28.06.2018 09:14

Polijas prezidents apmeklēs Ādažu militāro bāzi, lai tiktos ar Polijas kontingenta karavīriem

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Polijas prezidents apmeklēs Ādažu militāro bāzi, lai tiktos ar Polijas kontingenta karavīriem Seržants Ēriks Kukutis (AM)

Polijas prezidents Andžejs Duda un Polijas aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks ceturtdien apmeklēs Ādažu bāzi, lai tiktos ar aizsardzības nozares vadību un Polijas kontingenta karavīriem, kas pilda dienesta pienākumus NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas sastāvā, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijā (AM).

2016. gada NATO samitā Varšavā NATO valstu un valdību vadītāji apstiprināja vienošanos par daudznacionālo bataljona līmeņa kaujas grupu izvietošanu Baltijas valstīs un Polijā. Kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību, demonstrējot alianses solidaritāti un apņēmību aizstāvēt aliansi pret jebkāda veida agresijas izpausmēm.

Daudznacionālo kaujas grupu Latvijā vada Kanāda, un to veido vairāk nekā 1000 karavīru no Albānijas, Itālijas, Polijas, Kanādas, Slovēnijas un Spānijas, kas rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā, piedaloties mācībās ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, tādējādi uzlabojot savietojamību ar reģionālajiem sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem. 

Polija uz Latviju ir nosūtījusi vienu tanku rotu ar atbalsta elementiem 160 karavīru sastāvā. Šogad NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupu papildinās arī Čehija un Slovākija.

Polijas prezidents, kurš no 26. jūnija līdz 28. jūnijam oficiālā vizītē apmeklē Latviju, ceturtdien dosies arī uz Daugavpili, kur kopā ar Latvijas Valsts prezidentu Raimondu Vējoni svinīgā ceremonijā noliks ziedus Latvijas neatkarības cīņās kritušo poļu karavīru piemiņas vietā Slobodkā un atklās Polijas karalim Stefanam Batorijam veltītu pieminekli.

Savukārt vizītes noslēgumā Polijas prezidents piedalīsies Latvijas Poļu savienības rīkotajā Polijas neatkarības simtgades atjaunošanai veltītajā pasākumā Daugavpils teātrī.