14.04.2018 12:38

Rinkēvičs: Baidīšana ar militāro konfliktu starp Rietumvalstīm un Krieviju saistībā ar notikumiem Sīrijā ir daļa no informatīvā kara

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Rinkēvičs: Baidīšana ar militāro konfliktu starp Rietumvalstīm un Krieviju saistībā ar notikumiem Sīrijā ir daļa no informatīvā kara arhīvs

Baidīšana ar militāro konfliktu starp Rietumvalstīm un Krieviju saistībā ar notikumiem Sīrijā ir daļa no informatīvā kara, uzskata ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V). Rinkēvičs aģentūrai LETA uzsvēra, ka "neviens nav atcēlis nedz diplomātiju, nedz politiku".

Ministrs neparedz, ka situācija varētu eskalēties tik dramatiski, ka novestu līdz militāram konfliktam starp Rietumvalstīm un Krieviju, tomēr nākotnē vēl iespējams "daudz skarbu vārdu un retorikas". Politiskais process turpinās, akcentēja ministrs, piebilstot, ka baidīšana ar Trešo pasaules karu ir daļa no informatīvā kara arsenāla.

Rinkēvičs uzskata, ka ANO ir jādod zaļā gaisma neatkarīgai izmeklēšanai saistībā ar ķīmisko ieroču izmantošanu Sīrijā. Ministrs pauda pārliecību, ka agrāk vai vēlāk atbildīgie par ķīmisko ieroču izmantošanu tiks saukti pie atbildības. Tas, ka šonedēļ Krievija uzlika veto ANO Drošības padomes rezolūcijas projektam, kas aicināja uz neatkarīgu un objektīvu izmeklēšanu, varētu nozīmēt, ka bija kas slēpjams un atbildība jāuzņemas gan Sīrijai, gan Krievijai, gan Irānai, piebilda politiķis.

Latvija uzskata, ka ASV, Francijas un Lielbritānijas veiktie raķešu triecieni Sīrijas militārai infrastruktūrai ir atbilstoša rīcība, lai nepieļautu turpmāku ķīmisko ieroču izmantošanu pret Sīrijas civiliedzīvotājiem. Tā ir adekvāta rīcība, ņemot vērā, ka ir izmantoti ķīmiskie ieroči, sacīja Rinkēvičs, piebilstot, ka tas nav pirmais šāds gadījums. Arī pirms gada - 2017.gada aprīļa sākumā bija līdzīga situācija, atgādināja ministrs. Viņaprāt, Rietumvalstu rīcība ir precīzs un skaidrs signāls, ka ir sarkanās līnijas - ķīmisko ieroču lietošana.

Rinkēvičs atgādināja, ka arī pirms vairākiem gadiem pieredzēta ļoti asa retorika, piemēram, no Krievijas atsevišķu pārstāvju puses bija izteikumi par iespēju notēmēt raķetes pret NATO valstu kuģiem. Ik pa brīdim ir šādi saasinājumi, kas varētu liecināt par starptautisko krīzi. Neesam pieraduši pie šādas situācijas, jo pēdējās šādas krīzes bija Aukstā kara gados, sacīja Rinkēvičs, piebilstot, ka šī retorika jāuztver kā daļa no politiskās, diplomātiskās cīņas.

Lai arī ir bijuši gadījumi, kad asa retorika ir novedusi pie kādām darbībām, tomēr šajā konkrētajā gadījumā Rinkēvičs domā, ka nebūs tādu konsekvenču, "ar kādām baida viena otrā Krievijas televīzijas programma, propagandisti". ASV, Francijas un Lielbritānijas veiktie raķešu triecieni Sīrijas militārai infrastruktūrai ir signāls Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmam un atbalstītajiem, ka ir sarkanās līnijas, kuru pārkāpšana netiks pieļauta, akcentēja Rinkēvičs.

Ārlietu ministrijas (ĀM) izplatītajā paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem uzsvērts, ka ķīmisko ieroču pielietošana ir rupjš starptautisko tiesību pārkāpums un smags noziegums, kam nav un nevar būt attaisnojuma.

ĀM norādīja, ka 7.aprīlī veiktais ķīmisko ieroču uzbrukums ir smags starptautisko normu un tiesību, tostarp Konvencijas par ķīmisko ieroču izstrādes, izgatavošanas, uzkrāšanas un pielietošanas aizliegumu un ķīmisko ieroču iznīcināšanu, pārkāpums. Kā konvencijas dalībvalsts Sīrijas valdība ir atbildīga par tajā noteikto saistību ievērošanu.

Vienlaikus ĀM aicina konfliktā iesaistītās puses konstruktīvi iesaistīties ANO vadītajā miera sarunu procesā, lai panāktu konflikta politisku risinājumu saskaņā ar iepriekš pieņemto ANO Drošības padomes rezolūciju par politiskās pārejas procesa elementiem Sīrijā.

ASV, Francijas un Lielbritānijas bruņotie spēki sestdienas rītā deva raķešu triecienus Sīrijas armijas bāzēm un ķīmisko pētījumu centriem, tādējādi sodot prezidenta Bašara al Asada režīmu par iespējamo ķīmisko ieroču pielietošanu pret nemierniekiem.