10.07.2018 15:07

Kažoka: Lielbritānijas valdībā gaidāms vēl lielāks sajukums

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kažoka: Lielbritānijas valdībā gaidāms vēl lielāks sajukums pixabay.com

Pēc "Brexit" lietu ministra Deivida Deivisa un Lielbritānijas ārlietu ministra Borisa Džonsona atkāpšanās britu valdībā gaidāms vēl lielāks sajukums, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda sabiedriskās politikas centra "Providus" direktore Iveta Kažoka.

Kažoka norādīja, ka šobrīd ir atkāpušās divas redzamākās "Brexit" procesa publiskās sejas jeb politiķi, kas Lielbritānijas iedzīvotājiem visvairāk asociējas ar referendumu par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES). Šo politiķu aiziešana apgrūtina darbu Lielbritānijas valdībai, jo premjerministrei Terēzai Mejai kļūst arvien grūtāk Lielbritānijas iedzīvotājiem parādīt, ka valdība aizstāv valsts plānus par cieņpilnu izstāšanos no ES.

"Ja Meja spēs noturēties savā amatā un vienkārši nomainīs politiķus, sarunas ar ES kļūs raitākas, jo Lielbritānijas valdība nebūs tik ļoti iekšēji sašķelta. Tomēr neticu, ka skaidrība par to, kā Lielbritānija izstāsies no ES, radīsies nākamajos dažos mēnešos. Sajukuma potenciāls ir stipri lielāks nekā iluzorā iespēja nomainīt skaļākos radikālās izstāšanās no ES piekritējus ar mērenākiem politiķiem. Sajukuma variants ar skaļiem, publiskiem un savstarpējiem apvainojumiem par to, ka kāds pārliekus pazemina valsts pozīciju pasaules politikā un ekonomikā ir gandrīz nenovēršams. Maz ticams, ka veidosies konstruktīvs scenārijs sarunās ar ES," pieļāva Kažoka.

"Providus" direktore vērsa uzmanību, ka briti ir nonākuši absolūti neapskaužamā situācijā, jo nezina, kādā veidā vislabāk izpildīt solījumu – izstāties no ES, vienlaikus nezaudējot savas valsts konkurētspēju un nākotni. Tieši ar to izskaidrojamas šīs demisijas, uzskata eksperte. Viņasprāt, politiķiem ir vienkārši runāt par to, ka ir jāizstājas no ES, bet ir daudz sarežģītāk procesu sakarīgi pabeigt, turklāt tā, lai no tā neciestu vidējais Lielbritānijas iedzīvotājs.

"Tas, kas šobrīd notiek Lielbritānijā, ir ļoti liels sajukums un nervozitāte, nesaprotot, kā izpildīt Lielbritānijas iedzīvotāju vēlmi ES vairāk neuzturēties, bet tā, lai iedzīvotāji no tā neciestu. Tas ir neiespējams vienādojums, tāpēc nākamajos dažos mēnešos situācija labāka nepaliks. Vai Lielbritānijai izdosies izstāties cieņpilni, ir jautājums, uz kuru neviens šobrīd nevar atbildēt," sacīja eksperte.

Galvenais pretenziju objekts šiem politiķiem bijis Mejas izstāšanās plāns, kas pēc būtības Lielbritānijai liktu pildīt visas ES prasības, vienlaikus nespējot šīs prasības ietekmēt. Līdzīgā situācijā šobrīd ir Šveice un Norvēģija, kas arī formāli ir ārpus ES, bet tām ir vajadzīga pieeja ES tirgum, tādēļ tās maksā ES budžetā ļoti lielus līdzekļus un paši ievieš ES pieņemtās direktīvas un regulas, skaidroja Kažoka.

"Divām procesa sejām šāds statuss šķiet pazemojošs, tāpēc izstājas, bet arī viņi nespēj piedāvāt nekādu citu veidu, kā nākamā gada sākumā Lielbritānijai cieņpilni izstāties no ES, nevis novelties lejā no kraujas, pamatīgi ietekmējot savas valsts tūlītējos ekonomiskos rādītājus un ilgtermiņa nākotni," teica eksperte.

Kā ziņots, Džonsons pirmdien iesniedza Mejai demisijas rakstu, tādējādi vēl vairāk sašūpojot valdību, kuru jau svētdienas vakarā satricināja "Brexit" ministra Deivida Deivisa atkāpšanās. Deivisu amatā nomainījis 44 gadus vecais bijušais mājokļu ministrs Dominiks Rābs, tikmēr par jauno Lielbritānijas ārlietu ministru pirmdien izraudzīts līdzšinējais veselības ministrs Džeremijs Hants.

Abi ministri demisionējuši, jo viņi nepiekrīt valdības apstiprinātajai Londonas nostājai izstāšanās sarunās ar ES. "Pašreizējā politikas tendence un taktika" padara arvien mazticamāku iespēju, ka Lielbritānija izstāsies no ES muitas ūnijas un vienotā tirgus, Mejai adresētajā demisijas rakstā norādījis Deiviss. Viņš atzinis, ka nav pārliecināts, ka pašreizējā Londonas nostāja nenovedīs tikai pie tālākām prasībām no Briseles puses un tālākas Lielbritānijas piekāpšanās.

Savukārt Džonsons nācis klajā ar brīdinājumu, ka "Brexit" sapnis mirst un Lielbritānijai draud "kolonijas statuss". Divu lapaspušu garajā vēstulē premjerministrei Džonsons atzinis, ka, neskatoties uz viņa sākotnējo atbalstu, valdības plāns izstāšanās sarunām ar ES tagad viņam "strēgst rīklē". Viņš norādījis, ka "Brexit" vajadzētu "sniegt iespējas un cerību", vairojot Lielbritānijas priekšrocības globālajā ekonomikā.

"Taču šis sapnis mirst, nevajadzīgu pašu šaubu nosmacēts," uzsvēris nu jau bijušais ministrs, brīdinot, ka Lielbritānija sliecas par labu "šķietamam "Brexit"", jo tās ekonomika lielā mērā joprojām paliks ES sistēmā, kuru Londona nekontrolēs. Džonsons piebildis, ka valdība ieņēmusi "smieklīgu pozīciju", pārņemot milzu apjomā ES tiesību normas, pret kurām britu valdības desmitgadēm ilgi iebildušas. "Šādā nozīmē mēs patiesi tuvojamies kolonijas statusam," atzinis Džonsons.

Kopš pagājušā gada maijā notikušajām parlamenta pirmstermiņa vēlēšanām, kurās toriji zaudēja parlamentā absolūto vairākumu un nonāca atkarībā no Ziemeļīrijas Demokrātiskās unionistu partijas (DUP) parlamentārā atbalsta, Mejas kabinetu jau pametuši septiņi ministri.