02.12.2013 07:26

Vai Pierīgas lielveikali ir droši?

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Tirdzniecības centrs (t/c) "Apelsīns" Ādažu novadā, t/c "Šokolāde" Siguldas novadā un t/c "Liiba" Ķekavas novadā. Tirdzniecības centrs (t/c) "Apelsīns" Ādažu novadā, t/c "Šokolāde" Siguldas novadā un t/c "Liiba" Ķekavas novadā. publicitātes

Patlaban daudzi cilvēki atzīstas, ka baidās iet veikalos, bet iegājuši vispirms nopēta griestus un sienas, tikai tad dodas meklēt vajadzīgās preces.

Lai mazinātu trauksmes sajūtu, trīs ikdienā kupli apmeklētu Pierīgas tirdzniecības centru vadītājiem lūdzām pastāstīt, kā notiek rūpes par pircēju un veikala darbinieku drošību.

"Tirdzniecības centra telpu uzturēšana drošībā un kārtībā ir būtiska mūsu ikdienas darba sastāvdaļa, kas ietilpst tehniskā direktora amata pienākumos," skaidro Ķekavas tirdzniecības centra "Liiba" vadītāja Sarmīte Grende. "Regulāri tiek veiktas pārbaudes. Likumā noteiktajā kārtībā tiek veikta ugunsdrošības, elektrības, ūdens un kanalizācijas, siltuma apgādes un dažādu citu tehniskas dabas ierīču darbības testēšana. Nupat veicām ārkārtas ugunsdrošības pārbaudi, lai pārliecinātos, ka viss ir kārtībā, un mazinātu psiholoģisko spriedzi, kas valda sabiedrībā. Tāpat veicām arī ārkārtas būvkonstrukciju pārbaudi."

Apsardzes darbinieku pakalpojumus tirdzniecības centrā "Liiba" nodrošina apsardzes kompānija, bet, lai tirdzniecības centra darbinieki zinātu, kā rīkoties ārkārtas situācijās, notiek personāla apmācības. "Tās rīkojam ugunsdrošības pārbaudes laikā, ko organizējam no rītiem, īsi pirms veikalu darba laiku sākuma, lai lieki nesatrauktu pircējus," stāsta S. Grende. "Visiem darbiniekiem izskaidrojam instrukcijas, un aicinām viņus tās izpildīt praktiski."

Pircējiem veikala vadītāja lūdz vienu – ja atskan drošības un ugunsdzēsības trauksme, un trauksmes laikā atskan lūgums atstāt telpas un automātiski atveras ārdurvis, apmeklētājiem un darbiniekiem noteikti ir jāievēro prasītais. Taču ikdienas darbs tirdzniecības centrā ir organizēts tā, lai novērstu šādu situāciju iespējamību.

"Mēs veicam visas obligātās procedūras, kas ir noteiktas likumdošanā un ko no mums prasa valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests," stāsta Ādažu tirdzniecības centra "Apelsīns" vadītāja Sarmīte Teibe. "Pašlaik veicam pasākumus nomniekiem, kuri strādā tirdzniecības centra telpās, lai paskaidrotu, kā darbojas pie mums uzstādītās drošības sistēmas, jo tieši neskaidrība rada bailes. Ja "Apelsīnā" atskan trauksmes signāls, tas automātiski aiziet vienlaikus uz mūsu un apsardzes uzņēmuma Ādažu glābšanas dienesta pulti. Saskaņā ar esošo automātisko apziņošanas sistēmu automātiski ieslēdzās arī balss signāls. Kamēr, apsekojot telpas, nav novērtēts trauksmes cēlonis, šis signāls skan."

"Ja ir tā saucamā viltus trauksme (putekļi palīgtelpās utt.), pēc koda tiek identificēta trauksmes vieta, un arī šādā gadījumā tiek veikta apsekošana gan no centra darbinieka, gan glābšanas dienesta puses, kura darbinieks ierodas tirdzniecības centrā," turpina S. Teibe. "Pēc izvērtējuma trauksmes signāls tiek pārtraukts. Bet, ja ir kas cilvēkiem bīstams, dūmi, uguns (pat ja tie ir dūmi no grila tīrīšanas vai virtuvē kaut kas piededzis), tad šo signālu mēs paši tirdzniecības centrā nevaram atslēgt – trauksmes signāls skan nepārtraukti un aicina veikt cilvēku evakuāciju."

Visi trauksmes signāli, kas "Apelsīnā" ir atskanējuši, ir atrodami ugunsgrēka atklāšanas signalizācijas kontrolpanelī un fiksēti žurnālā, kas ļauj izsekot vēsturiski, kāpēc tie atskanējuši. "Ja vairākas reizes skan viens detektors, jānoskaidro, kas tur īsti nav kārtībā. Mūsu žurnālā redzam dažādas detektoru trauksmes, un katrai ir pamatojums. Mums nav tādu nezināmu, mistisku skanējumu," paskaidro tirdzniecības centra vadītāja.

"Mēs pakāpeniski savu tirdzniecības centra uzturēšanas un kontroles sistēmu veidojam atbilstošu ISO kvalitātes vadības sistēmai. Tās būtība ir "četru acu princips". Piemēram, ja atslēdzas gāzes katls vai noraustās elektrība, signāls vienlaikus aiziet uz veikala un konkrētā glābšanas dienesta pulti. Viss nav atkarīgs tikai no viena cilvēka – vai viņš tajā brīdī ir klāt un kā noreaģē. Katru šo trauksmi varam izanalizēt vēsturiski un saprast, kas ir jādara un kādas korekcijas jāveic. Šādas kvalitātes vadības sistēmu nodrošina daudzu darbību kopums. Daļēji jau esam to ieviesuši un patlaban turpinām to darīt," apliecina Sarmīte Teibe.

"Lai uzraudzītu tirdzniecības centra "Šokolāde" darbību, ik dienu par to gādā vairāk nekā 10 cilvēku komanda, tostarp ēkas uzraugs, apsardzes dienests, atbildīgais par ugunsdrošību, kā arī dažādi tehniskie darbinieki un speciālisti," atklāj Siguldas tirdzniecības centra "Šokolāde" vadītāja Līga Deksne.

Atbilstoši normatīvajiem aktiem ēkā ir izvietots viss nepieciešamais, lai fiksētu un novērstu dažādus apdraudējumus. Darbojas ugunsdrošības sensori, kas uztver paaugstinātu temperatūru, dūmus vai putekļus, tāpat atbilstoši ugunsdrošības noteikumiem ēkā atrodas vairāk nekā 50 ugunsdzēšamie aparāti un ir uzstādīta automātiskās ugunsdzēsības sistēma.

"Drošības sistēmas darbība tirdzniecības centrā regulāri tiek pārbaudīta," norāda L. Deksne. "Piemēram, reizi mēnesī notiek ugunsdrošības trauksmes signalizācijas pārbaude, kad skata sensoru un skaņas sistēmas darbību, tāpat notiek ikmēneša pārbaudes, kad sertificēti speciālisti fiksē eskalatora un liftu darbības atbilstību. Papildus tiek veikta regulāra lietus ūdens notekcauruļu darba kārtības un jumta apsekošana, savukārt ziemā regulāri tiek uzraudzīts sniega segas biezums un veikta sniega un lāsteku tīrīšana. Tas tiek darīts, lai novērstu jebkādu iespējamu apdraudējumu, kas varētu būt saistīts ar slodzes paaugstināšanos uz jumta."

"Mūsu prioritāte ir darbinieku un klientu drošība, tāpēc ik dienu vairāku cilvēku komanda strādā, lai nodrošinātu ērtu, drošu un patīkamu iepirkšanos," sarunu rezumē centra vadītāja.

Zolitūdes traģēdija