14.03.2018 15:52

Meja: Krievija ir atbildīga par Skripaļa saindēšanu

Autors  LETA-AFP/DPA/BBC/REUTERS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Meja: Krievija ir atbildīga par Skripaļa saindēšanu ekrānšāviņš no bbc.com

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja trešdien paziņoja, ka Krievijas valsts ir atbildīga par 4. martā Anglijas dienvidrietumu pilsētā Solsberi notikušo uzbrukumu bijušam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam.

Meja parlamentā pavēstīja, ka sakarā ar notikušo no Lielbritānijas tiks izraidīti 23 Krievijas diplomāti un ka Londona aptur augsta līmeņa diplomātiskos kontaktus ar Krieviju.

Viņa paskaidroja, ka izraidāmie diplomāti identificēti kā "nepieteikti izlūkdienesta virsnieki".

Premjerministre arī uzsvēra, ka tik plaša krievu diplomātu izraidīšana, kāda nav pieredzēta pēdējo 30 gadu laikā, turpmāk ievērojami ierobežos Krievijas izlūkdienestu iespējas Lielbritānijā.

"Krievijas valsts bija vainīga slepkavības mēģinājumā," paziņoja Meja, piebilstot, ka Londona anulē ielūgumu Krievijas ārlietu ministram Sergejam Lavrovam apmeklēt Apvienoto Karalisti.

Premjerministre arī paziņoja, ka Lielbritānija nesūtīs uz šovasar Krievijā paredzēto Pasaules kausa izcīņu futbolā nedz kādu augstāka ranga amatpersonu, nedz kādu karaliskās ģimenes locekli.

Meja vēl pirmdien atzina, ka par Skripaļa un viņa meitas saindēšanu "ļoti iespējams" ir atbildīga Krievija.

Pēc Mejas teiktā, Skripaļs un viņa meita saindēti ar Krievijā izstrādātu militāras kategorijas nervus paralizējošu vielu.

Meja deva Krievijai laiku līdz otrdienas vakaram izskaidrot viņu saindēšanu.

Skripaļs, kurš Krievijā 2006. gadā tika notiesāts par spiegošanu britu labā un vēlāk apmainīts, un viņa meita Jūlija 4. martā bez samaņas tika atrasti uz parka soliņa Solsberi. Viņi joprojām atrodas kritiskā stāvoklī slimnīcā.

Krievija savu atbildību par uzbrukumu Skripaļam kategoriski noliegusi.