22.02.2014 14:40

Gripa vismaz Pierīgai vēl neuzbrūk

Autors  Kristīne Jančevska
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Gripa vismaz Pierīgai vēl neuzbrūk arhīvs

Jaunākie Slimību profilakses un kontroles centra gripas un akūtu augšējo elpceļu infekciju (AAEI) monitoringa dati liecina, ka aizvadītajā nedēļā nedaudz samazinājies to pacientu skaits, kuri vērsušies pie ģimenes ārsta gripas un citu AAEI saslimšanu gadījumos.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu samazinājies arī pie ģimenes ārstiem reģistrēto klīniski apstiprināto gripas gadījumu skaits – no 14 gadījumiem februāra otrajā nedēļā uz 11 gadījumiem pagājušonedēļ. Pierīgas ārsti priecājas, ka šī lipīgā un bīstamā slimība šogad nav izplatījusies epidēmijas apmēros.

Kā skaidro Ināra Zemīte, ģimenes ārste Saulkrastos, laiku pa laikam parādās kāds gripas slimnieks, bet izteikta saslimstība nav novērota: "Pie mums jau vienmēr gripas izplatība ir zemāka nekā Rīgā, jo šeit cilvēki tik daudz nekontaktējas, netiekas autobusos, ir svaigs gaiss. Bet vēl jau viss priekšā, arī aprīlī ir jābūt uzmanīgiem."

"Lai izvairītos no gripas, es cilvēkiem ieteiktu daudz uzturēties svaigā gaisā, ēst sīpolus, ķiplokus, burkānus, labi izgulēties. Potēties pret gripu ir jau par vēlu, lai gan no savas pieredzes varu teikt, ka pret gripu potējas ļoti maz, varbūt gados veci cilvēki, kuriem pote ir par puscenu. Tagad vajadzētu sākt domāt par potēšanos pret ērču encefalītu, jo izskatās, ka šogad ērces modīsies agrāk nekā citus gadus, tādēļ tiem, kuriem jāveic revakcinācija, vajadzētu ieskatīties savā potēšanas pasē un sākt domāt par potēšanos," aicina ģimenes ārste.

"Mazliet jau slimo ar gripu. Ne tik daudz slimnīcā, kā es novēroju starp darbiniekiem, kuriem ir darba nespēja saslimšanas dēļ," atzīst Rīgas rajona slimnīcas galvenais ārsts Valdis Siļķe. "Slimnīcā ir daži stacionēti ar gripas komplikācijām, taču smagu un letālu gadījumu, par laimi, nav. Ja gaisa temperatūra saglabāsies mērena un būs mitrs laiks, gripa var vēl attīstīties un izplatīties. Tie ir procesi dabā, kurus cilvēks nevar ietekmēt. Nevajadzētu domāt, ka šogad gripa gājusi secen tāpēc, ka cilvēki sākuši čaklāk potēties vai pareizāk ēst. Viss notiek cikliski, tādēļ varam tikai priecāties, ka šogad gripa mūs nevajā."

Savukārt ģimenes ārste Inese Rabkeviča Salaspilī teic, ka vēl nav redzējusi nevienu gripas slimnieku: "Ir bijušas saslimšanas ar dažādiem vīrusiem, saaukstēšanās, bet gripa ne. Mani pacienti pārsvarā ir ļaudis gados, iespējams, ka neatnāk pie ārsta, taču arī citi ārsti nesūdzas, ka būtu problēmas ar gripu. Mēs priecājamies, ka šogad tās nav. Taču sist plaukstas priekā vēl nevar. Ir bijuši gadi, kad gripas epidēmija atnāk tikai aprīlī vai pat maijā."