31.05.2013 10:36

Uz vietu Garkalnes domē tēmē arī deputāta Dzintara Zaķa "auto shēmas" autors

Autors  Pietiek.com
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pie šāda luksus klases auto Saeimas deputātam Dzintaram Zaķim palīdzējis tikt, piedāvājot "likumīgo nodokļu apiešanas shēmu", deputāta kandidāts pašvaldību vēlēšanās Garkalnē. Pie šāda luksus klases auto Saeimas deputātam Dzintaram Zaķim palīdzējis tikt, piedāvājot "likumīgo nodokļu apiešanas shēmu", deputāta kandidāts pašvaldību vēlēšanās Garkalnē. http://photo.netcarshow.com

Garkalnes novada iedzīvotājiem ir iespēja tikt pie prasmīga savu interešu aizstāvja – uz vietu novada domē partijas "Reģionu alianse" sarakstā tēmē uzņēmuma "Mūsa Motors Rīga" tirdzniecības konsultants Tomass Rubulis.

Pēc visiem datiem un arī izskata viņš atbilst bēdīgi slavenās Saeimas deputāta Dzintara Zaķa džipa "Volvo" iegādes shēmas autoram un īstenotājam, uzņēmuma "Mūsa Motors Rīga" darbiniekam Tomam Rubulim.

Kā zināms, vēloties iegādāties automašīnu "Volvo XC60", Dz. Zaķis bija vērsies dīlerfirmā SIA "Mūsa Motors Rīga". Saskaņā ar uzņēmuma cenu lapu un piedāvājumu, ko Dz. Zaķim bija izteicis uzņēmuma darbinieks Toms Rubulis, viņa kārotais "Volvo XC60" maksātu 48 924 eiro (40 100 eiro un 8824 eiro pievienotās vērtības nodoklis (PVN), ko saņemtu valsts).

Deklarētie uzkrājumi deputātam būtu ļāvuši šo automašīnu iegādāties kā fiziskai personai, bet tad viņam nāktos samaksāt valstij arī 8824 eiro lielo pievienotās vērtības nodokli.

Rezultātā Saeimas deputāts nolēma izmantot T. Rubuļa ierosināto shēmu – auto pirks nevis viņš, bet viņam piederošā SIA "Datoru centrs". Uzņēmumam pašam šādas naudas nebija, taču to firmai aizdeva pats Dz. Zaķis. Šī deputāta nauda, aizskaitīta uz firmu, tika izmantota, lai SIA "Datoru centrs" iegādātos deputāta kāroto "Volvo XC60", atbrīvojot viņu no nepieciešamības personiski nomaksāt PVN.

Taču, ja SIA "Datoru centrs" būtu iegādājusies spēkratu "pa taisno" no SIA "Mūsa Motors Rīga", tai vienalga nāktos Latvijas valstij samaksāt PVN, un to atgūt varētu, visticamākais, tikai pēc gada.

Taču Dz. Zaķis nevēlējās ne tikai nomaksāt savai valstij PVN, bet pat to uz laiku "aizdot". Tāpēc viņš uzklausīja SIA "Mūsa Motors Rīga" darbinieka Toma Rubuļa ierosinājumu par "likumīgo nodokļu apiešanas shēmu".

Tā būtība bija – deputāta kāroto automašīnu "Mūsa Motors Rīga" par 40 100 eiro pārdod kādai Lietuvas firmai, bet tā tālāk – deputāta firmai.
Lietuvas firmai par šo pakalpojumu jāmaksā 1000 eiro, toties Zaķa firma atbrīvojas no nepieciešamības vispār – kaut arī tikai uz laiku – maksāt PVN par deputāta kāroto automašīnu.

Pēc tam, kad ziņas par šo shēmu nāca gaismā, "Mūsa Motors Rīga" darbinieks Toms Rubulis sākumā visu noliedza, bet tad attapās un no komentāriem atteicās tāpat kā uzņēmuma īpašnieki un vadība.

Savukārt tagad "Mūsa Motors Rīga" tirdzniecības konsultants Tomass Rubulis partijas "Reģionu alianse" saraksta ietvaros kandidē uz vietu Garkalnes novada domē.

Partija savā programmā apgalvo, ka tā esot "veidota uz pamatprincipiem – godīgums, atklātība, profesionalitāte" – un ka tās "nākotnes veiksmes ķīla ir sekmes, kas gūtas, apvienojot enerģiju ar profesionalitāti, balstoties uz visplašāko sadarbību ar iedzīvotājiem".

Uz jautājumu, vai "Reģionu alianses" vadība ir izvērtējusi tās sarakstā pašvaldību vēlēšanās kandidējošā T. Rubuļa lomu Dz. Zaķa auto iegādes shēmā, partijas valdes priekšsēdētājs Andrejs Ence portālam "Pietiek.com" sniedza šādu atbildi: "2013. gada 13. aprīļa partijas valdes sēdē, apstiprinot vēlēšanu kandidātu sarakstu Garkalnes novadā, nebija nekādas negatīvas informācijas par Jūsu minēto kungu Tomasu Rubuli, šādu info uzzināju tikai šodien, saņemot no Jums elektronisko vēstuli. T. R. nav "Reģionu alianses" biedrs, tāpēc tuvākajā partijas valdes sēdē saraksta sastādītājam no Garkalnes novada jautāsim, vai viņam bija šāda informācija."