15.01.2014 14:17

Ārstniecības riska nodeva neliek Pierīgas ārstiem domāt par prakšu slēgšanu

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ārstniecības riska nodeva neliek Pierīgas ārstiem domāt par prakšu slēgšanu www.foto.delfi.lv

Pērnā gada rudenī ieviestā ārstniecības riska nodeva nav iemesls Pierīgas ārstiem domāt par darba pārtraukšanu vai prakses likvidēšanu.

Neviens ārsts nav paziņojis, ka pārtrauc praktizēt šīs nodevas dēļ, liecina Nacionālā veselības dienesta sniegtā informācija.

Siguldā praktizējošs ķirurgs Valdis Siļķe neslēpj, ka šī nodeva sadārdzina prakses uzturēšanu un padara to gandrīz nerentablu, taču slēgt savu privātpraksi viņš nedomā. "Es, protams, samaksāšu, taču maksa ir neadekvāti augsta. Es strādāju savā praksē divas stundas nedēļā, pacientu skaits ir neliels, ienākumi tuvu nullei, taču šī prakse nav mans iztikas avots," atzīst mediķis, kurš ir arī Rīgas rajona slimnīcas galvenais ārsts, un privātpraksi izveidojis, lai pacienti, kuri vēlas konsultēties tieši pie viņa, nebūtu jāapkalpo slimnīcā, kā arī lai novērstu situācijas, kad kāds vēlas "maksāt aploksnē".

V. Siļķe gan atzīst, ka ārstniecības riska nodeva ir krietni augstāka nekā apdrošināšanas polise par ārsta civiltiesisko atbildību. Viņš jau vairākus gadus apdrošina savu darbību apdrošināšanas kompānijā, kas izmaksājis 20 latus (28,46 eiro) gadā, bet ārstniecības riska nodeva par vienu ceturksni aprēķināta 26,99 eiro apmērā.

Arī viņa vadītajai slimnīcai ārstniecības riska nodeva ir četras reizes augstāka nekā iepriekš iegādātā slimnīcas civiltiesiskā apdrošināšana. "Tā kā sūdzību par slimnīcas darbību nav bijis, tad apdrošinātājs varēja noteikt zemu cenu par polisi," skaidro slimnīcas galvenais ārsts.

Ķekavas ģimenes ārste Rasa Dauškane, kas praktizē SIA "R.D. doktorāts", uzskata, ka ārstniecības riska nodeva ir niecīga, un tā nekādi neietekmē prakses darbu. Pirmajā ceturksnī viņai aprēķināta maksa Ls 12,31 (17,52 eiro) apmērā, un viņa rēķinās, ka aptuveni 70 eiro ik gadu būs jāmaksā šajā nodevā.

Salaspilī praktizējoša ārste ginekoloģe Ingrīda Kukliča uzskata, ka šī nodeva viņai tikai nāks par labu. "Ja tas dod kādu juridisku aizsardzību, tas ir tikai labi. Riska nodeva ir atkarīga no ārsta profesijas, darba stāža, problēmu gadījumu skaita gan par ārstniecības kļūdām, gan ētikas pārkāpumiem. Jo vairāk sūdzību bijis, jo augstāka riska nodeva."

Ginekologiem riska nodeva ir augstāka nekā ģimenes ārstiem, taču tā nav tik dramatiska, lai domātu par prakses slēgšanu, atzīst mediķe.

Vidzemes slimnīcas ķirurgs Jānis Kaķis paziņojis, ka slēdz savu ārsta praksi, kā iemeslus minot likumu izmaiņas un nodokļu sistēmu. Portālam "Kasjauns.lv" viņš atzinis: "Mana privātprakse bija uzņēmums, kurā es sniedzu konsultācijas par ķirurģiskām saslimšanām. Cenas, apgrozījums un peļņa bija atbilstoša ārpus Rīgas lokalizācijai un ekonomiskajai situācijai valstī. Bet notika tas, ka rudenī stājās spēkā likums par Ārstniecības riska fondu, bet no jaunā gada izmaiņas likumos par iedzīvotāju ienākuma nodokli, kas manam uzņēmumam rada papildus izmaksas, kuras padara tā darbību nerentablu."