17.01.2015 17:12

Pierīgas bērni labprāt dzer pienu un grauž burkānus

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pierīgas bērni labprāt dzer pienu un grauž burkānus Einārs Binders

Programmu "Skolas piens" un "Augļi skolai" nolūks ir mudināt bērnus dzert pienu un ēst svaigus augļus un dārzeņus, lai veidotu veselīgus ēšanas paradumus jau no bērnības.

Kā šī iecere īstenojas praksē, stāsta trīs Pierīgas novadu skolu vadošie darbinieki un uzņēmu pārstāvji, kas skolās nodrošina ēdināšanas pakalpojumus.

Skolas piens – daļa no brokastīm

"Mūsu skolā bērniem no 1. līdz 9. klasei piedāvājam glāzi piena un burkānus," saka Zaķumuižas pamatskolas direktors Igors Grigorjevs. "Tie, kuri grib, dzer pienu un ēd burkānus, bet tie, kuri nevēlas, nedara to. Mūsu uzdevums ir sniegt šo iespēju.

Sākumskolā piens ir daļa no brokastīm. Tie bērni, kuri brokastis neēd, izdzer tikai glāzi piena. Kā dārzeņus piedāvājam "Ezerkauliņu" mazos burkāniņus, kas ir nomizoti un safasēti paciņās. Bērni, kuri vēlas, paņem paciņu un dienas laikā burkāniņus nograuž."

Piena un dārzeņu piegādi skolai nodrošina uzņēmums "Elda". Firmas šefpavāre Irēna Rema stāsta: "Bērniem piedāvājam "Tukuma pienu", jo tas atbilst kvalitātes prasībām un tam ir pieņemama cena. Abi šie kritēriji ir svarīgi, lai godprātīgi izlietotu Eiropas Savienības un valsts līdzekļus, kas finansē programmu. Brokastīs pie glāzes piena piedāvājam arī sviestmaizes vai svaigi ceptas smalkmaizītes no ceptuves "Lapiņas" Ropažos, ko bērni var nopirkt."

Kārdinošs izskats un smarža rosina pagaršot

"Skolas augļu un dārzeņu programma pie mums ļoti labi darbojas," atzīst Inčukalna pamatskolas mācību pārzine Irēna Ņikitina. "Pārsvarā tie ir "Pūres dārzu" āboli. Reizēm ir arī nomizoti un sagriezti burkāni, bet tiem ir mazāka piekrišana.

Pienu bērni saņem no rīta, pirms mācību stundām. Tie, kuri vēlas, par naudiņu var nopirkt arī skolas virtuvē svaigi ceptu smalkmaizīti. Arī tas ir veids, kā bērnos rosināt vēlmi atnākt līdz skolas virtuvei. Kopā ar glāzi piena augošam bērnam tās ir garšīgas brokastis, kas dod spēku mācīties līdz pusdienām.

Lai bērni dzertu skolas pienu un ēstu augļus un dārzeņus, viņi ir jāieinteresē to darīt. Skolēni cits citam reizēm ir vairāk paraugs nekā pieaugušie. Tāpēc klasēs notiek pārrunas, kurās skolotājs ar bērniem noskaidro, kāpēc augošam organismam ir vajadzīgs piens, kurā ir kalcijs, kas nodrošina stiprus kaulus un zobus, kā arī svaigi augļi un dārzeņi, kas ir dabisku vitamīnu, minerālvielu, šķiedrvielu un daudzu citu vērtīgu vielu avots. Kopā ar bērniem tiek apspriests, kāpēc labāk lietot vietējos produktus."

Ar piena krūzi gluži kā kafejnīcā

"Augļus bērni ēd labprāt, un tas ir acīm redzami. Reiz mums bija arī tāda ekskluzīva lieta kā šķērēti kāposti," stāsta Daugmales pamatskolas direktors Andris Ceļmalnieks. "Pienu bērni dzer dažādi. Aptuveni 40% skolēnu to dara regulāri, bet pārējie – kā kuru reizi. Ir dienas, kad skolēni izdzer arī pilnīgi visu pienu.

Piens bērniem ir pieejams visas dienas garumā. Diezgan maz ir bērnu, kuri pienu izdzer no rīta vai kādā no starpbrīžiem. Lielākā daļa skolēnu to dara, kad paēduši pusdienas. Tad viņi paņem katrs savu piena krūzi, apsēžas bariņā un jūtas kā kafejnīcā – dzer pienu un sarunājas.

Ar uzņēmumu, kurš skolai sniedz ēdināšanas pakalpojumus un skolas pienu, mēs esam runājuši, ka skolā gribētu uzstādīt piena automātu, kas skolēniem būtu brīvi pieejams jebkurā brīdī.

Daugmales pamatskolai ēdināšanas pakalpojumus nodrošina uzņēmums "Aniva". Pārtikas tehnoloģe Svetlana Beļkova, kura ir atbildīgā par piena un augļu programmu, paskaidro: "Pirmdien un otrdien mēs piegādājam pienu no "Rīgas Piena kombināta", bet pārējās dienās – no "Tukuma piena". Piegādātājus mainām tāpēc, ka "Tukuma pienam" ir draudzīgāka cena un Zaļās karotītes sertifikāts. Ābolus ņemam no zemnieku saimniecības "Rozītes", kas atrodas Rembates pagastā Ķeguma novadā, bet burkāniņus – no "Ezerkauliņiem" Salaspils novadā.

Jo dabīgāk un tuvāk audzis, jo vērtīgāks

Otrdien valdība atbalstīja Zemkopības ministrijas sagatavotās izmaiņas valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas kārtībā, realizējot "Skolas piena" programmu. Tās noteic, ka piena produktam ir jābūt ražotam atbilstoši bioloģiskās lauksaimniecības shēmas vai nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas (NPKS) prasībām.

Saskaņā ar Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas sniegto informāciju, bioloģiski ražotie produkti, kas iegūti, saimniekojot ar dabiskām bioloģiskām metodēm, ir iedzīvotājiem visvairāk piemērotā pārtika. Savukārt NPKS visi produkta ražošanas posmi ir izsekojami un produkta pirmapstrādes un pārstrādes veicējs ir sertificēts atbilstoši prasībām, kas nodrošina konkrētas īpašības un kvalitāti, ievērojami pārsniedzot komerciālu preču standartus attiecībā uz sabiedrības, dzīvnieku vai augu veselību, dzīvnieku labturību vai vides aizsardzību.

Norādīts arī tas, ka piena produktus var transportēt ne tālāk par 250 kilometriem no tā ražošanas vietas līdz attiecīgajai mācību iestādei.

Skolēni turpinās saņemt par brīvu arī augļus un dārzeņus. Tiem jābūt audzētiem saskaņā ar normatīvajiem aktiem par lauksaimniecības produktu integrētās audzēšanas, uzglabāšanas un marķēšanas prasībām un kontroles kārtību.

Abas programmas – "Skolas piens" un "Augļi skolai" – finansē Eiropas Komisija ar mūsu valsts līdzfinansējumu.