21.03.2014 17:20

Lai varētu palīdzēt, par apreibinošajām vielām jāzina

Autors  Anita Zeiliņa, "Ogres Vēstis Visiem"
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Rīgas domes Labklājības departamenta Veselības pārvaldes Sabiedrības veselības veicināšanas un profilakses nodaļas vadītājas vietniece, Apmācību un informācijas sektora vadītāja Inga Dreimane stāsta par apreibinošajām vielām un speciālistu rīcību. Rīgas domes Labklājības departamenta Veselības pārvaldes Sabiedrības veselības veicināšanas un profilakses nodaļas vadītājas vietniece, Apmācību un informācijas sektora vadītāja Inga Dreimane stāsta par apreibinošajām vielām un speciālistu rīcību. Anita Zeiliņa

Dažādu apreibinošu vielu lietošana iedzīvotāju vidū ir samērā izplatīta.

Par to nedēļas sākumā Ogres Kultūras centra Mazajā zālē pedagogiem un visiem, kam tas aktuāli, bija iespēja diskutēt pašvaldības aģentūras "Dziednīca" rīkotajā seminārā "Aktuālās tendences apreibinošo vielu lietošanas izplatībā un speciālista rīcība profilaksē".

"Dziednīcas" veselības veicināšanas konsultants darbā ar jaunatni Normunds Pīlips ikdienā strādā ar jauniešiem Ogres novada skolās. Viņš norāda, ka nereti pedagogiem, ja vien viņi neseko līdzi jaunumiem šajā jomā, pietrūkst informācijas par apreibinošajām vielām, to dalījumu, iedarbību uz organismu, simptomiem, kam jāpievērš uzmanība.

Ieinteresētās personas laiž apritē aizvien jaunas vielas, bet likumdevēji un tiesībsargājošās iestādes klupdami krizdami mēģina ielēkt ejošā vilcienā un to apturēt, pirms vilciens pietuvojies bezdibenim un sākusies atkarība. Seminārs rīkots, lai cilvēkus, kas ikdienā strādā ar jauniešiem, padarītu zinošākus.

Galvenais ir laikus pamanīt

Rīgas domes Labklājības departamenta Veselības pārvaldes Sabiedrības veselības veicināšanas un profilakses nodaļas vadītājas vietniece, Apmācību un informācijas sektora vadītāja Inga Dreimane, stāstot par vielām, norāda, ka jauno apreibinošo vielu skaits vien ir aptuveni 500. Tās cirkulē starp cilvēkiem un valstīm un, protams, ka ne visu vielu iedarbība uz organismu ir pietiekami izpētīta. Atkarību izraisošās vielas iedala trīs grupās: stimulatori, depresanti un halucinogēni.

Var gari un plaši apspriest simptomus, ko šīs vielas izraisa, bet galvenais vecāku un pedagogu uzdevums ir laikus pamanīt, ka atkarību izraisošās vielas ienākušas skolā un ģimenē.

Ir saprotami, ka pusaudži vēlas iepazīt pasauli visā tās daudzveidībā. Tie, kas jau pamēģinājuši apreibinošās vielas, nekavējas dalīties savā pieredzē. Dzirdētie brīdinošie stāsti par atkarības izveidošanos tajā brīdī ir aizmirsti. Zēni un arī meitenes vēlas būt laimīgi. Tūlīt un tagad. Aizmirstot, ka tā laime, ko tik izmisīgi vēlamies sasniegt, ir ilgstošs darbs ar sevi. Tā laime, ko varētu saukt par apskaidrību, neatrodas ne pudelē, ne cigaretē, tā nav ne iešņaucama, ne vēnā ievadāma.

Palīdz izskaidrošana, ne baidīšana
Inga Dreimane uzsver, ka akcents jāliek uz izskaidrošanas darbu. Brīdinošie šausminoša izskata plakāti par smēķēšanas un narkotisko vielu radīto postu, uz kuriem dažviet pedagogi liek lielas cerības, darbojas vien īsu laiku. Tad pie tiem pierod un vairs neievēro.

Vislabāk darbojas personiskais piemērs. Tas attiecināms gan uz ģimeni, gan uz skolām. Ja vecāki un skolotāji ir harmoniskas personības, viņiem patīk darbs, ko viņi veic, viņi ir atvērti un nevairās runāt par neērtām tēmām, ir cerība, ka viņus sadzirdēs. Ja valdošā gaisotne apkārt ir agresīva vai depresīva, vai kāds brīnums, ja tajā dzīvojošajiem gribas mazdrusciņ laimes. Un vislabāk tūlīt...

Esi vesels, esi brīvs!
Lai veicinātu izpratni par jauno psihoaktīvo vielu negatīvo ietekmi uz jauniešu veselību, Ogres novada pašvaldības aģentūra "Dziednīca" martu izsludinājusi par "Esi vesels, esi brīvs!" mēnesi, kura laikā plānots organizēt interaktīvas izglītojošās nodarbības Ogres novada izglītības iestāžu 7.–12. klašu audzēkņiem. Sīkāka informācija un pieteikšanās, zvanot pa tālruni 26444994 (Normunds), vai rakstot uz e-pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..

Sadarboties tiek aicinātas visas skolas. Pašvaldības aģentūras "Dziednīca" veselības veicināšanas konsultanti pēc uzaicinājuma dodas gan uz pilsētas, gan lauku skolām. Sarunas var notikt bez pedagogu klātbūtnes, lai jaunieši spētu būt atklātāki, runājot par tēmām, kas dažviet joprojām ir tabu.