15.03.2018 09:34

Saeima noraida ieceri 16. martu noteikt par oficiālu latviešu karavīru atceres dienu

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Saeima noraida ieceri 16. martu noteikt par oficiālu latviešu karavīru atceres dienu arhīvs

Saeima ceturtdien nolēma noraidīt nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) ierosinājumu 16. martu noteikt par oficiālo latviešu karavīru atceres dienu. Likumprojektu atbalstīja 21 deputāts, pret bija 25 parlamentārieši, bet 31 politiķis balsojumā atturējās.

VL-TB/LNNK iesniegusi parlamentā grozījums likumā par svētku, atceres un atzīmējamām dienām, paredzot 16.martu noteikt par latviešu nacionālo karavīru atceres dienu. Likumprojekta anotācijā uzsvērts, ka ar šādām izmaiņām "tiks atjaunots vēsturiskais taisnīgums, veicinot valsts oficiālās varas un sabiedrības cieņpilnu attieksmi pret latviešu nacionālajiem karavīriem".

Informācija LETA arhīvā liecina, ka 6. Saeima 1998. gadā atbalstīja 16. martu noteikt kā latviešu karavīru atceres dienu. Tomēr gadu vēlāk 1999. gada decembrī jaunievēlētā Saeimā, proti, 7. Saeima no likuma "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" svītroja 16. martu.

Toreiz priekšlikumu par 16. marta svītrošanu rosināja toreizējā Tautas partijas frakcija un to atbalstīja arī citas frakcijas, izņemot toreizējās apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK deputāti.