04.06.2013 11:16

Ķekavā sācies politiskais tirgus; iespējami vairāki koalīcijas scenāriji

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Ķekavas novada domes vēlēšanās ievēlēti deputāti no astoņiem politiskajiem spēkiem, tādēļ koalīcijas izveidošana šajā Pierīgas novadā, kas jau izsenis izcēlies ar kašķiem domē, nebūs viegla.

Taču pie tā jau tiek aktīvi strādāts, apliecina vēlēšanās visvairāk balsis ieguvušās Vidzemes partijas pārstāvis Ilgonis Leišavnieks. Pagaidām gan viņš neatklāj, kāda varētu izskatīties jaunā domes koalīcija un vai tajā atradīsies vieta arī līdzšinējam mēram Robertam Jurķim. "Pašlaik notiek sarunas ar ievēlētajiem deputātiem, to, ar kuriem mums izdosies vienoties, varēsim redzēt pēc pāris dienām," spriež I. Leišavnieks, piebilstot, ka domes priekšstāvju galvenais uzdevums esot risināt saimnieciskus jautājumus, tādēļ cilvēciskus kašķus vajadzētu atlikt malā.

Tiesa gan, nu jau pagājušajā domes sasaukumā tas ne vienmēr izdevās. Vidzemes partija, kura vēlēšanās ieguva četras deputātu vietas Ķekavas novada domē, jau ir izvirzījusi savu mēra amata kandidātu, savu pirmo numuru kandidātu sarakstā Valtu Variku. Visticamāk, tiem, kuri gribēs sadarboties ar I. Leišavnieku un viņa tandēmu, būs jāakceptē šāds mērs.

V. Variks gan nav vienīgais iespējamais mērs, jo pašlaik pie varas esošā Roberta Jurķa "Vienotība" vēlēšanās ieguva trīs deputātu vietas domē, kas nozīmē – ja viņš pārliecina citus ievēlētos deputātus veidot koalīciju ar viņa tandēmu, Vidzemes partijas biedri atkal var palikt opozīcijā.

Par to, cik reāls ir šāds scenārijs, izvairīgs ir arī esošais mērs Roberts Jurķis. Viņš, tāpat kā I. Leišavnieks, norāda, ka sarunas ir sākušās, bet par to, kas un kā tajās tiek spriests, neatklāj. Koalīciju varot izveidot arī bez Vidzemes partijas, taču R. Jurķis norāda, ka tas, vai šī iecere dzīvē realizēsies, būs atkarīga no citu partiju pārstāvju "sarkanajām līnijām". "Mums tāda ir tikai viena – nesadarboties ar cilvēku, pret kuru ierosināta krimināllieta (domāts no "Latvijas Zemnieku savienības" Ķekavas domē iekļuvušais Andis Adats – aut.)."

Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas sniegto informāciju Ķekavā četras vietas tikušas jau pieminētajai Vidzemes partijai, trīs "Vienotībai", tikpat arī "Saskaņas centram", divas "Reģionu aliansei", tikpat arī "Sadarbībai", viena "Latvijas Zemnieku savienībai", "Tautas kontrolei" un Nacionālajai apvienībai ""Visu Latvijai!"-TB/LNNK". No redzamākajiem Ķekavas aktīvistiem šajās vēlēšanās "aiz svītras" palicis vietējās kultūras aģentūras direktors Artūrs Ancāns un Latvijas Zaļās partijas pārstāvis Inārs Beļinskis.