04.04.2018 20:23

Rinkēvičs: Latvija Baltijas valstu un ASV prezidenta samitā ir sasniegusi to, ko vēlējās

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Rinkēvičs: Latvija Baltijas valstu un ASV prezidenta samitā ir sasniegusi to, ko vēlējās Valsts prezidenta kanceleja

Latvija Baltijas valstu un ASV prezidenta samitā ir sasniegusi to, ko vēlējās, sarunā ar aģentūru LETA apliecināja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V). Viņš skaidroja, ka Baltijas valstis guvušas atkārtotu un stingru apņemšanos no ASV puses strādāt kopā ar Baltijas valstīm drošības stiprināšanā.

Tāpat ASV un trīs Baltijas valstu kopīgajā deklarācijā minēta apņemšanās turpināt ASV militāro klātbūtni reģionā, balstoties uz rotācijas principiem, teica ministrs, piebilstot, ka pie katras jaunas administrācijas stāšanās amatā ir svarīgi apstiprināt pušu politisko dialogu un ekonomisko sadarbību.

"Kopumā to, ko mēs uzstādījām kā vienu no galvenajiem uzdevumiem - drošība un ekonomiskā sadarbība, mēs sasniedzām. Vienlaikus vizītei ir arī simboliska nozīme simtgades svinību kontekstā," atgādināja Rinkēvičs, piebilstot, ka ASV prezidents Donalds Tramps Baltijas valstīm apliecinājis trīs būtiskas lietas.

Ārlietu ministrs uzsvēra, ka Tramps prezidentiem apliecinājis to, ka ASV nekad nav pametušas Baltijas valstis un nekad tās arī nepametīs. Tāpat ticis dots skaidrs vēstījums, ka ASV ļoti augstu vērtē Baltijas valstu ieguldījumu NATO un aizsardzības spēju stiprināšanā, tādēļ izskanējis aicinājums aktīvi strādāt ar citiem Eiropas sabiedrotajiem šajā jautājumā.

"Trešā būtiskā lieta - ka sarunas Baltajā namā bija ļoti dzīvas. ASV prezidents ļoti dziļi interesējās par Baltijas valstu līderu viedokli dažādos jautājumos, sākot, piemēram, no jautājumiem par veselības aprūpi un nodokļiem, un beidzot ar situāciju Ukrainā, attiecībām ar Krieviju, kā arī to, ka ASV un Baltijas valstīm nav pieņemams "Nord Stream 2" projekts. Bija ļoti plaša diskusija par visplašāko jautājumu loku," norādīja Rinkēvičs.

Otrdienas preses konferencē izskanējušo Trampa apliecinājumu, ka investēt Baltijas valstīs ir droši, Latvijas ārlietu ministrs vērtēja ļoti pozitīvi un dēvēja to par ļoti spēcīgu signālu. Viņš atgādināja, ka ASV prezidentu uzskata par tādu, kas ļoti daudz uzmanības pievērš tieši ASV ekonomikas izaugsmei.

"Var strīdēties par alumīnija un tērauda muitas tarifiem un citām lietām, bet tas ir tas, par ko diezgan daudz gan ASV, gan ārpus tām tiek runāts. Vēl pirms pāris gadiem saistībā ar Krimas pretlikumīgo aneksiju gan starptautiskajā presē, gan uzņēmēju vidē parādījās spekulācijas, vai šeit nevarētu atkārtoties kas līdzīgs kā Ukrainā, tāpēc ASV publiski visaugstākajā līmenī paustais, ka investēt Baltijā ir droši, ir ļoti labs signāls," atzīmēja Rinkēvičs.

Kā ziņots, tiekoties ar ASV prezidentu Trampu, Baltijas valstis ir saņēmušas apliecinājumu par ASV militārās klātbūtnes reģionā saglabāšanu un ASV gatavību turpināt atbalstīt Baltijas valstu aizsardzības spēju stiprināšanu, paziņojumā par trīs Baltijas valstu un ASV samita rezultātiem norādīja Valsts prezidents Vējonis.

Valsts prezidents uzsvēra, ka Vašingtonā notikušais trīs Baltijas valstu un ASV prezidentu samits kalpo kā spēcīgs vēstījums Baltijas valstu un ASV ciešajai partnerībai. Īpašu simbolismu samitam piešķirot fakts, ka šogad tiek atzīmēta Baltijas valstu neatkarības simtgade, piebilda Vējonis.

Tramps uzsvēra, ka ASV un Baltijas valstis saista dziļa un ilgstoša draudzība, kas ilgs vēl vismaz 100 gadus. ASV prezidents apsveica Baltijas valstis 100 gadu jubilejā.

ASV otrdien kopīgā deklarācijā ar trim Baltijas valstīm apliecinājušas nelokāmu apņemšanos ievērot NATO Vašingtonas līguma 5.pantu, kas ietver kolektīvās aizsardzības principu, un periodiski dislocēt savus spēkus Baltijas valstīs.

Jau vēstīts, ka krievu dubultaģents Sergejs un viņa meita Jūlija 4.martā Solsberi tika atrasti bez samaņas uz soliņa parkā, un Londona, kā arī tās sabiedrotie Rietumos notikušajā apsūdzējuši Krieviju. Šī ir pirmā reize kopš Otrā pasaules kara, kad Eiropā pielietots ķīmiskais ierocis, un incidents vēl vairāk saspīlējis Maskavas un Rietumu attiecības, abām pusēm izraidot ievērojamu skaitu pretējās puses diplomātu.