03.09.2013 12:17

Aicinot Latvijas vīriešus uz laicīgu profilaksi, Tēva dienā Rīgā noritēs "Pīļu skrējiens"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Aicinot Latvijas vīriešus uz laicīgu profilaksi, Tēva dienā Rīgā noritēs "Pīļu skrējiens" publicitātes

Latvijas Urologu asociācija, atgādinot Latvijas vīriešiem par nepieciešamību veikt regulāras uroloģiskās pārbaudes, uzsākusi sociālo kampaņu vīriešu veselības atbalstam, kas noslēgsies ar Tēva dienai par godu rīkotu labdarības pasākumu 7. septembrī pie Rīgas kanāla.

Pasākuma sākums plkst. 12. Norises vieta: Rīgas kanāls posmā no Latvijas Nacionālās operas tiltiņa līdz Brīvības piemineklim.

Ziedojumus novirzīs ārsta vizītes apmaksai
Labdarības pasākuma mērķis ir ievākt ziedojumus, lai nodrošinātu bezmaksas urologa apmeklējumu tiem Latvijas vīriešiem, kam tas finansiālu apsvērumu dēļ nav iespējams. Par veikto ziedojumu katrs ziedotājs saņems pīli (dzeltena vannas pīle), ar ko labdarības pasākuma laikā piedalīties "Pīļu skrējiena" sacensībās. Pasākuma laikā visas iegādātās pīles vienlaicīgi tiks ielaistas Rīgas kanālā, kur tās uzsāks sacensības. Ziedojumus var veikt labdarības platformā "Ziedot.lv" zem projekta nosaukuma "Pīļu skrējiens".

Pasākumā uzsvērs ģimenes lomu un atbalstu vīriešu veselības saglabāšanā
Uzsverot ģimenes lomu un atbalstu vīriešu veselības saglabāšanā un uzlabošanā, labdarības pasākuma norises datums – 7. septembris izvēlēts par godu Tēva dienai, ko šogad plaši svinēs arī Latvijā.

Latvijas Urologu asociācijas prezidents Egils Vjaters: "Tieši vīrieši, kuri apzinās riskus savai veselībai un cenšas tos novērst laikus, ir efektīvākais veids, kā samazināt ielaisto slimību skaitu un arī mirstību Latvijā. Tomēr vīriešu veselības saglabāšanā un uzlabošanā nozīmīga loma ir arī ģimenei. Jo īpaši aicinām sievas, meitas un māsas mudināt savus vīriešus veikt nepieciešamās pārbaudes laikus, tā veicinot vīriešu veselības uzlabošanu Latvijā!"

Tradicionālais "Pīļu skrējiens" Latvijā notiks pirmo reizi
Labdarības akcija "Pīļu skrējiens" jau vairāk kā 20 gadus tiek rīkota dažādās pasaules valstīs trīs kontinentos. Arī starptautiskā mērogā akcijas mērķis ir vākt līdzekļus dažādu sociālu problēmu risināšanai. Latvijā "Pīļu skrējienu" kā vienu no vīriešu veselības kampaņas aktivitātēm rīko Latvijas Urologu asociācija, sadarbojoties ar starptautisko vīriešu organizāciju "Round Table Latvija".

"Round Table Latvija" prezidents Artūrs Lazdekalns: "Viens no vīriešu organizācijas pamata mērķiem ir veicināt un vadīt sociālus projektus. Aptuveni 30 tūkstoši aktīvu biedru vairāk nekā 50 pasaules valstīs organizē tādas akcijas kā "Pīļu skrējiens", kas ir jautrs veids, kā pievērst sabiedrības uzmanības nopietnai tēmai. Būdama vīriešu organizācija, mēs vēlējāmies organizēt labdarības akciju, kas būtu orientēts tieši uz vīriešu auditoriju. Ceram, ka šis projekts sadarbībā ar Latvijas Urologu asociāciju iegūs gadskārtēju raksturu!"

Iemesls kampaņai – arvien pieaugošā Latvijas vīriešu mirstība
Apkopotie statistikas dati par vīriešu mirstību un tās cēloņiem Latvijā liecina, ka ik gadu no uroloģiskajām slimībām mirst simtiem vīriešu. No prostatas (priekšdziedzera) vēža vien 2012. gadā miruši 394 Latvijas vīrieši, bet audzējs diagnosticēts 1039 gadījumos. Līdz šim jaunākais no prostatas vēža mirušais Latvijā vēl nebija sasniedzis 40 gadu vecumu.

Speciālisti ir vienisprātis – viens no iemesliem šādai statistikai ir novēlota vīriešu vēršanās pēc palīdzības. Tāpēc Latvijas Urologu asociācija ir uzsākusi kampaņu, kurā aicina Latvijas sabiedrību un vīriešus uzņemties atbildību un pievērst lielāku uzmanību savai veselībai, regulāri apmeklējot ārstu un veicot nepieciešamās pārbaudes pat tad, ja šķietami ar veselību viss ir kārtībā.

Plašāka informācija par kampaņu un labdarības akciju lasāma te: www.draugiem.lv/viriesaveseliba