un Spānijas.

Siguldas slimnīcas pirmsākumi rodami jau 1950. gadā, kad, likvidējot Rīgas apriņķi, tika izveidots Siguldas rajons, un Veselības ministrija pārcēla Rīgas apriņķa slimnīcu no Inčukalna uz Siguldu, "Villai Lakstīgala" no sanatorijas pārtopot par Siguldas slimnīcu. Vēlāko reformu gaitā slimnīca kļuva par Rīgas rajona centrālo slimnīcu, bet 2009. gadā pašvaldību reformas rezultātā Rīgas rajona padome slimnīcas kapitāla daļas 100 % apmērā nodeva Siguldas novada domei.