03.12.2012 11:13

Garkalnes domes vadība gūst pieredzi Azerbaidžānā; jēgu neskaidro

Autors  Tvnet.lv/"Nekā personīga"
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Jaunu kontaktu dibināšanā un pieredzes apmaiņā uz Azerbaidžānu pagājušās nedēļas vidū bija devusies Latvijas delegācija ar valdības un biznesa pārstāvjiem.

Iepazīties ar naftas un dabasgāzes lielvalsts ekonomiku un kultūru brauca arī Garkalnes pašvaldības darbinieki. Garkalnes galvenā vēlme – veidot kultūras un pieredzes apmaiņu ar Azerbaidžānu.

Četru dienu garajā vizītē Azerbaidžānā premjers ar kolēģiem diskutēja par izglītību, eksportu un pārvaldību, bet uzņēmēji apmeklēja biznesa forumus un meklēja Latvijai jaunus eksporta tirgus.

Starp deviņdesmit trīs uzņēmējiem delegācijā, četri cilvēki pārstāvēja Garkalnes pašvaldību. Priekšsēdētājs Mārtiņš Gunārs Bauze–Krastiņš ("Zaļo un zemnieku savienība"), finanšu direktore Ilesa Tiona, juriste Sandra Kalnāja un Bauzes partijas biedrs, bijušais zaļzemnieku ģenerālsekretārs Kārlis Boldiševičs, kurš Garkalnē strādājot par konsultantu.

Garkalnes domē priekšsēdētāja prombūtnes laikā darbi bija apstājušies. Neviens, kas varētu izskaidrot delegācijas brauciena mērķi, neatradās.

Domes sēdē par braucienu lemts nebija, M. G. Bauze–Krastiņš lēmumu pieņēmis vienpersoniski un piešķīris šim mērķim 3346 latus un 82 santīmus pašvaldības līdzekļu.

Piektdienas pievakarē lidostā Garkalnes vadītājs bija pārāk piekusis, lai stāstītu par pašvaldības ieguvumiem no brauciena. M. G. Bauze–Krastiņš par pieredzēto solījās atbildēt rakstiski.

Mārtiņš Gunārs Bauze–Krastiņš: "Gribēju jums pateikt, ka, pēc manām domām, – un tās ir arī Dombrovska domas – šī te delegācija un visa šī te darbība bija ārkārtīgi produktīva gan valstiski, gan pašvaldības, gan biznesa līmenī. Un šobrīd to pat nevar tā novērtēt – visu to ieguldījumu, ko mēs redzējām. Saprotiet, četras dienas mēs tur strādājām, un īstenībā es jūtos ļoti noguris. Jūs vēršaties pie mana preses sekretāra rakstiskā veidā, jūs tikai iesniedziet tos jautājumus smukā veidā, atbildēsim, vai arī es, teiksim, savā televīzijā, saucas "Garkalne TV", sniegšu informāciju, jo man ir ekskluzīvās tiesības to darīt."

– Jūs braucāt par pašvaldības naudu?
M. G. Bauze–Krastiņš: – Paldies, uzredzēšanos.

– Šī bija uzņēmēju tikšanās. Ko tieši tur darīja juriste un finanšu direktore?
M. G. Bauze–Krastiņš: – Es jums vēlreiz saku, es neatbildēšu uz jūsu jautājumiem.

– Bet jūs braucāt par pašvaldības naudu?
M. G. Bauze–Krastiņš: – Es jums vēlreiz saku: iesniedziet tos jautājumus rakstiskā veidā preses sekretāram.

– Jums ir kaut kāds reāls ieguvums no tā, ka jūs tur bijāt?
M. G. Bauze–Krastiņš: – Es jums vēlreiz saku – sarakstiet to visu, jo es negribu neobjektīvu informāciju, varētu kaut kādā veidā samelot, teiksim.

– Bet jūs tur četras dienas strādājāt, jūs zināt [ko darījāt].
M. G. Bauze–Krastiņš: – Jā, tāpēc es negribu neobjektīvu informāciju, drīkst krāmēt iekšā, krāmējam iekšā.

– Tur pašvaldībām nebija speciālas programmas, bet uzņēmējiem.
M. G. Bauze–Krastiņš: – Kā tad nu nebija, mums bija speciāla.

– Kas ir tas, ko jūs darījāt?
M. G. Bauze–Krastiņš: – Es tak saku vēlreiz – iesniedziet oficiāli, un mēs jums objektīvi atbildēsim, nu, saprotiet, – te uz ielas jūs ņemat interviju.

Azerbaidžānā "mācās" arī Uldis Sesks

Garkalnes mērs nebija vienīgais pašvaldības vadītājs delegācijā, uz Baku devās arī viņa partijas biedrs – Liepājas galva Uldis Sesks. Sesks ar kolēģiem no Baku bija ticies jau iepriekš. Brauciena organizators, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Andris Ozols stāsta, ka U. Sesks bija devies pārstāvēt "Metalurga" intereses, bet par Garkalnes novada pašvaldības ieguvumiem no brauciena viņš nezina.


Garkalnes novads lielākoties ir guļamrajons turīgajiem rīdziniekiem. Iedzīvotāju skaits nesasniedz 10 tūkstošus, un Garkalnē nav spēcīgas rūpniecības vai attīstītas industrijas. Garkalnes prioritātes ir ceļu uzlabošana un ēku siltināšana. Pašlaik Garkalne arī nevar lepoties ar starptautisku sadarbības pieredzi.