22.02.2012 19:56

Par prioritātēm valsts izvirza cilvēka drošumspēju un saimniecisku izaugsmi

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Par valsts attīstības prioritātēm rosināts noteikt iedzīvotāju materiālās labklājības un drošības veicināšanu Par valsts attīstības prioritātēm rosināts noteikt iedzīvotāju materiālās labklājības un drošības veicināšanu Krišjānis Grantiņš

Valdība iepazīstināta ar valsts attīstības prioritātēm, kas galvenokārt vērstas uz labklājības pieaugumu un pasākumiem, kā tas sasniedzams.

Pārresoru koordinācijas centrs (PKC) sagatavojis Nacionālās attīstības plāna 2014.-2020.gadam (NAP) prioritāšu pamatojuma ziņojuma projektu. Tas balstīts uz esošās situācijas analīzi un paredz noteikt nākamā plānošanas perioda prioritātes, kurās koncentrējami ieguldījumi gan no valsts budžeta, gan ārējo finanšu palīdzību. Prioritāšu pamatojuma ziņojumu ir sagatavojuši PKC eksperti, taču tuvāko divu nedēļā laikā notiks tā publiskā apspriešana, informē Dace Apsīte-Plezere, PKC konsultante.

Ziņojuma projektā eksperti par vadmotīvu piedāvājuši noteikt «labklājības pieaugumu» visos līmeņos – sākot ar indivīdu, uzņēmumu un beidzot ar valsti kopumā. Atbilstoši tam izvirzīti trīs Latvijas vidēja termiņa attīstības prioritātes – «cilvēka drošumspēja», «tautas saimniecības izaugsme» un «izaugsmi atbalstošas teritorijas».

Pirmā prioritāte ir vērsta uz to, lai paaugstinātu Latvijas iedzīvotāju spēju adaptēties strauji mainīgajai ārējai videi, jebkurā situācijā būt pārliecinātiem par savām spējām gūt pietiekamus ienākumus un citādi nodrošināt savu un sabiedrības attīstību, teikts ziņojumā. Šajā prioritātē paredzēts koncentrēties uz tādiem darbības virzieniem kā nodarbinātība, veselība, izglītība, nevienlīdzības mazināšana, dzīves kvalitātes līmeņa uzlabošana, demogrāfija, saliedētība, radošums un citas vērtības. Otrā prioritāte «Tautas saimniecības izaugsme» saistīta ar labklājības pieauguma sasniegšanu, orientējoties uz uzņēmējdarbības veicināšanu, investīciju piesaisti, produktivitātes pieaugumu, vienlaikus neaizmirstot par nepieciešamību uzņēmējiem vadīties no sociālās atbildības principiem. Galvenie darbības virzieni šajā prioritātē ir ražojošais sektors, loģistikas un tranzīta pakalpojumi, uzņēmējdarbības vide, ražošanu atbalstoša publiskā infrastruktūra, radošās industrijas, publiskā pārvaldība un sabiedrības līdzdalība, kā arī droša un konkurētspējīga enerģija.

Trešās prioritātes ietvaros plānots veicināt tādu teritoriju attīstību, kur efektīvi izmantoti un mērķtiecīgi attīstīti pieejamie resursi veicina ilgtspējīgas tautsaimniecības struktūras veidošanos un kvalitatīvu investīciju piesaisti. Šīs prioritātes galvenie darbības virzieni ir pakalpojumu pieejamība un infrastruktūra, pilsētu un lauku mijiedarbība, nelauksaimnieciskā ražošana, lauku saimniecību attīstība, kooperācija un pārstrāde, dabas kapitāla pilnvērtīga un ilgtspējīga izmantošana.

Noteiktās prioritātes ir savstarpēji integrētas un ir īstenojamas paralēli, ciešā saistībā viena ar otru, skaidro centra pārstāve. Balstoties uz šo ziņojumu, tiks sagatavoti uzdevumi, kas jāveic līdz 2020.gadam. Katram uzdevumam tiks noteikts atbildīgais par tā izpildi, laika termiņš sasniegšanai, kā arī sasaiste ar konkrētu finansējuma avotu un reģionu, kurā uzdevums jāīsteno.

Savu viedokli par ziņojuma projektu aicināts izteikt ikviens sabiedrības loceklis. Ar ziņojuma projektu var iepazīties Ministru kabineta mājas lapā www.mk.gov.lv, bet komentārus līdz 2012.gada 27.februāra plkst.17:00 var sūtīt uz elektroniskā pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..