08.01.2013 11:08

Portāls: Salaspilī vēlēšanās cīnīsies esošais un bijušais mērs

Autors  Diena.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Salaspils mērs Raimonds Čudars. Salaspils mērs Raimonds Čudars. Krišjānis Grantiņš

Salaspils domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars cer, ka šovasar gaidāmajās vēlēšanās pilsētnieki viņam dos iespēju iesākto turpināt.

Šajā domes sasaukumā viņu ievēlēja no "Jaunā laika" un "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" apvienotā saraksta. Šogad pašvaldību vēlēšanās viņš gatavojas stāties "Vienotības" Salaspils saraksta galvgalī, raksta portāls "Diena.lv". "Protams, mēs ceram uz vislabākajiem rezultātiem un ka uzticību saņemsim," saka R. Čudars, neslēpjot, ka nākamajā sasaukumā cer uz lielāku balsu pārsvaru domes valdošajai koalīcijai. "Visu šo sasaukumu esam ļoti asi konfrontēti – deviņi pret astoņi. Tomēr šī politiskā konfrontācija, manuprāt, nav bijis šķērslis efektīvam darbam," apgalvo Salaspils mērs.


To, ka novada attīstībai nepieciešamie lēmumi tiek pieņemti koleģiāli, nešķirojot pozīciju un opozīciju, apgalvo arī bijušais mērs Juris Putniņš, kurš domi vadījis teju divdesmit gadu garumā un jau pošas kārtējai cīņai par deputāta mandātu Salaspilī. Šī sasaukuma domē viņš tika ievēlēts no Tautas partijas saraksta, patlaban ir Reformu partijas biedrs. Tomēr ne viss Salaspils domē ir tik mierīgi – to apliecina fakts, ka R. Čudars pārdzīvojis vairākus demisijas pieprasījumus.

R. Čudars neslēpj, ka, viņaprāt, Latvijai piemērotākais pašvaldību ievēlēšanas modelis būtu tāds, kurā mēram būtu lielāka ietekme: "Pilnībā jāreformē pašvaldību pārvaldības sistēma, par piemēru ņemot Vācijas un Polijas modeli, kur mērus ievēl tiešās vēlēšanās un domi ievēl tiešās vēlēšanās. Tad starp šiem diviem varas centriem, kuriem abiem ir tautas mandāts, notiek savstarpējā saskare – īpaši budžeta jautājumos un attīstības virziena jautājumos. Manuprāt, šī sistēma būtu krietni efektīvāka, piemērotāka Latvijai, kur, kā man šķiet, līdz šim darbojies princips, ka ziepes taisa visi, bet atbild domes priekšsēdētājs."

Jebkurā gadījumā, ejot uz pašvaldību vēlēšanām, Salaspils domniekiem būs, ar ko palepoties, – šīs domes sasaukuma laikā darbu sācis jaunais stadions, kura celtniecība sākta iepriekšējās domes pilnvaru laikā, nosiltināta un renovēta Salaspils 2. vidusskola, veselības centrs un vairāki bērnudārzi, rekonstruēta viena no pilsētas centrālajām ielām, Skolas iela, sākta vairāk nekā trīs miljonus latu vērta sporta kompleksa celtniecība un citi vērienīgi projekti.

Pirms dažām nedēļām darbu sākusi arī 1,37 miljonus latu vērtā šķeldas katlumāja, tāpēc Salaspils ir viena no nedaudzām Latvijas pašvaldībām, kur saskaņā ar Ekonomikas ministrijas apkopoto informāciju siltumenerģijas tarifi nevis pieauguši, bet gan samazinājušies. Par to, cik liela bijusi pašreizējās domes loma šajos procesos, domas gan dalās.

"Diena.lv" pētījums "Kam pieder Latvijas pilsētas".

Iepriekš:
Putniņš pret Čudaru: varas grieži Salaspilī